Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český fotbal má velký potenciál. Těší se velké úctě, chválil trenér Němců Löw

Hamburk – Žádná slova o tom, že jeho tým musí Čechy přejet a že nic jiného než výhra nepřipadá v úvahu. Trenér favorizovaného Německa Joachim Löw před střetnutím kvalifikace mistrovství světa naopak nabádá své svěřence k obezřetnosti. Soupeř podle něj donutí obhájce zlata k tomu, aby ze sebe vydali úplně vše. Při přípravě na zápas v Hamburku sledoval německý kouč i českou ligu.

Joachim Löw
zdroj: Panoramic autor: Federico Pestellini

Němci vstoupili do kvalifikační skupiny výhrou 3:0 v Norsku, zatímco Češi remizovali doma 0:0 se Severním Irskem. "Tím, že jsme úřadující mistři světa, je naším úkolem kvalifikovat se na mistrovství světa 2018 jako vítěz skupiny. Výhra v Norsku 3:0 je dobrý start, ale nesmíme usnout na vavřínech," uvedl před sobotním zápasem Löw.

"Češi i Severní Irové mají vysoké ambice. A se stejnou koncentrací musíme přistoupit i k zápasům s Ázerbájdžánem a San Marinem. Tahle skupina je mnohem vyrovnanější, než se na první pohled zdá. Musíme si na Čechy dát bedlivý pozor. Donutí nás k tomu, abychom ze sebe vydali vše, musíme být obezřetní, aby nás nenachytali," doplnil šestapadesátiletý trenér.

Německou reprezentaci vede jako hlavní kouč už od roku 2006, zatímco jeho český protějšek Karel Jarolím převzal mužstvo po letošním Euru, kde národní tým s jedním bodem skončil už ve skupině.

"Bez ohledu na výsledek turnaje ve Francii absolutně nepochybuji o tom, že český fotbal má velký potenciál. Těší se velké úctě. Můj protějšek Karel Jarolím dělá správné kroky pro to, aby český tým vyšel z éry po Euru silnější. Čechy tradičně řadím mezi silné soupeře, na tom se nic nemění," uvedl Löw.

Nepovažuje za výhodu, že v českém týmu po Euru skončili někteří důležití hráči jako brankář Petr Čech, záložník Jaroslav Plašil či obránci Roman Hubník nebo David Limberský. "Myslím, že pro většinu týmů je obvyklé v důsledku velkých turnajů prodělat určitou fázi přeskupení kádru. Podívejte se na nás, Bastian Schweinsteiger a Lukas Podolski ukončili reprezentační kariéru po Euru, další klíčoví hráči jako Phillipp Lahm, Per Mertesacker a Miroslav Klose zase skončili po světovém šampionátu 2014," uvedl.

"Ale to, že se jedny dveře zavřou, znamená, že se další otevřou. Jinými slovy, je to skvělá možnost posunout mladší hráče na další úroveň," konstatoval.

Při přípravě na Jarolímův celek sledoval Löw i zápasy české ligy. "Samozřejmě v přípravě na utkání jsem se intenzivně zabýval českým stylem hry a jednotlivými hráči, takže v posledních několika týdnech jsem sledoval českou ligu mnohem blíže a bedlivěji než obvykle. Navíc tři české týmy s různými reprezentanty bojují v Evropské lize, což také hovoří o velkém potenciálu českého fotbalu," prohlásil rodák z Schönau.

Očekává, že český tým půjde v dalších letech nahoru. "Myslím, že Češi mají zajímavou a slibnou generaci hráčů, kteří si v příštích letech mohou udělat jméno. Například v bundeslize je to jen otázka času, než Pavel Kadeřábek, Theodor Gebre Selassie a Vladimír Darida, který je v současné chvíli zraněný, udělají další krok ve své kariéře," dodal Löw.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články