Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hazard: Pokud někdy opustím Chelsea, bude to po zisku ligového titulu

Londýn – Loňská sezona je minulostí. Kapitán belgické reprezentace Eden Hazard prožívá po evropském šampionátu, kde s národním týmem dokráčel před semifinálové brány, fantastický podzim. V dresu Chelsea opět září jako kometa. Během posledních čtyř ligových střetnutí zatížil konta soupeřů pěti brankami – podobnou šňůru od příchodu na Ostrovy nepamatuje. Dotáhne "Blues" po roční odmlce k další cenné trofeji?

Eden Hazard a Antonio Conte
zdroj: REUTERS autor: Hannah McKay

Pod vedením charismatického kouče Antonia Conteho stoupá výkonnost pětadvacetiletého rodáka z města La Louvière rychlostí blesku. Nesporný potenciál ukazuje na trávnících anglických stadionů týden co týden. Je k nezastavení. Za měsíc říjen si vysloužil ocenění pro nejlepšího hráče Premier League a památná slova Josého Mourinha o jeho perspektivě dosáhnout úrovně Messiho nebo Cristiana Ronalda znovu ožívají.

Chelsea se aktuálně pyšní vynikající formou a chvála zahrnuje především dva muže – Conteho s Hazardem. Italský stratég vládne celku ze Stamford Bridge od letní přípravy. Pompézní příchody Guardioly či Mourinha na lavičky rivalů z Manchesteru jeho nástup do koloritu anglické kopané poněkud zastínily. Bývalý trenér turínského Juventusu nicméně naznačuje, že může zmíněným velikánům směle konkurovat.

"Kdyby mohl, vyběhnul by za námi. Křičí na nás, abychom udělali to a pak tohle. Nabádá k maximální koncentraci. Říkáte si: 'Vydrž chvilku, vedeme 4:0. Buď v klidu, šéfe' … ale on je, jaký je. Je to součást jeho osobnosti. Způsob, jakým pracuje. Očekává od nás hodně. Je náročný a nikdy nepřestane požadovat od hráčů víc a víc. Když jste však po jeho boku a vyhráváte zápasy, uvědomíte si, že jeho metody fungují," řekl Hazard.

Eden Hazard slaví gól do sítě Evertonu
zdroj: REUTERS autor: Hannah McKay

Koncem září prohráli "Blues" na půdě Arsenalu 0:3. Conte zareagoval změnou herního systému a od té doby vyhrál pět ligových utkání za sebou při skóre 16:0. Rozestavení, jemuž dominuje tříčlenná obranná řada, slaví úspěch. Ofenzivní vozba ovšem nikterak nezaostává. Domácí galapředstavení proti Evertonu sneslo před reprezentační přestávkou nejpřísnější měřítka. Ambiciózní mužstvo z města Beatles odjelo s potupným "bůrem".

Hazard se podílel na čtyřech gólech (2+2). Loňskou sezonu, během níž i vzhledem k sérii zranění nedosahoval výkonnosti hodné nejlepšího hráče Premier League ročníku 2014/15, nechává upadnout v zapomnění. "Hraji bez bolestí," připomněl problémy s kyčlí. "Minulý rok byl složitý. Nebyl jsem stoprocentně zdravý. Když nejste fit, je těžké hrát, jak nejlépe umíte," pokračoval belgický křídelník.

Vítězná aura italského elegána

"V březnu jsem s Contem mluvil o obtížné sezoně, kterou jsem měl. Nastínil mi svá očekávání od té nadcházející. Nestřílel jsem tehdy moc gólů, ale on ve mně viděl kanonýra. Naznačil mi systém, jakým chce hrát. Jeho vášeň pro trénování byla zřejmá. Měl jsem jasno. Na odchod z klubu jsem ani nepomyslel. Pokud někdy opustím Chelsea, bude to po zisku ligového titulu," prohlásil Hazard rezolutně.

Po evropském šampionátu ve Francii, na němž exceloval zejména v osmifinálovém utkání proti Maďarsku, si dostatečně odpočinul a následně absolvoval plnohodnotnou letní přípravu. "Cítil jsem se jako znovuzrozený, skutečně. Opravdu mi to tak připadalo. Konečně mě netrápily žádné zdravotní problémy," uvedl Hazard, který obléká modrý dres celku ze západního Londýna už pátou sezonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Maďarsko - Belgie: Hazard - 0:3 (80. min.)

Bývalý hráč Lille si kromě vlastní fyzické připravenosti pochvaluje i styl, jímž Chelsea válcuje své soupeře. "Je obtížné proti nám hrát. Na Euru jsme nastoupili proti Conteho Itálii, a přestože jsme měli více ze hry, bylo strašně těžké překonat jejich defenzivní blok. Tento systém mi momentálně umožňuje více se soustředit na útočení. Alonso si za mnou perfektně plní své povinnosti a já z toho těžím," pochválil španělského obránce.

9 let v profesionálním fotbale, přesto stále mladý hráč

Příští týden oslaví deváté výročí debutu ve francouzské lize. Nejstaršího z čtveřice bratrů, tehdy šestnáctiletého Edena, poslal na hřiště v Nancy uznávaný kouč Claude Puel. "S míčem jsem se příliš nepotkal, ale byla to úžasná zkušenost. Neměl jsem strach. Neměl jsem ho, když jsem začínal doma na zahradě, při svém 100. ani 500. utkání. Je mi stále jen pětadvacet let, jsem pořád mladý," připomněl Hazard.

V kvalifikačním duelu o postup na světový šampionát proti Estonsku (8:1) byl kapitán belgické reprezentace stažen ze hry a začalo se spekulovat o různých typech zranění. Klíčový muž Chelsea je však před nedělním utkáním proti Middlesbrough stoprocentně připraven. Vyhrají Conteho svěřenci i šestý ligový zápas za sebou? Prodlouží rodák z La Louvière svou výjimečnou gólovou sérii?

Zdroj
ČT sport, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články