Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ronaldo po zisku Zlatého míče opanoval i anketu FIFA

Curych – Králem roku 2016 je také podle Mezinárodní federace fotbalových asociací portugalský fenomén Cristiano Ronaldo. Útočník Realu Madrid obdržel v hlasování kapitánů a trenérů národních týmů, novinářů i fanoušků nejvíce hlasů. Druhý skončil Lionel Messi z Barcelony, třetí Antoine Griezmann z Atlética Madrid. Trenérem roku byl vyhlášen Claudio Ranieri, který dovedl Leicester City k senzačnímu titulu v Premier League.

Cristiano Ronaldo
zdroj: REUTERS autor: Ruben Sprich

Ronaldo získal v prosinci Zlatý míč a svou aktuální nadvládu potvrdil i vítězstvím v anketě FIFA. Hvězdný kanonýr prožil podle vlastních slov nejlepší rok kariéry. Portugalsko dovedl jako kapitán k premiérovému zlatu na evropském šampionátu, s Realem Madrid zase vyhrál Ligu mistrů i klubové mistrovství světa.

V 55 soutěžních zápasech vstřelil 51 gólů. "Na rok 2016 nikdy nezapomenu," uvedl hvězdný Portugalec při přebírání trofeje a dodal, že ho mrzí neúčast hráčů Barcelony na vyhlášení. Slova směřovala zejména k Messimu, jenž se omluvil z důvodu přípravy před středečním zápasem domácího poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Ronaldo je fotbalistou roku podle FIFA, trenérem Ranieri

Sivok hlasoval pro Ronalda, Jarolím upřednostnil Messiho

Portugalskou superstar volil i kapitán české reprezentace Tomáš Sivok, "Stupně vítězů" doplnil o Messiho a Suáreze. Trenér národního týmu Karel Jarolím naopak posadil na trůn argentinského forvarda.

Messimu k obhajobě trofeje nestačilo, že s Barcelonou triumfoval ve španělské lize i domácím poháru. V barvách Argentiny ovšem prohrál finále Copy Américy. Griezmann pomohl Atléticu Madrid do finále Ligy mistrů a Francii k boji o zlato na domácím ME. S šesti góly se navíc stal nejlepším střelcem turnaje.

"Lišák" Ranieri předčil dvojici Santos-Zidane 

Nejlepším trenérem byl zvolen Claudio Ranieri. Pětašedesátiletý Ital obdržel více hlasů než kouč portugalských mistrů Evropy Fernando Santos i Zinédine Zidane, který při své premiérové sezoně na lavičce dovedl Real Madrid k vítězství v Lize mistrů.

Claudio Ranieri s trofejí pro nejlepšího trenéra roku 2016
zdroj: REUTERS autor: Ruben Sprich

Do elitní jedenáctky roku se dostalo hned pět hráčů Realu Madrid. V ideální sestavě figurují obránci Sergio Ramos a Marcelo, záložníci Luka Modrič s Tonim Kroosem a pochopitelně i vítěz hlavní ankety Cristiano Ronaldo.

Čtyřnásobné zastoupení má Barcelona, jíž reprezentují Lionel Messi, Luis Suárez, Andrés Iniesta a Gerard Piqué. Úvodní půlrok odehrál loni za katalánský klub i Dani Alves, momentálně hájící barvy Juventusu. Sestavu doplňuje brankář Manuel Neuer z Bayernu.

FIFA každoročně vyhlašuje i nejkrásnější gól. Vítězem se tentokrát stal malajsijský záložník Mohd Faiz Subri. Hráč domácího klubu FA Petang převzal trofej pojmenovanou po maďarské legendě Ferenci Puskásovi za originálně zahraný přímý kop, na jehož úchvatnou trajektorii nestačil brankář ani zareagovat.

Cena fanoušků míří k příznivcům Liverpoolu a Dortmundu. Před zápasem Evropské ligy totiž společně zpívali klubovou hymnu "Reds" při vzpomínce na tragédii ze stadionu Hillsborough v roce 1989, kde zemřelo 96 lidí.

Ocenění fair play si vysloužilo Atlético Nacional. Kolumbijský tým navrhl, aby vítězství v Jihoamerickém poháru připadlo brazilskému mužstvu Chapecoense, jehož většina hráčů i členů realizačního týmu zahynula cestou na finále při letecké nehodě.

Fotbalové ankety FIFA za rok 2016:

Nejlepší fotbalista: 1. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 34,54 procenta hlasů, 2. Lionel Messi (Arg./Barcelona) 26,42, 3. Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid) 7,53, 4. Neymar (Braz./Barcelona) 6,23, 5. Luis Suárez (Urug./Barcelona) 5,11, 6. Gareth Bale (Wales/Real Madrid) 4,62, 7. Rijád Mahriz (Alž./Leicester) 2,20, 8. Gianluigi Buffon (It./Juventus Turín) 1,85, 9. Andrés Iniesta (Šp./Barcelona) 1,69, 10. Toni Kroos (Něm./Real Madrid) 1,25.

Nejlepší fotbalistka: 1. Carli Lloydová (USA/Houston) 20,68, 2. Marta (Braz./Rosengard) 16,60, 3. Melanie Behringerová (Něm./Bayern Mnichov) 12,34.

Nejlepší trenér mužského fotbalu: 1. Claudio Ranieri (It./Leicester) 22,06, 2. Zinédine Zidane (Fr./Real Madrid) 16,56, 3. Fernando Santos (Portug./reprezentace Portugalska) 16,24.

Nejlepší trenér ženského fotbalu: 1. Silvia Neidová (Něm./reprezentace Německa) 29,99, 2. Jill Ellisová (USA/reprezentace USA) 16,68, 3. Pia Sundhageová (Švéd./reprezentace Švédska) 16,47.

Puskásova cena za nejhezčí gól: 1. Mohd Faiz Subri (Malaj.) 59,46, 2. Marlone (Braz.) 22,86, 3. Daniuska Rodriguezová (Ven.) 10,01.

Cena fanoušků: 1. Liverpool a Dortmund 45,92, 2. Island 31,37, 3. Den Haag 22,71.

Cena fair play: 1. Atlético Nacional (Kol.).

Jedenáctka roku 2016 podle FIFA/FIFPro:

Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) - Daniel Alves (Braz./Barcelona/Juventus), Gerard Piqué (Špa./Barcelona), Sergio Ramos (Špa./Real Madrid), Marcelo (Braz./Real Madrid) - Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Kroos (Něm./Real Madrid), Iniesta (Špa./Barcelona) - Messi (Arg./Barcelona), Suárez (Urg./Barcelona), Ronaldo (Por./Real Madrid).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články