Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta touží nakročit k postupu, Plzeň s Libercem musí venku dohánět manko

Praha/Bukurešť/Florencie - Čtvrté kolo skupinové fáze Evropské ligy nabídne českým fanouškům opět trojici prestižních duelů. Pro případné účinkování zástupců domácí soutěže ve vyřazovacích bojích může být velmi důležité. Nejlepší výchozí pozici má pražská Sparta, která vede svou skupinu a na Letné přivítá izraelský Hapoel Beer Ševa. Plzeň bude o postupovou naději bojovat proti rumunské Astře, Liberec čeká italská Fiorentina. Přímý přenos utkání Sparta – Beer Ševa sledujte od 21:05 na ČT sport a našem webu.

Svěřenci Davida Holoubka vyhráli před dvěma týdny v Izraeli s notnou dávkou štěstí 1:0. "Tam jsme ale měli velkou kliku a byly to velmi cenné tři body. Herně to nebylo ideální, bránili jsme v bloku, oni do nás bušili, ale my je nepouštěli do vyložených šancí. To je pozitivní a od toho se musíme odrazit," naznačil záložník Lukáš Mareček, že by Sparta mohla i v odvetě zvolit defenzivní taktiku.

Pokud se letenskému mužstvu podaří triumfovat i tentokrát, udělá velký krok k postupu do jarní části soutěže. Před Izraelci a Southamptonem mají dvoubodový náskok, milánský Inter zaostává o další bod. "Když už jsme v takové pozici, byla by škoda situace nevyužít," prohlásil Bořek Dočkal.

"Jsme první v tabulce. Chuť uspět je veliká. Chceme to zvládnout a přiblížit se postupu. Ale nečeká nás opravdu nic snadného," doplnil svého spoluhráče Mareček.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se nadále potýká s marodkou, proti Beer Ševě chce trestat chyby

Situaci však sparťanskému trenérovi stále komplikuje špatný zdravotní stav především záložní řady. K dispozici nebude kromě dlouhodobých marodů v čele s Rosickým, Váchou či Frýdkem ani útočník Václav Kadlec, jenž kvůli svalovým problémům nedohrál sobotní ligový duel s Příbramí. 

Beer Ševa přijede do Prahy napravit nepovedený domácí zápas, ve kterém Spartu výrazně přehrávala, ale nedokázala se střelecky prosadit. "Chyběl nám jenom gól. Pro oba týmy to byl z hlediska šancí na postup velmi důležitý zápas a my jsme ho bohužel nezvládli," uvedl trenér izraelského celku Barak Bakhar.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, M. Kadlec, Costa - Holek - Juliš, Dočkal, Mareček, Holzer – Lafata.

Beer Ševa: Goreš - Bitton, Vítor, Cedek, Korhut - Buzaglo, Ohana, Ogu, Hoban, Melikson – Sahar.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se nadále potýká s marodkou, proti Beer Ševě chce trestat chyby

Plzeň hodlá v Rumunsku vrátit Astře porážku a oživit postupové šance

Na opačném pólu tabulky své skupiny Evropské ligy se oproti Spartě nachází plzeňská Viktoria. Po překvapivé domácí porážce od rumunské Astry Giurgiu se před odvetou, která proběhne v Bukurešti, ocitá pod tlakem. K udržení nadějí potřebuje na půdě soupeře bezpodmínečně uspět.

První duel nezvládli Západočeši v útočné ani v obranné fázi. Hodně zlobil především útočník hostí Denis Alibec. Rumunský reprezentant vstřelil úvodní gól a po jeho akci trefil síť vlastní branky Hořava. Během celého utkání znamenal pro plzeňskou obranu trvalé nebezpečí. Podle trenéra Pivarníka odehráli jeho svěřenci nejhorší zápas podzimu.

Před odvetou se proto musí zlepšit. "Tlak je stále stejný, protože jsme v Plzni. Potřebujeme vyhrávat v lize i na evropské scéně. Musíme být kompaktní, nebezpeční dopředu a samozřejmě se vyvarovat chyb vzadu, jaké jsme udělali doma," řekl Pivarník před odletem do Rumunska.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň odletěla do Rumunska bojovat o postupovou naději

Viktoria je poslední ve skupině E se dvěma body za remízy s AS Řím (1:1) a Austrií Vídeň (0:0). Astra má tři body, italský favorit i celek z rakouské metropole pět. Na vítězství v evropských pohárech čeká Plzeň už dvanáct utkání. Naposledy porazila loni v září Dinamo Minsk 2:0.

"Musíme bezpodmínečně zvítězit, abychom si udrželi naději na postup. V Evropě nemáme v poslední době moc dobrou bilanci. Už je těch zápasů bez výhry dost, ale určitě to chceme zlomit," uvedl záložník Jan Kopic. Hrát se bude na národním stadionu v Bukurešti, protože UEFA označila trávník v Giurgiu za nevyhovující.

Předpokládané sestavy:

Astra: Lung - Sapunaru, Geraldo Alves, Fabrício, Morais - Seto, Lovin - Mansaly, Budescu, Lazič - Niculae.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hromada - Petržela, Hořava, Zeman (Kopic) - Krmenčík.

Liberec musí na půdě Fiorentiny zvítězit

Nejméně výhodnou výchozí pozici má z českých zástupců liberecký Slovan. Severočeši jsou po třech zápasech s jediným bodem na posledním místě tabulky a potřebují bodovat, nejlépe vyhrát, aby oživili uvadající postupové naděje. V Itálii je však čeká souboj s lídrem skupiny J, Fiorentinou.

O alespoň teoretickou šanci na jarní pokračování v Evropské lize fotbalisté Liberce ani v případě prohry nepřijdou, ale může se stát, že už nebudou mít situaci před odvetami s Karabachem a Paokem Soluň ve svých rukách.

"Čeká nás asi nejtěžší zápas ve skupině, a jestliže chceme bojovat o vyřazovací boje, nesmíme prohrát už ani jedno utkání," řekl trenér Slovanu Jindřich Trpišovský. "Na postupovou matematiku vůbec nekoukám. Dokud nebudeme hrát tak optimálně, abychom to měli ve svých rukách, je zbytečné jakkoli kalkulovat," dodal Trpišovský.

Liberec neodcestoval do Florencie v ideálním rozpoložení. Vyhrál jediný z posledních pěti soutěžních zápasů a v generálce podlehl 1:2 na půdě Bohemians 1905, takže je v lize až jedenáctý. Zato Fiorentina pětkrát za sebou neprohrála a tři z posledních čtyř duelů vyhrála.

"Víme, že Fiorentina má výbornou formu, vyhrává a daří se jí, i když hráli doma s posledním týmem tabulky Crotone 1:1. Na druhou stranu od nás po dlouhé době nikdo nic nečeká a to vždy Liberci vyhovovalo. V téhle i v minulé sezoně se nám hrálo líp se silnějšími týmy, tak doufám, že to potvrdíme," zakončil Trpišovský.

Předpokládané sestavy:

Fiorentina: Tatarusanu - Tomovič, Rodríguez, Astori - Badelj - Tello, Valero, Cristóforo, Olivera - Kalinič, Babacar.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Latka (Karafiát), Sýkora (Bartošák) - Folprecht, Súkenník - Bartl, Ševčík, Vůch - Baroš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články