Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejvyšší soutěže bude pískat i 18 nováčků, trojí kontrola má zvýšit důvěryhodnost

Praha – Hned osmnáct nováčků zařadila nová komise rozhodčích FAČR pod vedením polského předsedy Michala Listkiewicze na listinu sudích pro nadcházející ročník. Nechybí ani čtveřice arbitrů, jimž byla do konce minulé sezony pozastavena delegace kvůli květnovému utkání 29. kola mezi Příbramí a pražskou Slavií.

Nový předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Michael Listkiewicz
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V Příbrami dva sudí Marek Pilný a Jiří Jech řídili zápas pod vlivem alkoholu. Oba přišli o licenci rozhodčího a následně byli vyřazeni z FAČR. Další čtyři sudí, hlavní Emanuel Marek, asistenti Pavel Vlasjuk a Petr Caletka a druhý brankový sudí Ondřej Pechanec, měli do konce minulého ročníku pozastavenou delegaci, nová komise je ale znovu zařadila na listinu.

"Ten příběh skončil s minulým soutěžním ročníkem, bylo to v působnosti minulé komise. Vzhledem k tomu, že komise nepředala žádného z těch čtyř zbylých rozhodčích k disciplinární komisi, aby s ním vedla řízení, tak stávající komise nemá žádný důvod vlastní činností zjišťovat okolnosti toho zápasu. Nemáme k tomu příběhu žádný vztah, žádné jiné poznatky," řekl místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna.

"S každým z těch čtyř jsme vedli osobní pohovor, kde jsme se jich ptali, co si myslí o profesionálním přístupu k řízení utkání. Všichni ti čtyři to kvitovali a my nadále budeme jejich přístup monitorovat," dodal.

Naopak dvojice delegátů z utkání v Příbrami Lubomír Martinec a Pavel Drahoš už mezi delegáty pro profesionální soutěže nefiguruje. "Dospěli jsme k názoru, že nelze dopustit podobnou situaci," podotkl další z členů nové komise Václav Krondl.

Na listině pro první a druhou ligu je 70 rozhodčích. Z 18 nováčků je sedm hlavních a jedenáct asistentů. Na listině figurují také dvě ženy Jana Adámková a Lucie Ratajová. Naopak komise už minulý týden oznámila, že kvůli chybám vyřadila hlavní sudí Tomáše Kocourka, Michala Patáka a Ondřeje Lercha a asistenty Roberta Hájka a Davida Hocka. Rozhodčí v minulém týdnu absolvovali seminář, kde byli mimo jiné seznámeni s 94 úpravami pravidel.

Sudí budou nově po každém utkání vypracovávat sebehodnocení, kde by měli ze svého pohledu popsat nejzásadnější momenty utkání. "Lhůta bude tři dny po utkání. Jde o to, aby se rozhodčí v klidu zamysleli nad svými případnými chybami, aby si zanalyzovali, proč k nim došlo. Pro komisi to bude podnět, jak o své práci přemýšlí," uvedl Mlsna. "Byl to nápad pana předsedy, aplikují to například i ve Skandinávii," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí budou mít od nové sezony v 1. i 2. lize trojí kontrolu

Nová komise chce zvýšit důvěryhodnost, a i proto zavádí takzvaný princip trojité kontroly na utkáních. "Komise bude mít k dispozici tři oficiální dokumenty. Budeme mít zprávu od delegáta, sebehodnocení od rozhodčího a ještě informace od třetí osoby. Tou bude spolupracovník komise, který bude sám buď doma, nebo čistě jako divák na stadionu pozorovat výkon rozhodčího," přiblížil Mlsna.

Nová komise také bude zveřejňovat tresty pro jednotlivé sudí, s čímž předešlá komise postupně přestala. "V minulosti se pozastavení delegací zcela standardně zveřejňovalo. Nebyl s tím žádný problém, naopak to podle mého názoru vyvolávalo důvěru v komisi. Každé pondělí se komise sejde, vyhodnotí uplynulé kolo a bude učiněn výstup," podotkl Mlsna.

Otevřenější budou i rozhodčí, kteří dostali od komise souhlas, že se mohou po utkání vyjadřovat k zápasu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články