Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Mourinha mám rád, ale pro United by byl pravý Guardiola, řekl Cantona

Manchester – Už jen pravděpodobně dny, možná dokonce hodiny chybí do momentu, než se José Mourinho stane oficiálně novým manažerem Manchesteru United. Většina fanoušků Red Devils to vítá, ale najdou se i tací, jimž Portugalec jako ideální volba nepřijde. Mezi ně se řadí i klubová legenda Francouz Eric Cantona, jenž by na lavičce raději viděl velkého Mourinhova konkurenta Pepa Guardiolu.

Eric Cantona
zdroj: ČTK/EMPICS/M autor: Mike Egerton

O příchodu Mourinha k United se začalo spekulovat už v únoru, kdy se klubu pod vedením Louise van Gaala dvakrát nevedlo, a ani předváděný fotbal příliš optimismu nevzbuzoval. Zkušený nizozemský manažer s týmem nakonec dokončil sezonu a získal FA Cup, ale vedení pátého celku anglické ligy ho i tak odvolalo.

Uvolnilo se tak místo pro někým milovaného a někým nenáviděného Mourinha, jenž podle Sky Sports dokonce s Manchesterem už podepsal smlouvu. Oficiálně však ještě potvrzené nic není, ale je jisté, že to dlouho trvat nebude. Na blížící se Portugalcův příchod spousta fanoušků netrpělivě čeká, jenže takový Eric Cantona by ho i přes určitá pozitiva raději zrušil.

"Josého mám rád. Líbí se mi jeho osobnost, zapálení do hry, humor. Je to velmi inteligentní člověk, jenž po hráčích požaduje 100 % a dokáže vyhrávat trofeje. Jeho fotbal, který praktikuje, mi ale k Manchesteru United nesedí a nemyslím si, že jej budou fanoušci milovat," řekl padesátiletý Cantona.

Bývalý francouzský reprezentant, jenž pod vedením Sira Alexe Fergusona s United získal čtyři ligové titulu, by na Portugalcově místě viděl raději podle mnohých nejlepšího kouče současnosti Pepa Guardiolu, jenž je na rozdíl od Mourinha považován za fotbalového revolucionáře, který praktikuje především útočný styl hry.

"Guardiola by byl tím pravým. Je to ideový syn Johana Cruyffa. Strašně rád bych ho viděl u United, jelikož by byl jako jediný schopný je změnit. On sice bude působit v Manchester, ale v tom špatném," dodal Cantona.

Schmeichel: Mourinho může United zachránit

O něco pozitivněji smýšlí o chystaném spojení Mourinho - United Cantonův bývalý spoluhráč a rovněž legenda Red Devils Peter Schmeichel. Dvaapadesátiletý dánský brankář považuje Portugalce za nejlepšího manažera světa.

"Manchester byl vždy na vrcholu jeho listu a nyní má šanci. United získají kouče, který klub může skutečně zachránit. Jeho jmenování je odvážné rozhodnutí, které však bylo dlouho potřeba," řekl Schmeichel.

Sir Alex Ferguson (vlevo) a Peter Schmeichel
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

I pětinásobný mistr Premier League a vítěz Ligy mistrů s United však u jmenování Mourinha vidí jistá rizika. "Pro majitele jeho jmenování není jednoduché. V předchozích angažmá se rozhádal s ředitelem, prezidentem či týmovým doktorem. Takto to v Manchesteru United nefunguje. Kdyby byl nejlepší možnou volbou, už by si ho klub vybral dříve," zhodnotil Schmeichel.

"Myslím si ale, že všechny aspekty zhodnotili Sir Alex Ferguson a Sir Bobby Charlton. Bez jejich souhlasu by nemohl přijít. Každopádně pokud přijde, věřím, že to bude dobrá volba," dodal Schmeichel.

Zda bude mít pravdu on, či Cantona, to se teprve ukáže. Mourinho totiž stále ještě oficiálně manažerem United není. Jeho jmenování je ale už velmi blízko.

Zdroj
Guardian, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články