Zákaz vstupu na utkání i vyhoštění. Soud trestal za rvačky při zápasu mezi Baníkem a Opavou

Za výtržnosti, které provázely fotbalový zápas druholigového Baníku Ostrava a Opavy z minulé středy, soud udělil první tresty. Dostali je mimo jiné dva Poláci, kteří vtrhli na hrací plochu a utíkali směrem k rivalům z Opavy.

Soud ve zkráceném řízení jednoho z nich vyhostil z Česka na jeden rok a druhému na dva roky zakázal vstup na fotbalová utkání.

„Ve vazbě skončil i další chuligán fotbalového klubu z Opavy. Čtyřicetiletý fanda po zápase udeřil policistu pěstí do obličeje. Je za to obviněný z hned dvou trestných činů,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka. Podle soudce Lukáše Delonga existoval u muže předpoklad, že bude „pokračovat v trestné činnosti“.

Tresty za rvačky

Počty obviněných se podle policistů brzy zvýší. „Pracujeme na analýze stovek zajištěných fotografií a zjištění identity dalších podezřelých,“ sdělila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Kriminalisté například zjišťují totožnost dalšího muže, který vážně zranil jednoho z policistů. Stalo se to při cestě na stadion, kdy se ostravští fanoušci snažili napadnout příznivce Opavy. „Při cestě na stadion se příznivci obou klubů snažili napadat, situaci řešili policisté speciální pořádkové jednotky. V některých případech se tak agrese útočníků obrátila vůči policistům,“ řekla mluvčí s tím, že tři policisté jsou zraněni.

Na stadionu podle ní fanoušci poškodili sedačky a opěradla. Také převrhli a poškodili výčepní zařízení. Způsobené škody na majetku nejsou ještě specifikovány. Postihu neuniknou ani ti fandové Opavy, kteří při zápasu házeli dělobuchy na hřiště. A trest za výtržnosti slezských rivalů čeká také fotbalový klub Baník Ostrava. Disciplinární komise fotbalové asociace o něm rozhodne už ve čtvrtek.

„Pokuta se může vyšplhat až na deset milionů. Asociace zároveň může zavřít domácí stadion na několik utkání,“ dodal Jiří Loučka.

Druholigové utkání mezi Ostravou a Opavou bylo v 17. minutě přerušeno poté, co fanoušci vtrhli na hrací plochu. Museli zasahovat členové pořadatelské služby a později i policejní těžkooděnci, kteří zahnali fandy zpět na tribunu. Zhruba po sedmi minutách se začalo znovu hrát.

Slezské derby, na které podle policie dorazili i fanoušci z Polska, potvrdilo pověst jednoho z nejrizikovějších zápasů na české scéně. Na vyprodaném stadionu ve Vítkovicích sledovalo zápas přes 12 000 diváků, což znamenalo nový rekord v návštěvnosti druhé ligy. Baník zvítězil 3:0 a dostal se do čela tabulky.