Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

UEFA hodlá zmírnit pravidla o zákazu politických stanovisek

Ženeva – Evropská fotbalová unie UEFA se chystá upravit předpisy, které fanouškům zakazují vyjadřovat politické názory během zápasů. Vedení asociace o tom informovalo krátce poté, co mezinárodní federace FIFA v pondělí potrestala všechny čtyři svazy z Britských ostrovů za to, že se při zápasech kvalifikace mistrovství světa objevily na jejich stadionech symboly vlčího máku jako připomínka válečných veteránů. 

UEFA naopak hodlá toto pravidlo zmírnit, aby ho uvedla do souladu s právem na svobodu vyjadřování. Vytvoří proto pracovní skupinu, která se bude zabývat příslušnými změnami v disciplinárním řádu.

Evropské fotbalové funkcionáře k tomu vedl i případ Barcelony, která stáhla odvolání ke sportovní arbitráži CAS proti dvěma pokutám za separatistické katalánské vlajky v hledišti. Podle asociace klub uznal, že disciplinární komise nemohla vzhledem k současným regulím jednat jinak.

"Pravidla nejsou vytesaná do kamene. Měla by odpovídat společnosti, v které žijeme," uvedla UEFA. Předseda disciplinární komise FIFA Claudio Sulser během pondělí uvedl, že "jeho" organizace musí přistupovat k politickým a náboženským symbolikám 211 členských zemí neutrálním způsobem. "Stadion je prostorem pro sport a pro nic jiného," řekl Sulser.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články