Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Arsenal zabral proti Bournemouthu. United opět ztratili. V čele zůstává Chelsea

Londýn – První čtyřka anglické ligy po 13. kole zůstává beze změn. Na prvním místě se drží Chelsea. "Blues" otočili derby s Tottenhamem a po výhře 2:1 mají jednobodový náskok na druhý Liverpool, který doma 2:0 porazil Sunderland, a třetí Manchester City. Svěřenci Pepa Guardioly otočili zápas v Burnley a triumfovali 2:1. O dva body za nimi je Arsenal díky vítězství 3:1 nad Bournemouthem. Podruhé v řadě naopak remizoval Manchester United, tentokrát uhrál nerozhodný výsledek 1:1 s West Hamem.

Theo Walcott slaví druhý gól Arsenalu proti Bournemouthu
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

Domácí se ujali vedení v 11. minutě, kdy soupeřovu špatnou přihrávku vystihl Sánchez a bez větších problémů otevřel skóre. O deset minut později ovšem bylo srovnáno: Wilson proměnil penaltu nařízenou za faul Monreala. Stal se tak prvním hráčem svého klubu, který proti Arsenalu rozvlnil síť.

V 53. minutě vrátil Arsenalu vedení šestým ligovým zásahem Walcott. Po 13. kole už překonal svůj střelecký účet z minulého ročníku. Vítězství pak korunoval během nastavení doklepnutím míče do prázdné branky opět Sánchez. Na vedoucí duo kanonýrů Premier League – Diego Costa, Sergio Agüero (10 gólů) – schází chilskému reprezentantovi dva přesné zásahy.

Díky zásahům svých nejproduktivnějších střelců tak Arsenal přidal do série už 19. zápas bez porážky ve všech soutěžích. Naposledy nebodoval v úvodním zápase Premier League proti Liverpoolu.

Pouze s remízou 1:1 se museli spokojit hráči Manchesteru United v zápase s West Hamem. Favorita zaskočil už po 90 sekundách od úvodního hvizdu Diafra Sakho. Na Old Trafford se v historii Premier League trefil rychleji pouze Edin Džeko za Manchester City v roce 2014, bosenskému útočníkovi tehdy stačilo 43 sekund.

Manchester vyrovnal díky spolupráci dvou letních posil, Zlatan Ibrahimovic se v 21. minutě prosadil po asistenci Paula Pogby. Krátce nato ale Pogba dostal žlutou kartu za simulování a frustrovaný kouč United José Mourinho nakopl u střídačky láhev, za což ho sudí Jonathan Moss poslal na tribunu.

Stejný rozhodčí takto Mourinha potrestal i v minulé sezoně, když portugalský trenér v utkání také proti West Hamu vedl Chelsea. V tomto ročníku anglické ligy byl Mourinho vykázán z lavičky už podruhé.

Jeho tým sice soupeře zatlačil, na změnu skóre to ale nestačilo. Ani ve čtvrtém domácím ligovém zápase za sebou tak nedokázal zvítězit, naposledy v Manchesteru prožili takto bídnou sérii v roce 1990. V historii Premier League také United neměli nikdy pouze 19 bodů z 13 zápasů.

Ještě rychlejší gól než v Manchesteru padl v utkání Southamptonu s Evertonem. Charlie Austin se prosadil už po 41 sekundách a jedinou brankou rozhodl o vítězství Southamptonu. Alespoň částečně tak spravil svému klubu chuť po čtvrteční porážce se Spartou v Evropské lize.

Chelsea přišla o sérii bez inkasované branky, derby ale zvládla

Svěřenci Antonia Conteho po deseti hodinách bez obdržené branky inkasovali, přesto se po krátkém panování "Citizens" či Liverpoolu vrátili zpět do čela anglické nejvyšší soutěže a připravili Tottenhamu první letošní porážku. 

Brankáře Courtoise sice povedenou ranou z hranice pokutového území překonal Eriksen, ale Pedro s Mosesem nakonec převážili misky vah na stranu Chelsea. Bývalý útočník Barcelony těsně před přestávkou vyrovnal, nigérijský křídelník v úvodu druhé půle následně dokonal obrat. 

Fotbalisté Chelsea se radují z gólu do sítě Tottenhamu
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Gól mu připravil kanonýr Costa, který se v této sezoně podílel už na 14 brankách, což nikdo jiný v Premier League nedokázal. Deset gólů dal a u čtyř asistoval.

"Našel jsem tu svůj domov, je to můj klub. Jsem rád, že v této sezoně hraji. Kouč mi dal šanci se ukázat a já si to vychutnávám," uvedl střelec rozhodující branky Moses. "Victor je dobrý hráč. Viděl jsem ho na konci minulé sezony a chtěl jsem ho udržet v kádru. Stejně tak Pedra. Zaslouží si hrát, hraje fantastický fotbal. Je pro nás velmi důležitý," konstatoval trenér Chelsea Antonio Conte.

I přes prohru "Kohoutů" kouč Mauricio Pochettino své svěřence pochválil: "Výsledek je zklamáním, ale musí nás těšit výkon, jaký jsme předvedli. Hráli jsme proti velmi dobrému týmu, nemohu o hráčích říct nic špatného."

Tottenham prohrál poprvé v sezoně. Na stadionu Stamford Bridge se mu dlouhodobě nedaří, neboť tam naposledy zvítězil v únoru 1990.

Agüero zařídil vítězství Manchesteru City

Do branky Burnley se poprvé v sezoně postavil Paul Robinson, bývalá reprezentační jednička Albionu, a ve čtrnácté minutě se podílel na prvním gólu domácích. Jeho dlouhý nákop odhlavičkoval stoper hostí Otamendi pouze k Marneymu, který pohotovu střelou z první otevřel skóre. Dvaatřicetiletý záložník se v Premier League prosadil téměř přesně po sedmi letech.

Favorizovaní hosté následně přidali v ofenzivě. Yaya Touré sice trefil pouze tyč, ale Agüero krátce poté dokázal vyrovnat. Argentinský kanonýr se prosadil do sítě Burnley poprvé v kariéře a vstřelil branku 29 z 30 týmů, proti nimž v anglické lize nastoupil.

Agüero s Nolitem slaví druhý gól Citizens v Burnley
zdroj: REUTERS autor: Andrew Yates

Domácí kouč Sean Dyche navíc musel v závěru prvního poločasu dvakrát střídat, neboť se zranili střelec úvodního gólu Marney i islandský záložník Gudmundsson. Ani Citizens ovšem nedohráli bez vynuceného střídání, ve druhém dějství se totiž zranil Sterling.

Rozhodující moment úvodního duelu 13. kola přišel po hodině hry. V pokutovém území domácích vznikl závěr, nejrychleji zareagoval opět Agüero a desátou trefou sezony se přiřadil do čela tabulky střelců k Diegu Costovi z Chelsea. Závěr střetnutí patřil Burnley, jenže Barnesova střela nůžkami kýženou vyrovnávací brankou neskončila. Manchester City vyhrál dva ligové duely za sebou poprvé od září.

Liverpool vyhrál, ale přišel o Coutinha

První půle duelu zaplněným tribunám příliš pohledných akcí nenabídla. "Reds" marně dobývali branku Sunderlandu. Vrásky trenéru Kloppovi navíc přibyly po ztrátě nejlepšího hráče Coutinha, který opustil hřiště na nosítkách.

Divock Origi otevřel skóre zápasu mezi Liverpoolem a Sunderlandem
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Brazilského ofenzivního záložníka nahradil Origi, který čtvrt hodiny před koncem vstřelil rozhodující branku. Belgický útočník dal pět ze šesti ligových gólů za Liverpool jako střídající hráč. Konečné skóre 2:0 poté stanovil z penalty Milner. Proti Sunderlandu se v lize střelecky prosadil už šestkrát, což nedokázal proti žádnému jinému celku.

Negredo dvakrát zavěsil, Leicesteru zařídil alespoň bod Slimani

Middlesbrough se dostalo do vedení po 13 minutách zásluhou španělského útočníka Negreda, který skóroval poprvé od úvodního kola. Ve 30. minutě mohl vyrovnat Okazaki, střelou přes hlavu ale trefil pouze břevno. O chvíli později ovšem zahrál ve vápně obránce hostí Chambers rukou a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Mahrez.

Jenže zatímco v Lize mistrů "Lišky" září, v Premier League svěřenci trenéra Ranieriho marně hledají formu z loňské sezony. V 71. minutě našel Forshaw pasem za obranu Negreda a ten podruhé překonal Zielera. Domácím zachránil alespoň bod další pokutový kop. Ve čtvrté minutě nastavení jej proměnil Slimani.

Žolík Llorente rozhodl dechberoucí podívanou ve Swansea

Trenér domácích Bob Bradley zaznamenal proti Crystal Palace první výhru na lavičce velšského mužstva. "Labutě" vedly v 68. minutě 3:1, k čemuž přispěl dvěma trefami Fer. Následně ale hosté dokázali zápas otočit, když se prosadili Tomkins, vlastním gólem Cork a Benteke.

Ani to však hráčům hostí k bodům nestačilo, neboť v nastavení se dvakrát trefil střídající španělský útočník Llorente, který do Swansea přestoupil během letní přestávky ze Sevilly. Domácí se vzhledem k vítězství posunuli na předposlední místo před Sunderland. Crystal Palace pošesté za sebou padl.

Anglická fotbalová liga - 13. kolo:

Burnley - Manchester City 1:2 (14. Marney - 37. a 60. Agüero), Hull - West Bromwich 1:1 (72. Dawson - 34. McAuley), Leicester - Middlesbrough 2:2 (34. Mahriz z pen., 90.+4 Slimani z pen. - 13. a 71. Negredo), Liverpool - Sunderland 2:0 (75. Origi, 90.+1 Milner z pen.), Swansea - Crystal Palace 5:4 (66. a 68. Fer, 90.+1 a 90.+3 Llorente, 36. Sigurdsson - 19. Zaha, 75. Tomkins, 82. vlastní Cork, 84. Benteke), Chelsea - Tottenham 2:1 (45. Pedro, 51. Moses - 11. Eriksen), Watford - Stoke 0:1 (29. vlastní Gomes), Arsenal - Bournemouth 3:1 (12. a 90.+1 Sánchez, 53. Walcott - 23. Wilson z pen.), Manchester United - West Ham United 1:1 (21. Ibrahimovic - 2. Sakho), Southampton - Everton 1:0 (1. Austin).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články