Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Mladá Boleslav prohrála se Zlínem a nabídla šanci Plzni či Slavii

Mladá Boleslav – Ani blesková trefa Golgola Mebrahtua nezajistila Mladé Boleslavi bodový zisk proti Zlínu. Australský útočník sice otevřel skóre už po dvou minutách, ale hostující celek zásluhou balkánského dua Vukadinovič-Harba zvrátil stav duelu ve svůj prospěch. Domácí tudíž mohou přijít o vedení v tabulce. Momentálně druhá Plzeň má totiž stejný počet bodů, ale utkání na Dukle k dobru. Slavia ztrácí dva body a nastoupí v Jablonci.

Fotbalisté Zlína se radují z gólu na půdě Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Zlín ve městě automobilů ukončil třízápasové ligové čekání na výhru a stáhnul náskok soupeře na rozdíl jediného bodu. Naopak Boleslav po deseti soutěžních zápasech našla přemožitele.

V sestavě domácích překvapivě chyběl kapitán Magera, který ve středečním pohárovém utkání proti Hradci nastřílel hattrick. Místo něj dostal šanci Mebrahtu a právě on určil ráz prvního poločasu. Už po 80 vteřinách se po brejku uvolnil v rohu pokutového území a parádní střelou poslal Boleslav do vedení.

Zlínu se tak rozpadla taktika hrát zezadu na brejky a musel začít tvořit. Svěřenci Leoše Kalvody však potvrzovali podzimní formu a do hry hostující hráče příliš nepouštěli. Naopak sami hrozili z rychlých kontrů. Ve 20. minutě unikl obraně Přikryl, obešel brankáře, ale prostor mezi tyčemi netrefil.

Po změně stran se hrálo dlouho bez šancí na obou stranách. Boleslav sice kontrolovala hru, ale nedařilo se jí potvrdit vedení. S blížícím se závěrem naopak přenechávala stále více iniciativu Zlínu, který ucítil šanci.

A v 74. minutě přišel pro domácí trest za pasivitu. Vukadinovič dostal ideální dlouhý pas za obranu od Traoreho, využil své rychlosti a tváří v tvář gólmanovi v zakončení nezaváhal. Hosté se tak prosadili z první přímé střely na branku.

"Přežili jsme hodně šancí Boleslavi, kdyby dala druhou branku, tak si odvezeme debakl, ale ve druhé půli jsme je potrestali," radoval se Vukadinovič, který se tak gólem podílel na výhře nad týmem svého bratra Miljana, jenž se na hřiště nedostal. "Předtím mě bratr dvakrát porazil, tak do třetice všeho dobrého," dodal.

O pět minut později navíc využil nedorozumění v domácí obraně střídající Harba a skóre otočil. "Při prvním gólu jsme nezachytili dlouhý míč za obranu, na což jsme byli nachystaní. Věděli jsme, že Zlín je v brejcích nebezpečný. A pak u druhého gólu nevím, co tam chtěl Hůlka dělat. To se musí odpálit," upozornil Kalvoda na individuální chybu svého stopera. Boleslav se pak vrhla do útoku, ale prohru už neodvrátila. Na vlastním stadionu ztratila podruhé za sebou.

12. kolo první fotbalové ligy:

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 1:2 (1:0)

Branky: 2. Mebrahtu - 74. V. Vukadinovič, 79. Harba. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Moláček. ŽK: Fleišman - Diop, V. Vukadinovič. Diváci: 2410.

Mladá Boleslav: Diviš - Pauschek, Da Silva, Hůlka (81. Klobása), Fleišman - Přikryl, Kúdela, Matějovský (61. Jánoš), Mareš - Mebrahtu (70. Magera), Chramosta. Trenér: Kalvoda.

Zlín: Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - V. Vukadinovič, Holík, Traore, Štípek (83. Fantiš) - Diop (62. Harba), Jordan (53. Kopečný). Trenér: Páník.

Leoš Kalvoda (trenér Mladé Boleslavi): "První poločas jsme odehráli slušně, Zlín jsme do šancí nepouštěli, sami jsme tam měli akce, které jsme mohli dohrát. Fotbal se ale hraje na branky a Zlín dal dvě. Nezachytili jsme dlouhý míč za obranu, na což jsme byli nachystaní. Věděli jsme, že Zlín je v brejcích nebezpečný. A pak u druhého gólu nevím, co tam chtěl Hůlka dělat. To se musí odpálit. Už Davidovi Rozehnalovi jsem v Olomouci říkal, ať si nehraje na Beckenbauera, a kam to pak dotáhl. Dokud si Hůlka neuvědomí, o co jde, nemůže v týmu být. Chybami jsme jim toho nabídli až moc. Musíme se z toho poučit. Za tři utkání jsme dostali sedm branek a to musí být někde chyba. Tato facka by jim ale mohla pomoct, aby se hráči vrátili ke své hře a nedělali takové chyby. Vím, že na mě fanoušci křičeli, proč střídám Matějovského, ale sám si o to řekl. Bolel ho přitahovač."

Bohumil Páník (trenér Zlína): "Beru to s nadhledem, protože výkon nebyl dobrý. Domácí byli většinu utkání lepší. My vsadili na hráče, kterým se dařilo proti Spartě v poháru, ale byli jsme bez jiskry, bez nápadu, prohrávali jsme souboje. Po vystřídání, kdy přišli čerství hráči, ta jiskra přišla a vyšly nám dvě akce. Takové zápasy jsou. Manchester United nedávno také tlačil Chelsea, ale prohrál 0:4. Musíme se však zlepšit, pokud chceme vyhrát i příště. Je ale pozitivní, že hráči pod tlakem přidali, chytili druhý dech, to tak někdy bývá. Jste zataveni, ale pak se to prolomí a jste schopni podat dobrý výkon."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články