Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Slavia začala se čtyřmi posilami a řeší pátou, Zlín přišel o Harbu

Praha – Zimní prázdniny v klubech první ligy končí. Přípravu na jarní část odstartovala už Slavia, Zlín, Bohemians 1905 či Hradec Králové. Na tréninku sešívaných se objevily hned čtyři nové tváře, tři hráči v čele s oporami Simonem Delim a Michaelem Ngadeuem naopak chyběli. Bez klíčové postavy sestavy se sešli i ve Zlíně. Nejlepší střelec týmu Haris Harba odešel do Jižní Koreje. 

Slávisté vstoupili do přípravné fáze se čtyřmi posilami z minulých dní a naopak bez Ngadeua s Delim, kteří se představí na mistrovství Afriky." Uvidíme, jak se jim bude dařit na africkém šampionátu. Finále je 5. února, takže hrozí, že přijedou až poté. Je to trochu komplikace, ale musíme to vzít jako realitu," prohlásil kouč Jaroslav Šilhavý.

Pražané dosud v přestávce přivedli brankáře Přemysla Kováře, stopera Michaela Lüftnera, norského levého beka Pera-Egila Floa a chorvatského záložníka Marka Alvira. "Už moc dalších posil asi nebude, ale věřím, že minimálně jeden hráč do ofenzivy ještě přijde. Jde o křídelního záložníka," řekl Šilhavý.

Slavia už dříve projevila zájem o libereckého Jana Sýkoru a v médiích se spekuluje také o tom, že by mohl přijít plzeňský Jan Kovařík. "Probíhají jednání s více hráči. Dokud to není hotové, nechci něco vyzrazovat," dodal Šilhavý před prvním tréninkem zimní přípravy.

Ve čtvrtek slávisté odletí na soustředění na čínský ostrov Chaj-nan a do té doby kouč zúží kádr. "Zatím žádný odchod není, uvidím, co v dalších dnech. Před odletem do Číny dojde k redukci kádru, mělo by nás letět 20 hráčů do pole plus tři brankáři," přiblížil Šilhavý.

Nejistou budoucnost má gruzínský záložník Levan Kenija, který na podzim laboroval se zraněním. "Měl podstoupit operaci, ale údajně ji ani neabsolvoval. Pořádně jsem s ním ještě nemluvil, tak uvidíme, jestli bude schopen se zapojit. Ale do Číny s námi nejede," řekl Šilhavý.

Harba šel za exotikou, Zlín sní o návratu Železníka

Zlín zahájil přípravu bez pěti zahraničních opor včetně svého nejlepšího střelce Harise Harby. Bosenský útočník, který na podzim v klubu hostoval z Jihlavy, odešel do druholigového korejského celku FC Pučchon. Zbývající kvarteto cizinců Marko Jordan, Vukadin Vukadinovič, Dame Diop a Ibrahim Traoré se zapojí do přípravy v průběhu tohoto týdne.

Kromě Harby, který dal na podzim šest gólů, mohou čtvrtý tým ligové tabulky opustit i další hráči. Největší zájem je o Vukadinoviče a stopery Tomáše Hájka a Jakuba Jugase. "Přes vánoční svátky trh spí, rozběhne se tento a případně další týden. Je to těžko předvídatelné. Když nám dá někdo za hráče obrovské peníze, tak odejde. Pokud enormní zájem nebude, tak neodejdou," řekl kouč Bohumil Páník s tím, že klub dostává spoustu nabídek na angažování jiných hráčů. "Je z čeho vybírat," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlín jedná o návratu Železníka, Harba odešel do Jižní Koreje

Harbův odchod nebere jako zklamání. "Věděli jsme, že mu končí smlouva. Potřebovali jsme okamžitou náhradu za Poznara. To se povedlo. Odvedl u nás dobrou práci, dal důležité góly. Je vidět, že když tady kluk zamaká, tak ho to vystřelí jinam. Je to příklad pro jiné hráče," konstatoval Páník, který by náhradou uvítal dva útočníky. Jedním z nich by byl návrat Tomáše Železníka z pražské Slavie.

"Byl pro nás číslo jedna. Situace se změnila tím, že poletí na turné do Číny. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet," dodal Páník.

Hradci se vrátil Jirsák, další posilou je Kamerunec

Jirsák v minulosti nastupoval za Wislu Krakov, Botev Plovdiv a naposledy za kazašský Irtyš Pavlodar, kde mu na konci roku vypršela smlouva. V české lize bývalý reprezentant do 21 let odehrál v dresu Teplic 52 utkání a vstřelil pět gólů.

Další posilou dvanáctého celku tabulky by mohl být kamerunský obránce Olivier Mbaissidara Mbaizo. "Měl na sklonku roku do Hradce Králové přicestovat, ale bohužel doposud neobdržel víza, ač jsme byli jeho agentem přesvědčováni, že je vše v pořádku," uvedl trenér Bohuslav Pilný.

Hradec se zúčastní tradiční zimní Tipsport ligy a na soustředění vyrazí do chorvatského Umagu. "V první části přípravy budeme hlavně trénovat, nabírat kondici a zimní ligu bereme jako součást první přípravné fáze. V utkání bychom rádi vždy protočili dvě sestavy," konstatoval Pilný.

Je nám líto, video expirovalo.
Koubek: Holendu chceme udržet, dalšího útočníka hledáme

Bohemians hledají útočnou posilu

Pražští Bohemians přivítali na začátku zimní přípravy jedinou posilu, jako náhrada za Viktora Budinského přišel ze Slavie na hostování brankář Martin Berkovec, který už v Ďolíčku před třemi lety působil. "Doufám, že budu jednička, protože potřebuju chytat. Teď jsem vlastně půl roku pořádně nechytal a myslím si, že ještě nejsem tak starý, abych seděl," uvedl Berkovec.

Klokani přezimují na devátém místě tabulky s pětibodovým odstupem od sestupových příček a potřebují posílit hlavně ofenzivu. Nejlepším střelcem týmu je třígólový záložník Dominik Mašek, navíc hostování z Plzně končí Janu Holendovi.

Jednání s mistrovskou Plzní o prodloužení Holendova působení ale stále probíhají. "S Holendou zatím není nic jisté, musíme počkat, jak to dopadne. Paralelně ale jednáme o příchodu jednoho dalšího hráče, zatím bych ale nechtěl být konkrétní," uvedl trenér Bohemians Miroslav Koubek.

Na testy přišel do Vršovic šestadvacetiletý krajní obránce Milan Nitrianský, který naposledy působil v Liberci, kde s ním ale už pro jarní část sezony nepočítají. Naopak vedle Budinského v klubu po podzimu skončili slovenský útočník Matúš Mikuš, srbský obránce Zoran Gajič, finský záložník Tomáš Hradecký, ofenzivní hráč Jiří Jeslínek a zadák Antonín Křapka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články