Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čekání na gól i výhru skončilo. Češi díky Krmenčíkovi a Zmrhalovi zdolali Nory

Praha – Naděje českých fotbalistů v kvalifikaci mistrovství světa opět ožila. Reprezentace klíčový souboj, který mohl srazit její šance na postup do oblasti teorie, zvládla, když Norsko v Edenu porazila 2:1. O branky se postarali nováčci v základní sestavě Michael Krmenčík a Jaromír Zmrhal a stali se tak prvními českými střelci v boji o světový šampionát.

Češi oslavují první branku v síti Norska
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Přesně 281 minut. Tak dlouho čekali čeští fotbalisté, než si v kvalifikaci mistrovství světa budou moci zakřičet gól a oslaví ho společně s fanoušky u rohového praporku. Černou sérii, kvůli které trenér Karel Jarolím nabízel střelci dokonce i jídlo z fast foodu, uťal až hráč, který byl v české základní jedenáctce proti Norsku největší zelenáč, Michael Krmenčík.

Slavný moment kanonýra Plzně přišel velmi brzy. Už v jedenácté minutě poslal Bořek Dočkal za obranu krásnou přihrávku, která našla nabíhajícího Ladislava Krejčího a ten postupoval sám na Rune Jarsteina. Křídelník italské Boloně se dostal až před norského brankáře a v klíčový moment zachoval chladnou hlavu. Místo střely zvolil přihrávku na Krmenčíka a třiadvacetiletý útočník bez problémů zakončil do prázdné branky.

Rozjásal tak promrzlé fanoušky v Edenu, které ale rozehřál ještě jeden zásah do černého. A znovu to byl hráč, který v základu národního týmu nastoupil vůbec poprvé, Jaromír Zmrhal. Křídelníka Slavie v sedmačtyřicáté minutě poslal do samostatného úniku dalším skvělým pasem Dočkal a třiadvacetiletý hráč dokázal prostřelit brankáře Norů. Tento zásah se stal nakonec vítězným.

Norsko totiž v sedmaosmdesáté minutě vykřesalo jiskru naděje díky Joshuovi Kingovi, ale domácí už si výhru 2:1 pohlídali. Ve skupině C jsou díky tomu nyní s pěti body čtvrtí. Na druhé Severní Iry ale ztrácí pouhé dva body. "Věděli jsme, že potřebujeme tři body k udržení naděje. Stálo to nervy, ale podařilo se," řekl po zápase český trenér Karel Jarolím.

Že Češi chtějí zápas s Norskem zvládnout, ukázal už úvod, do kterého Jarolímovi svěřenci vstoupili velkým tlakem. Hned během prvních pěti minut byli dvakrát blízko vedení. Jako první po krásném centru Bořka Dočkala pálil ve vápně Zmrhal, ale míč z jeho kopačky skončil jen těsně vedle zadní tyče.

O další dramatický moment se postaral Pavel Kadeřábek, po jehož centru si stehnem nasměroval míč na vlastní branku stoper Even Hovland. Skvělý reflex ale ukázal brankář Jarstein, který hlavičkou balon vytěsnil na břevno a norská obrana situaci zvládla.

To se však už nedalo říct o jedenácté minutě, v níž se český tým po pohledné akci ujal vedení díky Krmenčíkovi. "První start, první gól... Nemám k tomu co říct, jsem šťastný. Přišel jsem, abych dal branku, a jsem rád, že jsem to splnil," prohlásil po střetnutí spokojený střelec.

Vedoucí branka však domácí utlumila. Aktivitu pomalu převzali Norové, kteří ale měli velké problémy něco na českou obranu vymyslet. Největší šanci Seveřanů v první půlce měl po půl hodině Stefan Johansen, jehož střela z vápna skončila těsně vedle. "První poločas jsme moc dobře nepokrývali střed hřiště, hráči Norska se dostávali za záda naší středové řady. Ale neřekl bych, že by měli nějakou vyloženou šanci," zhodnotil Jarolím.

Na reprezentaci se začalo v té době chvíli i pískat, ale v závěru poločasu o sobě dal dvakrát vědět aktivní Krmenčík, jehož nedůrazná střela levou ale branku nenašla a neujala se ani jeho následná hlavička.

Utkání Česko - Norsko
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Co se nepovedlo plzeňskému střelci, však napravil krátce po změně stran Zmrhal, který tentokrát mezi tři tyče zamířil, a Češi tak najednou měli na kontě pohodlné vedení. "Mám radost hlavně ze tří bodů, a když se mi ještě podařilo dát gól na domácím stadionu, tak je ta radost navíc obrovská," zářil po střetnutí Zmrhal.

Domácí se díky náskoku zaměřili ve zbytku střetnutí především na bránění na vlastní polovině a snažili se přecházet do rychlých brejků. Seveřané z převahy na míči dlouho nic nebyli schopni vytěžit. Až tři minuty před koncem se po zmatku ve vápně z otočky přesně k tyči trefil King.

To však domácí mrzet nemuselo. Drama už ve zbytku střetnutí nepřipustili a vybojovali vytoužené tři body. "Byl to obrovsky těžký zápas a jsem rád, že jsme to zvládli a žijeme dál. V závěru jsme dostali gól ze standardky a udělali jsme to dramatické, ale udrželi jsme to a máme cenné vítězství," dodal Krejčí, který tentokrát netradičně hrál vpravo.

Na mistrovství v roce 2018 postoupí přímo jen vítězové skupin, osm nejlepších celků z druhých příček čeká baráž o zbylá čtyři místa. V dalším kvalifikačním duelu se Češi v březnu představí v San Marinu, letošní rok uzavřou v úterý přípravným zápasem v Mladé Boleslavi proti Dánsku.

ČR - Norsko 2:1 (1:0)

Branky: 11. Krmenčík, 47. Zmrhal - 87. King. Rozhodčí: Nijhuis - Van de Ven, Schaap (všichni Niz.). ŽK: Dočkal - Aleesami. Diváci: 16 411.

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Sivok, Brabec, Novák - Droppa (81. Pavelka) - Krejčí (86. Skalák), Dočkal, Hořava, Zmrhal - Krmenčík (81. Schick). Trenér: Jarolím.

Norsko: Jarstein - Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami - Tettey - Skjelbred (51. Dähli), Johansen, Berget (71. Elyounoussi) - Henriksen (61. Diomande) - King. Trenér: Högmo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články