Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do semifinále mistrovství Afriky putují i Ghana a Egypt

Libreville (Gabon) Jako první si účast v semifinále mistrovství Afriky zajistil tým Burkiny Faso. O jeho výhře 2:0 nad Tuniskem rozhodl v závěrečné desetiminutovce Aristide Bancé a Préjuce Nakoulma. Kamerunští fotbalisté poté měli složitější cestu mezi nejlepší čtyři, když porazili Senegal 1:0 až na penalty (5:4). Dalším postupujícím je Ghana, která vyřadila Demokratickou republiku Kongo (2:1) a utká se právě s Kamerunem. Posledním semifinalistou se stal Egypt, který zdolal Maroko 1:0.

Slavící egyptští fotbalisté
zdroj: Reuters autor: AMR ABDALLAH DALSH

Egypt měl po čtvrthodině hry proti Maroku velkou šanci, Trézéguetovu střelu zblízka ale vykryl gólman Munir. V 34. minutě se do první šance dostal také soupeř, závar však gólem neskončil. Krátce po změně stran jeden z egyptských hráčů nůžkami přihrál Salahovi a jeho tvrdý pokus musel zneškodnit Munir.

Pak začalo tlačit Maroko, Bussufův pokus dokonce skončil na břevně, dvě šance měl Búhaddúz. Čtvrt hodiny před koncem dostal Egypt k dispozici přímý kop, po kterém se před marockou brankou ocitl úplně volný Salah, jeho střelu z voleje však gólman vyrazil na roh.

Tři minuty před koncem už se ale Egypťané mohli radovat, když se po rohovém kopu k míči dostal střídající Kahraba a nohejbalovým způsobem zakončil. Egypt na mistrovství Afriky hraje poprvé od roku 2010, kdy turnaj ovládl. Se sedmi trofejemi je nejúspěšnějším týmem soutěže. 

Burkina Faso pokračuje v překvapivém tažení, po vítězství nad Tuniskem je v semifinále

Burkina Faso překvapivě ovládla skupinu A a v úspěšném tažení pokračuje. V prvním poločase ve čtvrtfinále proti Tunisku se dostali do šancí Nakoulma a Bertrand Traoré, jejich střelám ale scházela přesnost. Následně byli o něco aktivnější v ofenzivě Tunisané, ani Bin Amúr či Jakúbí ale přímo neohrozili brankáře Koffiho.

Góly nakonec padaly až v posledních deseti minutách. Nejprve Traoré rozehrál přímý kop nakrátko a střídající Bancé přízemní střelou k tyči překonal Maslúsího. Vzápětí navíc Bancé trefil tyč, mrzet ho to ale nemuselo.

Pět minut před koncem totiž Tunisko rozehrávalo rohový kop, ten se mu však nepovedl a soupeř se dostal do rychlého brejku. Daleko vyběhnutého Maslúsího obehrál útočník tureckého Kayserisporu Nakoulma a pojistil vítězství Burkiny Faso.

Burkina Faso dává gól do sítě Tuniska
zdroj: Reuters

Utkání Kamerunu se Senegalem rozhodly až penalty

V zápase mezi Senegalem a Kamerunem byly šance k vidění až v druhém poločase. V 54. minutě hlavičkoval senegalský útočník Diouf, jeho pokus ale zneškodnil gólman Ondoa. Na druhé straně o čtvrt hodiny později zahrozil Moukandjo, se střelou hráče francouzského Lorientu si však poradil Diallo.

Velká příležitost Senegalců přišla v 87. minutě. Maného střelu vyrazil Ondoa pouze k Sowovi, ten však minul. Tentýž hráč následně nezužitkoval Keitův centr zleva a v nastavení neprostřelil kamerunského gólmana. Největší šanci zápasu měl poté v závěru první části prodloužení střídající Kamerunec Zoua, který se ocitl osamocený před Diallem, na brankáře ale nevyzrál.

Rozhodnout tak musely penalty. V prvních čtyřech sériích byli všichni exekutoři úspěšní, pátou penaltu ale neproměnil senegalský útočník Liverpoolu Mané, na druhé straně nezaváhal střídající Aboubakar. Čtyřnásobný africký šampion Kamerun bude bojovat o první finálovou účast od roku 2008 s vítězem utkání DR Kongo - Ghana.

Ghana si s obtížemi poradila s DR Kongo

Konžský tým od začátku Ghanu zatlačil a už v sedmé minutě byl blízko gólu útočník Mbokani, jeho pokus ale skončil na tyči. Stejný hráč, který v této sezoně hostuje z Dynama Kyjev v Hullu, v závěru poločasu prověřil gólmana Razaka. Do druhého dějství vstoupila Ghana mnohem lépe a hned několikrát přímo ohrozila brankáře Matampiho. Tlak zužitkovala v 63. minutě, když si Jordan Ayew poradil s dvěma obránci a vstřelil svůj první gól na turnaji.

O pět minut později vyrovnal parádní dalekonosnou střelou M'Poku, proti jeho falšovanému pokusu neměl Razak šanci. V 77. minutě ale fauloval Mutambala ve vápně Atsua a nařízenou penaltu proměnil bratr André Ayew.

Tři minuty před koncem Bakambu prověřil Razaka, ghanský gólman byl úspěšný. V nastavení měl šanci ještě na druhé straně Atsu, také Matampi ale vytáhl povedený zákrok. DR Kongo tak nenaváže na předchozí mistrovství Afriky, na němž skončila třetí. Ghana se do semifinále probojovala pošesté v řadě.

Výsledky čtvrtfinále mistrovství Afriky

Egypt - Maroko 1:0 (0:0)
Branka: 87. Kahraba. 

Burkina Faso - Tunisko 2:0 (0:0)
Branky: 81. Bance, 85. Nakoulma.

Senegal - Kamerun 0:0 po prodl., pen. 4:5
Proměněné penalty: Koulibaly, Kara, Sow, Saivet - Moukandjo, Oyongo, Teikeu, Zoua, Aboubakar. Neproměněné: Mané.

DR Kongo - Ghana 1:2 (0:0)
Branky: 68. M'Poku - 63. J. Ayew, 78. A. Ayew z pen.

Program semifinále

Středa 1. února: 20:00 (Libreville) Burkina Faso - Egypt.
Čtvrtek 2. února: 20:00 (Franceville) Kamerun - Ghana.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články