Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Arsenal, Liverpool, Chelsea i Citizens nezaváhali, Bony ukončil střelecké trápení

Londýn – Čelo Premier League zůstává po 10. kole beze změny. Arsenalu zajistila vítězství v Sunderlandu (4:1) dvojice Sánchez-Giroud, která si rovnoměrně rozdělila všechny trefy. Manchesteru City ve West Bromwichi (4:0) pro změnu Agüero s Gündoganem. Shodný počet třiadvaceti bodů má i Liverpool, jenž nezaváhal na půdě Crystalu Palace. Southampton prohrál s Chelsea 0:2 po brankách Hazarda a Costy. Naopak překvapivou remízu zaznamenali United proti Burnley. 

Alexis Sánchez střílí gól do sítě Sunderlandu
zdroj: REUTERS autor: Craig Brough

Arsenal od začátku potvrzoval roli favorita a v 19. minutě se dostal do vedení, když centr od Oxlade-Chamberlaina hlavou zužitkoval Sánchez. Dvacet minut po přestávce ale Watmore utekl obraně hostí a problém musel hasit až brankář Čech za cenu pokutového kopu, který bezpečně proměnil Defoe. Čtyřiatřicetiletý útočník se do sítě "Kanonýrů" trefil po téměř 12 letech.

Trenér Arsenalu Arséne Wenger měl však následně šťastnou ruku při střídání. Na hřiště poslal francouzského reprezentanta Girouda a ten prvními dvěma doteky s míčem dvakrát skóroval. Během posledních sedmi utkáních proti Sunderlandu vstřelil stejný počet branek. Vzápětí navíc přidal další gól Sánchez a oslavil jubilejní 50. soutěžní trefu za mužstvo sídlící v severní části Londýna.

Arsenal neprohrál v devátém ligovém utkání v řadě, zatímco svěřenci Davida Moyese stále čekají na první letošní vítězství.

Ilkay Gündogan v dresu Manchesteru City
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

Manchester City vedl na hřišti West Bromwiche od 19. minuty, kdy Gündoganovu přihrávku za obranu zužitkoval Agüero. Po půl hodině hry navíc argentinský forvard střelou zpoza vápna trefil přesně pravý horní roh a náskok svěřenců Pepa Guardioly zdvojnásobil. Agüero se během posledních sedmi ligových zápasů trefil šestkrát.

Ve druhém poločase se sice domácí trochu osmělili a dostali se k nadějným pokusům, desáté ligové prohře se "Citizens" v řadě ale nezabránili. V závěru navíc pojistil výhru celku z Manchesteru dvěma góly Gündogan, jemuž se skórovat i asistovat v jednom zápase povedlo poprvé od ledna, kdy hrál ještě za Dortmund.

Tottenham i Manchester United nevytěžili z převahy víc než bod

Tottenham byl proti Leicesteru blízko brance ve 40. minutě, Alli ale tvrdou ránou napálil břevno. O chvíli později však obránce hostí Huth fauloval ve vápně Janssena, který se sám postavil k penaltě a dal z ní svůj první gól v anglické lize. Domácím ale nevyšel vstup do druhého dějství a Leicester rázem vyrovnal.

Vardyho přízemní pas do šestnáctky zužitkoval Musa. "Kohouti" poprvé v sezoně inkasovali gól ze hry. Jassen či Vertonghen mohli vzápětí opět převážit misky vah na stranu Tottenhamu, ale s šancemi naložili mizerně. Když se těsně před koncem neprosadil ani hostující Morgan, skončil duel účastníků Ligy mistrů remízou 1:1.

Manchester United měl sice proti Burnley až drtivou převahu, gólmana Heatona ale ani jednou nepřekonal, přestože jej přímo ohrozil jedenáctkrát a celkově si připsal málo vídaných 37 střel. Hosté byli pod tlakem po celý zápas i přes vyloučení domácího záložníka Herrery z 68. minuty, nečekaný bod ovšem ubránili.

Liverpool vítězně zvládl přestřelku na půdě Crystalu Palace

V prvním poločase duelu mezi Crystalem Palace a Liverpoolem padlo pět gólů, což se v žádném jiném zápase tohoto ročníku Premier League nestalo. Svěřenci Jürgena Kloppa šli do šaten s vedením 3:2, o které se postarali Can, Lovren a Matip, zatímco za domácí dvakrát skóroval McArthur.

Po změně stran měl více ze hry Crystal Palace, ale Bentekeho příležitosti vyrovnání nepřinesly. Firmino si na opačné straně počínal mnohem chladnokrevněji. Milimetrově přesnou přihrávku Hendersona zužitkoval nejlepším možným způsobem a zajistil mužstvu z města Beatles vítězství 4:2.

Chelsea porazila Southampton a slaví čtvrtou výhru v řadě

Chelsea odčinila pohárovou porážku s West Hamem a potvrdila ligovou formu. V Premier League totiž zvítězila počtvrté za sebou a taktéž čtyřikrát v řadě udržela čisté konto. Naposledy se jí přitom takovou sérii bez obdržené branky povedlo udržet na podzim roku 2009. Veliká spokojenost mohla po závěrečném hvizdu u trenéra Antonia Conteho panovat i s některými individuálními výkony.

Především Hazard patřil k nejlepším hráčům, s ukázkou své formy začal už v úvodu klání, když pronikl do vápna, zasekl míč a levačkou otevřel skóre zápasu. Poprvé v kariéře se tak trefil ve třech ligových zápasech za sebou. Pátým gólem v desátém startu navíc výrazně překonal svá čísla z minulé sezony, kdy vstřelil čtyři branky v jednatřiceti utkáních.

Diego Costa
zdroj: ČTK/AP

Navzdory inkasovanému gólu však Southampton nepolevoval v aktivitě a v úvodní půli nebyl horším týmem. Jeho snahy však přišly vniveč po přestávce, kdy Chelsea převzala iniciativu a radovala se z druhé branky. V 55. minutě si míč před vápnem posunul Costa a zakroutil pohlednou střelu ke vzdálenější tyči.

Pro Costu byl zásah proti Southamptonu 40. ligovým gólem v dresu Chelsea v 64 zápasech a osmý v tomto ročníku nejvyšší anglické soutěže. Španělský reprezentant díky němu vede tabulku kanonýrů před sedmibrankovými Sergiem Agüerem z Manchesteru City a evertonským útočníkem Romeluem Lukakuem, kteří v 10. kole rovněž skórovali.

Bony se trefil proti bývalému klubu dvakrát

Fotbalisté Stoke porazili Swansea 3:1 a po třetím vítězství za sebou se v tabulce posunuli na 12. místo. Dvě branky vstřelil bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony, který naposledy v Premier League skóroval loni v prosinci ještě v dresu Manchesteru City.

Bony otevřel skóre už ve třetí minutě, ale předposlední celek tabulky rychle vyrovnal. Krátce po začátku druhé půle rozhodl Mawsonův vlastní gól, pak se reprezentant Pobřeží slonoviny trefil do sítě svého někdejšího klubu podruhé a upravil výsledek na konečných 3:1. Na obě branky Bonymu přihrál další bývalý hráč Swansea Joe Allen.

Stoke navíc v prvním poločase třikrát nastřelilo tyč. Swansea z deseti ligových zápasů vyhrála jen ten první, pak už přidala jen dvě remízy.

Anglická fotbalová liga - 10. kolo:

Sunderland - Arsenal 1:4 (65. Defoe z pen. - 19. a 78. Sánchez, 71. a 76. Giroud), Manchester United - Burnley 0:0, Middlesbrough - Bournemouth 2:0 (39. Ramírez, 56. Downing), Tottenham - Leicester 1:1 (44. Janssen z pen. - 48. Musa), Watford - Hull 1:0 (83. Deeney), West Bromwich - Manchester City 0:4 (19. a 28. Agüero, 79. a 90. Gündogan), Crystal Palace - Liverpool 2:4 (18. a 33. McArthur - 16. Can, 21. Lovren, 44. Matip, 71. Firmino), Everton - West Ham United 2:0 (50. Lukaku, 76. Barkley), Southampton - Chelsea 0:2 (6. Hazard, 55. Costa), Stoke - Swansea 3:1 (3. a 73. Bony, 55. vlastní Mawson - 8. Routledge).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy