Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Ázerbájdžán v kvalifikaci MS porazil Norsko, druhou výhru slaví i Angličané

Baku – Vynikající start do bojů o světový šampionát v Rusku 2018 zažívají fotbalisté Ázerbájdžánu. Po hubeném vítězství na půdě San Marina tentokrát jediným gólem porazili Norsko a udrželi se na druhém místě "české" skupiny C. Bez ztráty bodu zatím proplouvají kvalifikací rovněž reprezentanti Anglie. Při premiéře dočasného trenéra Garetha Southgatea doma zdolali outsidera z Malty 2:0. Severní Irsko na svém hřišti deklasovalo oslabené San Marino 4:0 a navázalo na bezbrankovou remízu z Prahy.

Daniel Sturridge (uprostřed) slaví gól do sítě Malty
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

O výhře Ázerbájdžánu, který bude v úterý soupeřem české reprezentace, rozhodl v 11. minutě obránce Medveděv. Přestože Norové měli řadu šancí a domácí tým výrazně přestříleli, po úvodní prohře 0:3 s Německem vyšli i podruhé naprázdno.

Ázerbájdžán porazil norské fotbalisty poprvé v historii, zopakoval výhru 1:0 ze San Marina a v tabulce skupiny je o skóre za vedoucím Německem.

Severní Irsko v Belfastu poslal do vedení ve 26. minutě z penalty kapitán Davis. V úvodu druhé půle byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Palazzi a ostrovní tým využil přesilovku až v závěru.

V 79. minutě přidal pojistku střídající Lafferty, jenž se trefil i v nastavení. Předtím ještě outsidera překonal Ward. Severoirský tým je ve skupině se čtyřmi body třetí.

Angličané se ve Wembley s Maltou v úvodu trápili. Odpor 176. týmu žebříčku FIFA zlomil až ve 29. minutě hlavou útočník Sturridge. Ještě do pauzy přidal druhý zásah dorážkou vlastní střely mladý záložník Alli.

Další branky už se téměř 82 tisíc diváků nedočkalo. Anglie tak navázala na vítězství 1:0 ze Slovenska a skupinu F vede s plným počtem bodů. Naopak Slovensko podruhé prohrálo 0:1, tentokrát v Lublani se Slovinskem. Zápas rozhodl v 74. minutě náhradník Kronaveter premiérovým reprezentačním gólem.

V základní sestavě hostů nastoupili čtyři hráči z české ligy - plzeňští Kozáčik s Hrošovským, Pauschek z Mladé Boleslavi a slávista Švento, závěrečných 11 minut odehrál další fotbalista Viktorie Ďuriš.

Skotsko díky zásahu McArthura z 89. minuty zachránilo domácí remízu 1:1 s Litvou a stejně jako Slovinsko v tabulce ztrácí dva body na Anglii.

První vítězství v kvalifikaci zaznamenalo Rumunsko, které v Jerevanu deklasovalo Arménii 5:0. Stejného výsledku ve skupině E dosáhla doma i Černá Hora proti Kazachstánu.

Poprvé naplno bodovalo i Polsko. Výběr trenéra Adama Nawalky ve Varšavě přehrál Dánsko 3:2 díky hattricku kapitána Lewandowského. Kanonýr Bayernu Mnichov skóroval v sedmém kvalifikačním utkání po sobě. Polsko má čtyři body stejně jako Rumunsko a Černá Hora.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:

Skupina C:

Ázerbájdžán - Norsko 1:0 (1:0)
Branka: 11. Medveděv. Rozhodčí: Liany (Izr.).

Severní Irsko - San Marino 4:0 (1:0)
Branky: 79. a 90.+4 Lafferty, 26. Davis z pen., 85. Ward. Rozhodčí: Kovács (Rum.). ČK: 49. Palazzi (San Marino).

Skupina E:

Arménie - Rumunsko 0:5 (0:4)
Branky: 4. Stancu z pen., 10. Popa, 12. Marin, 29. Stanciu, 60. Chipciu. Rozhodčí: Bezborodov (Rus.). ČK: 3. Malakjan (Arménie).

Černá Hora - Kazachstán 5:0 (1:0)
Branky: 24. Tomaševič, 59. N. Vukčevič, 64. Jovetič, 73. Bečiraj, 78. Savič. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).

Polsko - Dánsko 3:2 (2:0)
Branky: 20., 36. z pen. a 48. Lewandowski - 49. vlastní Glik, 69. Y. Poulsen. Rozhodčí: Rocchi (It.).

Skupina F:

Anglie - Malta 2:0 (2:0)
Branky: 29. Sturridge, 38. Alli. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).

Skotsko - Litva 1:1 (0:0)
Branky: 89. McArthur - 59. Černych. Rozhodčí: Stieler (Něm.).

Slovinsko - Slovensko 1:0 (0:0)
Branka: 74. Kronaveter. Rozhodčí: Rizzoli (It.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články