Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Cristiano Ronaldo jako první fotbalista vůbec ovládl anketu o nejlepšího sportovce Evropy

Varšava – Tradiční anketa polské agentury PAP o nejlepšího sportovce Evropy poznala už 58 vítězů, ani jednou však nezvítězil fotbalista. Tedy až do letoška. "Prokletí" zlomil Cristiano Ronaldo, který byl zvolen nejlepším evropským sportovcem za rok 2016. Portugalec zvítězil před britským tenistou Andym Murraym a maďarskou plavkyní Katinkou Hosszúovou. 

Cristiano Ronaldo pózuje s pohárem
zdroj: Reuters

Body dostali i dva čeští sportovci: rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila na děleném 38. místě, biatlonistka Gabriela Koukalová se podělila o 51. pozici.

Do ankety se zapojili představitelé 27 evropských tiskových agentur včetně ČTK a lídr letošních mistrů Evropy Ronaldo od nich obdržel 204 bodů. Wimbledonský a olympijský vítěz Murray, který v tomto roce navíc sesadil z čela světového žebříčku obhájce prvenství v anketě Novaka Djokoviče, získal o 24 bodů méně. Přes hranici sta bodů se vedle trojnásobné olympijské šampionky z Ria de Janeiro Hosszúové (136) dostal ještě mistr světa formule 1 Nico Rosberg z Německa (115).

Sáblíková získala sedm bodů, Koukalová čtyři. Vedle obou vítězek Světového poháru se jiný Čech neumístil, žádný bod nezískal ani olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek.

Fotbalista dosud nikdy anketu nevyhrál. V minulosti hlasování vévodili zejména atleti, v posledních letech bylo ale doménou pilotů formule 1 a zejména tenistů, kteří výsledkům vládli od roku 2001. Jednatřicetiletý Ronaldo je také prvním portugalským vítězem.

Rekordmanem je s pěti triumfy švýcarský tenista Roger Federer, obhájce prvenství Djokovič letos obsadil 23. místo. V roce 1983 získala toto ocenění jako dosud jediný Čech běžkyně Jarmila Kratochvílová. 

Anketa o nejlepšího sportovce Evropy:

1. Ronaldo (Portug./fotbal) 204 bodů

2. Murray (Brit./tenis) 180

3. Hosszúová (Maď./plavání) 136

4. Rosberg (Něm./formule 1) 115

5. Farah (Brit./atletika) 93

6. Kerberová (Něm./tenis) 77

7. M. Fourcade (Fr./biatlon) 74

8. Hirscher (Rak./alpské lyžování) 54

9. Wlodarczyková (Pol./atletika) 42

10. Froome (Brit./silniční cyklistika) 38

(...)

38. Sáblíková (ČR/rychlobruslení) 7

51. Koukalová (ČR/biatlon) 4 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články