Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Otevřený a férový. Takový byl Pavel Srníček, jak napovídá jeho kniha

Praha – Přestože je Pavel Srníček ve fotbalovém nebi, jeho odkaz skvělého brankáře, trenéra a zejména člověka nadále zůstává. A to i díky jeho knize s názvem Pavel Srníček vlastními slovy. Na křtu Srníčkovy knížky, která se věnuje zejména jeho období v Newcastlu, se sešli další vynikající čeští brankáři Ivo Viktor, Petr Kouba a Daniel Zítka.

Pavel Srníček a jeho kniha
zdroj: ČT sport autor: ČT sport

Už je to půl roku, co fotbalový brankář Pavel Srníček náhle zemřel na následky zástavy srdce. Ještě předtím stihl napsat knihu v angličtině pod názvem Pavel Is A Geordie, čímž vyjádřil svoji náklonnost k Newcastlu. Tam strávil nejlepší roky kariéry. Působil také v Baníku Ostrava, Sheffieldu, Brescii, Portsmouthu, West Hamu či v Beira-Mar. Hrál i za národní tým, kde si připsal 49 startů.

Kniha, kterou do češtiny přeložil Pavel Dufek, přináší osobní Srníčkovu zpověď. "V určitých fázích života se mu ubližovalo, tak říkal, že to jednou všechno sepíše, aby jim to tak alespoň trochu vrátil. A chtěl to napsat pro fandy Newcastlu, protože tam je fotbal náboženstvím," řekl jeho bratr Milan Srníček. Sám knihu ještě neměl možnost číst.

"Měl jsem jen anglickou verzi, ale anglicky neumím. Manželka mi to chtěla vyprávět, ale neměl jsem na to dosud sílu. Přečtu si to až teď v češtině. Sám jsem zvědav, co tam je. Nikomu z nás totiž nechtěl prozradit, co tam psal. Stejně jako nám nikdy neřekl, kam půjde chytat, než podepsal smlouvu," dodal Srníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Srníček vlastními slovy

Originál vyšel jen pár dní před Srníčkovou smrtí. Český překlad obsahuje doslov po jeho úmrtí. Své vzpomínky na brankářskou hvězdu přidali i jeho kolegové, spoluhráči a svěřenci Ivo Viktor, Petr Kouba, Pavel Nedvěd a Tomáš Vaclík.

"Jsem smutný z toho, že už tu není. Ale je dobře, že je tu jeho kniha, abychom na něj mohli vzpomínat," prohlásil Viktor. "Jsem zvědavý, co si o sobě přečtu. Byli jsme s Pavlem konkurenti v reprezentaci, ale vždy byl mezi námi velmi dobrý vztah. Později jsme byli i kolegové trenéři. Pamatuji si, jak jednou v reprezentaci na tréninku řekl, že bude chytat přímé kopy jen nohama. Proti němu stáli Nedvěd, Poborský, Kubík a on z 16 pokusů dostal asi jeden gól," přidal svou vzpomínku vicemistr Evropy z roku 1996 Petr Kouba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články