Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Video zabránilo penaltě. Šéf FIFA Infantino test v duelu Itálie s Francií chválil

Bari – Velkou premiéru má za sebou použití videa v mezinárodním zápase a předseda FIFA Gianni Infantino byl s výsledky během přípravného utkání Itálie s Francií (1:3) naprosto spokojen. Podle něj jde o zápis do fotbalové historie. Infantino doufá, že asistenti rozhodčího u videa budou využiti i na mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

Ital Davide Astori v souboji s Blaisem Matuidim
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Alberto Lingria

Video rozhodčí využili ve chvíli, kdy si Italové stěžovali na to, že po hlavičce Daniela De Rossiho zahrál ve vápně rukou francouzský obránce Layvin Kurzawa.

"Bylo vidět, jak rozhodčí na pár vteřin zastavil hru, zatímco dva rozhodčí v přenosovém voze ověřili, že nešlo o penaltu," řekl Infantino. "Byli jsme svědky historického momentu. Je rok 2016, takže už je na čase tohle zkoušet," dodal.

Video si pochvaloval i sudí zápasu Björn Kuipers. "Hráči ihned akceptovali mé rozhodnutí podpořené videem. Dodalo mi to sebedůvěru," řekl zkušený Nizozemec, který radu od rozhodčích u videa využil i v závěru, kdy nevyloučil francouzského obránce Djibrila Sidibeho za ostrý faul, ale dal mu jen žlutou kartu. "Stačilo deset vteřin a dostal jsem radu, která mě přesvědčila, že mám udělit jen žlutou kartu," dodal.

Zkušební provoz videa běží i v ligových soutěžích v Austrálii, Německu, Portugalsku, Itálii a v zámořské MLS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články