Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Škoda se střelecky činil, Slavia vstoupila do jara skalpem Jihlavy

Praha - Dva góly reprezentačního útočníka Milana Škody zajistily pražské Slavii přesvědčivou výhru 2:0 nad Jihlavou. Mužstvo z Edenu v utkání dominovalo a brankový rozdíl mohl být mnohem výraznější. Přesto si svěřenci Jaroslava Šilhavého připsali do tabulky plný počet bodů a před večerní dohrávkou Plzně s Příbramí poskočili na první místo.

Milan Škoda překonává brankáře Hanuše
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zápasu, který začal kvůli problémům s osvětlením o patnáct minut později, určovala ráz od prvních minut Slavia. Trenér Šilhavý vsadil na ofenzivní rozestavení s dvěma hroty, což se ukázalo jako správná volba. Pražané byli před 14 tisícovkami diváků jednoznačně lepší.

V osmé minutě unikal vstříc brance Jihlavy novic Sýkora, ale místo střely zbytečně přihrával a z nadějné šance nic nebylo. Po dvaceti minutách ukázal poprvé své umění bývalý gólman sešívaných Hanuš, když po Sýkorově centru famózně vytáhl Škodovu hlavičku na tyč.

Domácí však udeřili krátce poté. Frydrych našel dlouhým pasem za obranu Škodu, ten si míč posunul do běhu a sám před Hanušem nezaváhal. Slávisté dál svírali soupeře před jeho vápnem, ale Zmrhal z úhlu těsně minul. Ve 43. minutě zkazila Škodovi radost tyč.

Hostující brankář Hanuš nadále předváděl v Edenu excelentní zákroky. Těsně před odchodem do kabin nejprve vyrazil Frydrychovu střelu a vzápětí téměř zázračně s pomocí tyče i Mešanovičovu dorážku.

"Mám to tady rád, ale už je to asi pět let, co jsem zde působil. Se svým výkonem můžu být spokojený, ale fotbal je kolektivní sport. Bohužel první půle nebyla podle našich představ," konstatoval Hanuš.

Po pauze nicméně slávisté vedení pojistili. Po zákroku Štěpánka na Sýkoru odpískal rozhodčí Zelinka pokutový kop a Škoda jej v 51. minutě s pomocí břevna proměnil. "Trošku mi zatrnulo. Klasicky si řeknete, že to dáte po zemi k tyči, a ono to je tohle," řekl k proměněné penaltě reprezentační útočník.

Desátým gólem v ligové sezoně dorovnal nejlepší střelce sezony, bratra Michala a sparťana Lafatu. "S bráchou si určitě zavoláme, ale škádlit se nebudeme. I brácha bude rád, že jsem dal dva góly," dodal s úsměvem.

Jihlava začala více hrozit až za nepříznivého stavu 0:2. Pavlenka ovšem vykopl Ikaunieksovu pohotovou střelu a při dalekonosné ráně Dvořáka mu pomohla tyč. Mezitím na druhé straně minul ve vyložené pozici hlavičkující Zmrhal.

17. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - Vysočina Jihlava 2:0 (1:0)

Branky: 28. a 51. z pen. Škoda. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Paták. ŽK: Ščuk - Batioja, Štěpánek, Kryštůfek. Diváci: 14.116.

Slavia: Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Sýkora, Hušbauer (79. Ščuk), Barák, Zmrhal - Mešanovič (70. Tecl), Škoda (88. Van Buren). Trenér: Šilhavý.

Jihlava: Hanuš - Tlustý, Krejčí, Štěpánek - Fulnek (77. Vaculík), Hronek, Urblík, Batioja (85. Popovič), Novotný - Ikaunieks (64. Rabušic), Dvořák. Trenér: Bílek.

Jaroslav Šilhavý (trenér Slavie): "Jsem rád, že první očekávaný krok je za námi, určitě jsem si oddechl. Podařilo se nám zvítězit a myslím, že i zaslouženě. Podle mého názoru jsem odehráli výborný první poločas. Byli jsme hodně aktivní, vyhrávali souboje, měli jsme spoustu gólových šancí, s kterými jsme bohužel špatně naložili. Ve druhém poločase jsme dali na 2:0, bohužel jsme další šance neproměnili a soupeř se osmělil. Trošku změnil rozestavení, posunul se dopředu. Navíc přišel Rabušic, který nám hodně zatápěl. Od nás to byla taková rozpačitá pasáž. I soupeř měl dvě tři vyložené šance. Jirka Pavlenka byl ale na místě. Od našeho příchodu jsme v podstatě ještě neprohráli. Jednou to přijde a pak se ukáže, jak jsme silní."

Michal Bílek (trenér Jihlavy): "Slavia byla hlavně v úvodu fotbalovější, líp držela míč. V první půli jsme přečkali některé šance, podržel nás brankář. Hlavně v druhé části úvodního dějství si soupeř vytvářel až moc gólových situací, které byly vyložené, a se štěstím jsme to přečkali. Ve druhé půli se to vyrovnalo a sehráli jsme daleko rovnocennější utkání. Měli jsme nějaké šance, nastřelili jsme tyčku. Měli jsme další nebezpečné situace, které jsme nevyřešili úplně ideálně. Prohráli jsme, ale výkon ve druhé půli nám dává trochu optimismu do bojů o záchranu." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články