Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Fotbalově rostl v Juventusu, teď se Slovák Hromada pere o dres v Plzni

Plzeň – Když mu bylo šestnáct, vyhlédl si ho slavný Juventus Turín, kde začal sbírat první zkušenosti se světovým fotbalem. Nyní dvacetiletý Jakub Hromada se po zkušené na Apeninském poloostrově vrátil zpět na Slovensko, kde si ho letos vyhlédla Plzeň. Mladý záložník tak rozšířil již tak početnou slovenskou enklávu na západě Čech, kde se pokusí vybojovat místo v základní sestavě.

Jakub Hromada v souboji se spoluhráčem Janem Baránkem
zdroj: ČTK

Bakoš, Hrošovský, Kozáčik, Duriš i trenér Roman Pivarník. Nyní se k plzeňským Slovákům přidává také Hromada. "Tím, že čeština a slovenština jsou velmi podobné, tak to není velký problém, ale samozřejmě je to super, že jsme tady čtyři hráči dohromady," uvádí mladý záložník.

Už dříve ale prokázal, že vedle fotbalu rozhodně netrpí na nedostatek talentu ani po jazykové stránce. Při svém angažmá v Itálii již po pár měsících začal bez problémů komunikovat. "Po půl roce už jsem v pohodě chodil do kina. Myslím, že ty tři roky jsou dostačující na to, aby se člověk naučil plynule mluvit. Teď už mi italština vůbec nedělá problémy,"dodává Hromada.

Během dvou a půl sezony v Turíně měl práci hlavně se vstřebáváním sportovních dojmů. "Myslím, že to byl pro mě až šok, co jsem tam všechno viděl a zažil. Myslím, že mám za sebou fotbalovou školu na velmi vysoké úrovni," řekl slovenský středopolař.

Během občanských tréninků s A mužstvem se potkával i se současným funkcionářem Pavlem Nedvědem. "On tam je skutečně legendou. Nejen v Juventusu, ale i v italském fotbale," dodal.

A jak vidí své šance v nabitém kádru Plzně? "Myslím, že ve středu pole je velká kvalita, takže náročné to bude velmi. Jsem tady ale od toho, abych se o tu šanci pral," říká s úsměvem hráč, který převzal dres s číslem 25.

Hromada v minulosti nastupoval za Košice nebo Michalovce, kde si připsal první start v nejvyšší slovenské soutěži. V roce 2012 zamířil do Juventusu, odkud však po hostování v FC Janov přestoupil do konkurenční Sampdorie. Následně hostoval v druholigovém Pro Vercelli a Senici.

"Jakub nás zaujal i díky povedenému ligovému ročníku, ve kterém v barvách Senice nastoupil do patnácti zápasů a pětkrát se gólově prosadil," uvedl generální manažer plzeňského klubu Adolf Šádek. "Díky zahraničnímu působení je přes mladý věk dostatečně fotbalově i lidsky vyspělý, aby se popral o místo v kabině Viktorie. Jedná se o univerzálního fotbalistu, jenž může zastat více postů v záložní řadě," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články