Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

I Lochneska a živý Elvis měli být pravděpodobnější. Titul Leicesteru přál sázkařům

Leicester (Británie) – Že titul Leicesteru je obrovskou senzací, je samozřejmostí. O jak velké překvapení však jde, ukazují sázkové kurzy. Na celkové vítězství Foxes byl před sezonou 5000 ku 1, zatímco třeba na existenci Lochnesské příšery 500 ku 1. Hned několik sázkařů se tak nyní může těšit na velké výhry a obrovský bonus čeká i na nového anglického mistra.

5,4,3,2,1… konec. Tottenham remizuje na půdě Chelsea a v Leicesteru začínají obrovské oslavy prvního klubového titulu v Premier League. V domě hvězdného útočníka Jamie Vardyho v ten moment všichni hráči Foxes vítězoslavně poskakují a podobná situace je i v ulicích samotného města, kde se lidi radují až do samotného rána.

Velký důvod k oslavám mají také někteří sázkaři, kteří se rozhodli na začátku či v průběhu sezony vsadit na výhru obrovského outsidera. Například podle mluvčího britské sázkové kanceláře William Hill Ruperta Adamse přijde společnost o 2 miliony liber.

Na začátku ročníku byl na výhru Leicesteru kurz 5000 ku 1, což si zapsalo na svůj tiket 47 sázkařů. Polovina z nich si tiket vybrala už během ročníku, ale hned 23 šťastlivců vydrželo až do konce a nyní se mohou těšit na velkou odměnu.

Jeden ze sázkařů například vsadil na triumf Leicesteru před sezonou 58 liber a může se tak těšit na 290 000, což je v přepočtu na koruny přibližně 10 milionů. Ještě více si odnese sázkař, který na výhru outsidera vsadil už během ročníku při kurzu 1500 ku 1. Nyní mu na účet přijde 750 000 liber, tedy cca 26 milionů korun.

Mezi sázejícími na Leicester se ale našel i smolař. Editor deníku Bloomberg News John Micklethwait údajně posledních dvacet let vždy před sezonou sázel na titul Leicesteru 20 liber. Loni se však stěhoval z Londýna do New Yorku a sázku pro jednou vynechal.

Zajímavostí je, že kurz na Leicester byl v úvodu sezony tak vysoký, že pravděpodobnější byla podle sázkových kanceláří existence Lochnesské příšery, na niž byl kurz 500 ku 1, žijící Elvis Presley s kurzem 2000 ku 1 či že se Kim Kardashian stane novu americkou prezidentkou při kurzu 2000 ku 1.

Stejný kurz jako výhra Leicesteru pak mělo prokázání existence yettiho, a že se nejvíce ohřejeme na Štědrý den.

Titul může Leicesteru přinést přes pět miliard korun

Na velké peníze se může těšit i samotný klub. Nečekaný mistrovský titul může Leicesteru podle odborníků na marketing přinést až 150 milionů liber (asi 5,1 miliardy korun).

Suma zahrnuje částku za titul od vedení Premier League, příjmy ze startu v Lize mistrů, zvýšení cen vstupenek a výdělků od sponzorů spojených s celosvětovým nárůstem fanouškovské základny.

Leicester dosáhl na jedno z největších sportovních překvapení v pondělí večer, kdy po zaváhání druhého Tottenhamu už nemůže o anglický titul přijít. Před sezonou přitom patřil k favoritům na sestup. Místo toho se nyní může těšit na Ligu mistrů. "Leicesteru to přináší celosvětovou popularitu. V Asii už je vidět rapidní nárůst zájmu o Leicester na sociálních sítích," řekl analytik firmy Repucom Spencer Nolan.

Například na Facebooku činil nárůst přívrženců Leicesteru za tuto sezonu 540 procent, což je celosvětově jeden z nejrychlejších progresů u sportovních týmů. Velký zájem o klub je například v Alžírsku, jelikož mezi klíčové hráče týmu patří Alžířan Rijád Mahríz. Leicester tam má zhruba 500 tisíc příznivců na Facebooku, což je zhruba 16,7 procenta z celosvětové základny.

Výrazný nárůst proběhl také v Itálii, která je domovem trenéra Claudia Ranieriho, a v Thajsku, vzhledem k majiteli klubu miliardáři Vičajovi Srivadtanaprapchovi. Ten se dosud vyhýbal tomu, aby do klubu investoval horentní sumy ve srovnání s jinými extrémně bohatými majiteli klubů. Přesto dosáhl na titul, ačkoli jeho kádr má hodnotu jen 63 milionů liber (asi dvě miliardy korun), což je šest a půlkrát méně než Manchester City. Pouze pět klubů v Premier League má hodnotu kádru menší.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články