Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

FAČR ukončila spolupráci s Českou asociací fotbalových hráčů

Praha - Fotbalová asociace České republiky (FAČR) odmítá nadále spolupracovat s Českou asociací fotbalových hráčů (ČAFH). Obě strany podepsaly dohodu o spolupráci v říjnu 2011. Od tohoto Memoranda se nyní FAČR rozhodla odstoupit. Vedení ČAFH viní z toho, že Memorandum porušuje, a to "zcela nepochybně podstatným způsobem", uvádí se ve svazové tiskové zprávě.

FAČR odmítá dále spolupracovat s ČAFH
zdroj: ČAFH

"Je nepopiratelné, že jakákoliv vzájemná spolupráce mezi FAČR a ČAFH je nadále nerealizovatelná, v důsledku čehož se Výkonný výbor FAČR rozhodl k jedinému možnému řešení – k odstoupení od Memoranda," konstatuje FAČR v uvedené tiskové zprávě.

FAČR zdůrazňuje svou dlouhodobou nespokojenost s formou a obsahem spolupráce mezi oběma subjekty a druhou stranu kritizuje za její dezinformační působení na hráče a hrubé znevažování obrazu FAČR ze strany jejího vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Český fotbal má nový přestupní řád

"Naskytne-li se konkrétní podnět k této spolupráci (jmenovitě především příprava Přestupního řádu), vedení ČAFH prokazuje nejen hlubokou neznalost problematiky, která má být řešena, ale též extrémní neochotu se této neznalosti zbavit. Tuto svou celkovou nekompetentnost, která pro své až nepochopitelně dlouhé přetrvávání evokuje podezření, že nakonec nejde jen o nepochopení, pak doplňuje různými útočnými výstupy proti FAČR na veřejnosti, které samozřejmě směřují ke zpochybňování věrohodnosti FAČR," říká zpráva.

V poslední době se obě asociace dostaly do konfliktu právě kvůli chystanému přestupnímu řádu. Ten výrazně ovlivní nejen profesionální, ale i amatérský fotbal, ve kterém již nebude fungovat hostování a ruší se také střídavé starty. Upravuje také tabulkové odstupné za hráče, kteří do a od určitého věku budou moci přestupovat zadarmo.

ČAFH se naopak nelíbí, že nebyla od začátku přizvána k diskusím o budoucí podobě nového Přestupního řádu. "Ze strany FAČR jsem snahu o spolupráci na novém Přestupním řádu nezaznamenala," tvrdí na webu ČAHF Markéta Haindlová, předsedkyně této organizace.

Subjekt zastupující profesionální fotbalisty inicioval v minulých měsících petici požadující provedení změn v návrhu nového Přestupního řádu. Pod petici se podepsalo více než 400 profesionálních hráčů. Přestupní řád byl výkonným výborem FAČR schválen 9. května.

Švarcsystém a fotbalový středověk

ČAFH se podle vlastních slov naopak zasadila třeba o to, že bylo zrušeno tabulkové odstupné za hráče starší 23 let. "Rádi bychom upozornili, že v původním návrhu přestupního řádu ze závěru roku 2015 se o zrušení tabulek odstupného pro hráče starší 23 let nehovořilo. Toto se objevilo až v aktualizovaném znění věcného záměru ze závěru února 2016 a poté také v paragrafovém znění," uvedla v prohlášení předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

Markéta Haindlová
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

"Pokud bychom nekompromisně na svých požadavcích nelpěli, nic by se nezměnilo a zůstávali bychom ve fotbalovém středověku," přidala. Podle ní nejde jen o přestupní řád. "Ale i o zaměstnanecké poměry hráčů, které už řadu let UEFA od FAČR požaduje. Česko vstoupilo do Evropské unie v roce 2004, přitom už dvanáct let FAČR praktikuje díky různým výjimkám tzv. švarcsystém. Až nyní FAČR proklamuje, že do konce roku 2016 zaměstnanecké poměry konečně vyřeší. To je však zásluha nekompromisního boje ČAFH," konstatovala Haindlová.
 
"Věříme, že je ještě prostor k nápravě věci s chladným rozumem. Bez hráčů se fotbal hrát nedá. Rozhodování ve stylu 'o nás bez nás' patří do minulého století a mívá neblahé důsledky," dodala Haindlová.

Zdroj
FAČR, ČT sport, ČAFH

Hlavní zprávy

Nejčtenější články