Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šance na přímý postup do LM Česku asi zůstane, elitní desítka koeficientu ale uniká

Praha – Působení Sparty v Evropské lize sice skončilo už v 2. kole, přesto by postavení českého fotbalu na 11. místě žebříčku podle koeficientu UEFA, které nabízí teoretickou šanci na přímý postup do Ligy mistrů, být ohroženo nemělo. Českým týmům se však znovu vzdálí nejlepší desítka, jež bude mít milionářskou soutěž zajištěnou automaticky.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko by přes konec Sparty mělo uhájit 11. místo v koeficientu

Nynější situace je taková, že český šampion by za současných podmínek získal přímý postup do Ligy mistrů pro sezonu 2017/18, pokud vyhraje Ligu mistrů celek, který si zároveň zajistí milionářskou soutěž díky umístění ve vlastní domácí soutěži.

K naprosté jistotě Ligy mistrů by Česko potřebovalo o příčku v koeficientu poskočit. Na desáté Turecko už má ale ztrátu téměř pěti bodů, navíc Besiktas je v osmifinále Evropské ligy. Výrazně si polepšila i devátá Belgie, která má v osmifinále hned tři kluby a bude útočit na osmou Ukrajinu.

České kluby se tak musejí dívat spíše za sebe. Dvanácté Švýcarsko ztrácí 1,1 bodu, ale už také nemá v pohárech zástupce. Třinácté Nizozemsko a čtrnácté Řecko sice stále mají ve hře po jednom klubu, ale také mají ztrátu čtyř bodů respektive 5,5, což by jim pomohl smazat jen výrazný úspěch.

Nizozemsko a Řecko ale budou v příští sezoně odečítat o čtyři body méně než Česko, které přijde v pětiletém hodnocení o body za druhou nejúspěšnější sezonu ve své historii (2012/13), a už nyní jsou tak v podstatě pro příští sezonu na stejné startovní pozici.

Po tomto ročníku, který byl pro český klubový fotbal z pohledu koeficientu druhý nejhorší za posledních pět let, tak čeká v příští sezoně na české celky náročný úkol udržet současnou pozici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články