Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Také Brno má fotbalovou akademii. Na 50 nadějí má budoucnost před sebou

Brno – Regionální fotbalové akademie rostou v Česku jak houby po dešti. Další, v pořadí už osmá, byla slavnostně otevřena v Brně. Dostalo se do ní 50 fotbalistů z celého Jihomoravského kraje ve věku od 13 do 15 let. Dva roky tam budou trénovat a chodit v Brně do školy. Bývalý reprezentant Karel Poborský věří, že jihomoravská akademie bude jedna z nejsilnějších.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladým fotbalistům v nové akademii v Brně popřál štěstí Poborský

"Je potřeba, aby si hráči uvědomili, že účastí v akademii mají obrovskou šanci, kterou moje generace neměla. Jsou na prahu něčeho nového a záleží už jen na nich, jak tu šanci uchopí," uvedl Poborský. Dodal, že bude držet pěsti, aby hráče za pár let viděl v reprezentačním dresu. "Z vlastní zkušenosti vím, že není nic lepšího než mít český dres na sobě a moct zpívat českou hymnu," doplnil vicemistr Evropy roku 1996.

Trenéři akademie vytipovali talentované mladé hráče ve všech klubech po kraji. Akademie má dvě kategorie do 14 a do 15 let. V každé je 25 hráčů.

Akademie se bude starat o fotbalisty po sportovní stránce, ale i po vzdělávací a výživové. Po dvou letech budou moct ti nejlepší pokračovat v akademiích konkrétních fotbalových klubů, pokud o ně budou mít kluby zájem.

"Pracuje s nimi osm profesionálních trenérů, máme k tomu výživového poradce, máme k tomu psycholožku pro všechny akademie. Dokážeme velice citlivě a nenucenou formou klukům pomoci, aniž by o tom věděli," popsal Poborský.

Akademie už fungují v Plzni a Jihlavě. Od nynějška jsou kromě Jihomoravského i v Jihočeském, Olomouckém, Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Novou jihomoravskou akademii podporuje Fotbalová asociace České republiky, ministerstvo školství, město Brno i Jihomoravský kraj. Asociace na ni dala kolem čtyř milionů korun, kraj a město zhruba po dvou milionech.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články