Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Brankář Čech obhájil vítězství ve Zlatém míči ČR

Praha - Brankář Petr Čech se stal již počtvrté za sebou vítězem novinářské ankety Zlatý míč České republiky. V hlasování za sezonu 2007/08 vyhrál s velkým náskokem před Tomášem Rosickým a Markem Jankulovským. Nejlepším trenérem sezony byl kouč fotbalistů Slavie Karel Jarolím, objevem roku jeho svěřenec František Dřížďal.

Brankář Petr Čech
zdroj: AP

Čech dominoval v obou polovinách 11. ročníku ankety. Na podzim vyhrál před Rosickým, který ho ale během jara nemohl ohrozit, protože od ledna marodí se zraněním podkolenní šlachy. Roli korunního prince tak převzal především díky výkonům na mistrovství Evropy Libor Sionko, což mu v celkovém pořadí pomohlo na páté místo. 

Na druhém místě konečného pořadí se udržel Rosický, třetí byl Jankulovski. Před Sionkem se ve výsledcích objevil ještě pětinásobný vítěz ankety Pavel Nedvěd, který na rozdíl od svých konkurentů už nastupuje pouze v klubovém dresu Juventusu Turín.

Největší zastoupení v anketě má Slavia

Čech se dnes svěřil se svými dojmy prostřednictvím telemostu ze svého londýnského bydliště. "Byla to hodně nabitá sezona a trochu jako na houpačce. Byl jsem zraněn, důležitým milníkem bylo, že jsem musel řešit problémy se zrakem. A na závěr přišla dvě zklamání - z finále Ligy mistrů a ještě větší z vyřazení na Euru, protože jsme tam mohli dojít daleko," shrnul loňský ročník ze svého pohledu vítěz ankety. 

Mezi hráči, kteří bodovali, se objevilo devět brankářů, 16 obránců, 23 záložníků a devět útočníků. Největší zastoupení mezi kluby má Slavia s deseti nominovanými, Sparta má šest zástupců. Čech na jaře neměl zcela jednoduchou pozici, neboť vyhrál u 19 respondentů, zatímco Sionko získal 15 prvenství. 

Předání cen vítězům jednotlivých anket se uskuteční 17. listopadu v rámci pořadu České televize. O tom, kdy bude záznam vysílán, ještě nebylo rozhodnuto.

Dřížďal je objevem roku, nejlepším trenérem je Jarolím

Mezi ligovými novici se nejvýše vyšvihl Dřížďal, přestože není typickým "objevem roku" jako většina jeho předchůdců. Spolehlivý slávistický obránce si totiž cenu vysloužil až ve 30 letech. Za ním skončili talentovaní mladíci Jan Morávek z Bohemians 1905 a brněnský Lukáš Mareček. 

Také v kategorii trenérů, které dominoval Jarolím, se projevila vydařená slávistická sezona. Na dalších místech skončili jeho jmenovci Karlové Večeřa a Brückner, který se dostal na bronzový stupeň i přes neúspěch národního týmu na mistrovství Evropy.

Zlatý míč ČR 2007/08 - konečné pořadí:

1. Petr Čech (Chelsea) 1644 bodů, 2. Tomáš Rosický (Arsenal) 945, 3. Marek Jankulovski (AC Milán) 777, 4. Pavel Nedvěd (Juventus) 578, 5. Libor Sionko (FC Kodaň) 557, 6. Jaroslav Plašil (Monako/Pamplona) 466, 7. David Rozehnal (Newcastle/Lazio) 436, 8. Jan Koller (Monako/Norimberk) 420, 9. Stanislav Vlček (Slavia/Anderlecht) 418, 10. Tomáš Ujfaluši (Fiorentina) 409

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články