Sparta s Holoubkem, Liberec po viróze, Plzeň ve formě. České kluby pokračují v EL

Praha – Ve velmi rozdílném rozpoložení jdou české kluby do druhých duelů základních skupin Evropské ligy. Nejlepší pozici má Plzeň. Viktoria v poslední době hraje ve formě, což by chtěla potvrdit i na půdě Austrie Vídeň. Hůře je na tom Sparta a Liberec. Pražané po prohraném derby odvolali Zdeňka Ščasného a v duelu s Interem Milán je povede trenér dorostu David Holoubek. Liberečtí měli zase velké zdravotní potíže, při čemž proti PAOKu by potřebovali uspět. Přímý přenos utkání Sparta - Inter sledujte na ČT sport nebo našem webu od 18:30. Náš web pak od 21:00 nabídne také on-line přenos z duelu Austria - Plzeň.

Ščasný skončil po nedělním derby, které Sparta prohrála se Slavií 0:2 a prodloužila si sérii bez vítězství na čtyři zápasy. V domácí soutěži bodovala jen po remízách s Mladou Boleslaví a Zlínem, zatímco do Evropské ligy vstoupila porážkou 0:3 na hřišti Southamptonu.

Dočasným vedením týmu byl pověřen šestatřicetiletý Holoubek, který ještě dnes bude na lavičce dorostu v úvodním utkání Youth League s Podgoricou. Další asistenti Stanislav Hejkal se Zdeňkem Svobodou měli na starost rozbor Interu a přípravu standardních situací.

"Nyní se zaměřujeme převážně na zápasy, ve kterých Inter nastoupil venku. Před začátkem domácí soutěže nečekaně vyměnili trenéra, což mělo na spoustu věcí vliv. V Chievu nastoupili v rozestavení 3-5-2, ale prohráli, v dalším utkání už rozestavení změnili na 4-2-3-1 a přišly také změny v sestavě," uvedl.

Situaci ve Spartě se věnuje i nový díl Fotbal fokus podcastu s Luďkem Zelenkou 

"V posledních zápasech trenér volí i rozestavení 4-3-3," řekl Hejkal, který byl Inter osobně sledovat. S informacemi o soupeři mu pomáhali také Tomáš Ujfaluši nebo Ladislav Krejčí, který proti Interu nedávno nastoupil za Boloňu.

Spartě, která bude opět velmi pravděpodobně postrádat Tomáše Rosického, se proti italským soupeřům v pohárech v poslední době daří a naposledy s týmem z Apeninského poloostrova prohrála v roce 2000, kdy nestačila na Lazio Řím. Stejného soupeře však v minulém ročníku Evropské ligy vyřadila v osmifinále a doma s italskými kluby už pět zápasů neprohrála.

Plzeň chce navázat na výkon proti AS Řím

Plzeň si na půdu Austrie Vídeň veze velmi dobrou formu, když drží sérii tří soutěžních výher a sedmi utkání bez porážky. Během ní se českému mistrovi povedlo doma uhrát i remízu 1:1 s favorizovaným AS Řím v rámci prvních duelů Evropské ligy.

Viktoria byla Římu vyrovnaným soupeřem a favorita mohla při troše štěstí i porazit. "Vydařil se nám vstup do Evropské ligy, v lize celý měsíc naplno bodujeme, takže to máme něčím podložené a doufáme, že to dokážeme zopakovat. Určitě respektujeme sílu Austrie, ale jdeme do zápasu s tím, že chceme vyhrát," řekl před odletem novinářům kouč Pivarník, jehož tým v evropských pohárech už desetkrát za sebou nedokázal zvítězit.

Český šampion se loni ve skupině EL utkal s jiným vídeňským celkem Rapidem a ani jeden duel nezvládl. V Rakousku prohrál 2:3 a doma 1:2, což mu zavřelo dveře do vyřazovací fáze.

"Rapid v minulé sezoně skončil před Austrií, teď je před ní také. Je kvalitativně trošku lepší za poslední roky, hraje lepší fotbal. Ale jak jsem se na Austrii díval, tak je to hodně kvalitní mužstvo, které je hodně silné na míči, chce diktovat hru a nemůžeme nic podcenit," upozornil Pivarník.

Zápas pro něj bude prestižní i proto, že jako hráč a později i asistent trenéra působil právě u hlavního rivala Rapidu. "V té době byla Austria také velmi silná, měla obrovský rozpočet. V tom byla dále, ale Rapid patří lidem a ti mu hodně fandí, takže je to jiná dimenze postavení. Kdybychom hráli s Rapidem, tak je tam 50 tisíc diváků a stadion je vyprodaný," prohlásil kouč Plzně.

Austria první zápas ve skupině E zvládla ještě lépe než Západočeši a v Rumunsku zvítězila nad Astrou Giurgiu 3:2. Pro vídeňský tým to byla šestá výhra ze sedmi duelů této sezony Evropské ligy včetně předkol. V domácí soutěži však výběr Thorstena Finka prohrál dvakrát za sebou a je až na pátém místě.

"Teď se nám nevyvedly dva zápasy v lize, takže to samozřejmě chceme okamžitě napravit ve čtvrtek vítězstvím proti Plzni a pak i v neděli v lize," řekl český obránce Austrie Patrizio Stronati.

Liberec chce navzdory prodělané epidemii obrat v EL o body PAOK

Liberec v Evropské lize přivítá PAOK Soluň a po úvodní remíze 2:2 na hřišti Karabachu by mohl případnou výhrou udělat velmi důležitý krok k vysněnému postupu. Severočechům však přípravu na utkání výrazně zkomplikovalo virové infekční onemocnění většiny hráčů, kvůli němuž byl tým od pátku do úterý v karanténě.

Epidemie postihla okolo patnácti hráčů a potíže měl i realizační tým v čele s hlavním trenérem Jindřichem Trpišovským. Liberec nemohl kvůli karanténě nastoupit k sobotnímu ligovému zápasu v Karviné a soutěžní duel nehrál od minulého pondělí a prohry 0:1 na Slavii. S tréninkem začal tým teprve v úterý odpoledne.

Někteří hráči ještě stále mají potíže. "Samozřejmě je to velká komplikace. Mužstvo dohromady dáme, ale nejsme ideálně vyladěni na zápas," připustil Trpišovský.

Slovan navíc i před virózou trápila zranění. Mimo hru je kapitán Lukáš Pokorný, rekonvalescent Petr Ševčík a chybět asi bude i klíčový útočník Milan Baroš, který se podepsal pod oba vstřelené góly v duelu s Karabachem.

Zápas s PAOK přitom může být klíčem k postupu do jarní vyřazovací fáze, kam projdou první dva týmy ze skupiny. Vedle řeckého týmu a Karabachu má Slovan za soupeře ještě favorizovanou Fiorentinu.

"Neříkám, že PAOK není dobrý tým, ale z těch tří soupeřů mi přijde v uvozovkách nejhratelnější. Právě v zápasech s PAOK se může rozhodovat o postupu, chtělo by to v nich uhrát aspoň čtyři body," uvedl Trpišovský, o kterého se v těchto dnech zajímá Sparta, v níž v pondělí skončil po prohře 0:2 se Slavií Zdeněk Ščasný.

Liberec drží v této sezoně Evropské ligy neporazitelnost, v posledních třech soutěžních zápasech ale dvakrát prohrál a jednou remizoval. Naopak PAOK, jehož dres v minulosti krátce oblékal i český útočník Tomáš Necid, sedm utkání za sebou neprohrál a na úvod skupiny remizoval 0:0 s Fiorentinou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články