Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zima odložila duel Bohemians s Plzní. Trávník byl příliš zmrzlý

Praha – Duel mezi Bohemians Praha a Plzní se musel odložit. Důvodem se stal stav travnaté plochy, která nebyla způsobilá ke hře. Podle rozhodčího Radka Příhody by namrzlý trávník na stadionu v Ďolíčku mohl ohrozit zdraví hráčů. Viktoria, kterou ještě ve čtvrtek čeká zápas Evropské ligy s Austrií Vídeň, nyní vede tabulku o bod před Slavií.

Klokan, maskot Bohemians 1905, na stadionu v Ďolíčku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sudí měl od začátku pochybnosti a po několikáté kontrole trávníku o odložení definitivně rozhodl čtvrt hodiny před výkopem (19:45), kdy už se teploty pochybovaly těsně pod nulou. "My jsme dvě hodiny před utkáním provedli kontrolu hrací plochy, kde to bylo na hraně. Pak jsme provedli ještě tři kontroly. S časem a teplotou se stav hrací plochy zhoršoval, zejména v obou pokutových územích a kolem středu hrací plochy," řekl Příhoda.

"Někteří domácí i hostující hráči říkali, že je to horší jak beton. Ale to není podstatné. Ta zodpovědnost je na nás a my jsme rozhodli o tom, že hrozí zranění hráčů a byl by to neregulérní průběh utkání," doplnil rozhodčí.

Bohemians byli z jeho rozhodnutí zklamaní. "Mrzí nás to, když se na to celý týden připravujeme. Nebylo to takové, že by se na tom hrát nedalo. Nemyslím si, že bychom nějak klouzali. Hřiště bylo samozřejmě tvrdší, protože je zima, ale na tyhle podmínky je to asi normální," upozornil kapitán a obránce Pražanů Daniel Krch.

Podle Plzně nebyl trávník dostatečně připraven. "Respektujeme rozhodnutí hlavního rozhodčího. Nijak jsme na něj netlačili. Ale jsme přesvědčeni o tom, že vyhřívání hřiště nebylo zapnuto včas tak, aby byl trávník způsobilý ke hře," konstatoval tiskový mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

S tím souhlasil i kapitán Plzně Roman Hubník. "Už když jsem hodinu a půl před zápasem stoupl na hrací plochu, tak jsem říkal, že to je nezpůsobilé. Myslím, že mi všichni dali za pravdu. Dneska se prostě hrát nedalo," řekl.

Zkušený stoper uvedl, že by se na takovém trávníku nehrálo ani v Rusku, kde dříve působil. "I na ruské poměry to bylo nehratelné. V Rusku je všude vyhřívání a bývá zapnuté. Tady asi nebylo," dodal.

Domácí klub provinění odmítl. "Topení je teplá voda. Není to nějaký zázrak, který by rychle dokázal překonat nějaké minusové teploty. Přiznávám, že terén byl tvrdý, ale ne nezpůsobilý. Jestliže venku uhodí mráz, tak nám vytápění krátkodobě nepomůže řešit situaci. Proti přírodě se nedá jít. Rozhodně tam nebyly ledové kusy, sníh. Bylo to hřiště, které odpovídá 3. prosinci," prohlásil předseda představenstva Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz.

Podle něj "Klokani" chtěli hrát víc než obhájce titulu. "Nechci nikomu sahat do svědomí. Ale my jsme moc chtěli hrát a Plzeň moc nechtěla hrát. Hlavní slovo měl hlavní rozhodčí a my ho musíme respektovat, i když nás to hrozně mrzí," podotkl Jakubowicz. "Odmítáme, že bychom zápas nechtěli odehrát," reagoval Hanzlík.

"Obecně je to nešťastné pro fotbal. Chtěli jsme hrát, ale nešlo to. S ohledem na stav hrací plochy a počasí je toto rozhodnutí asi dobré. Budeme čekat, jaký bude náhradní termín," prohlásil generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Jde už o čtvrté odložené utkání v této ligové sezoně. Zápas úvodního kola mezi Brnem a Slavií se nehrál v původním termínu kvůli podmáčenému terénu a duel Karviné s Libercem zase kvůli epidemii v kádru Slovanu. V pátek se kvůli sněhové kalamitě nehrála předehrávka Jablonce s Hradcem Králové.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články