Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Leicester dokonal senzaci. Po kapitulaci Tottenhamu je anglickým mistrem

Londýn – Mistrem Premier League je poprvé v historii Leicester City. Klub, který ještě před dvěma lety hrál druhou ligu a loni se touto dobou na poslední chvíli zachraňoval, nyní slaví senzační titul. O výhře Foxes rozhodla pouhá remíza Tottenhamu na Stamford Bridge. Spurs vedli po prvním poločase už 2:0, nakonec ale Chelsea dokázala srovnat na 2:2. Leicester tak má dvě kola před koncem na prvním místě nepřekonatelný sedmibodový náskok.

Slavící fanoušci Leicesteru
zdroj: Reuters

Po jednadvaceti letech poprvé nevyhrál anglický titul tým z Londýna či Manchesteru. Navíc poprvé od roku 1978 se stalo, že některý z týmů získal titul poprvé. Tehdy to byl Nottingham Forest, který tehdejší First Division ovládl ve své debutové sezoně po postupu z druhé ligy.

I Leicester patřil před začátkem sezony k outsiderům, ale prožil oslnivou sezonu. Jeho oslavy chtěl Tottenham dnes alespoň oddálit a měl k tomu blízko, když nad Chelsea vedl 2:0. Po změně stran ale o náskok přišel a Leicester mohl zahájit oslavy jedné z největších senzací v dějinách Premier League. Ty propukly v domě největší hvězdy týmu Jamieho Vardyho, kde sledoval celý tým zápas na Stamford Bridge v televizi. Chyběl u toho však trenér Claudio Ranieri, který byl v letadle cestou z Itálie.

Chelsea sice už v podstatě o nic nehraje, ale nechtěla dopustit, aby její městský rival Tottenham získal titul, proto chtěla pomoci Leicesteru. Jenže přes obranu Kohoutů se dlouho těžko prosazovala. Naopak sama dělala chyby v rozehrávce, což hosté trestali.

Je nám líto, video expirovalo.
Leicester slaví první titul v historii

V 35. minutě po rychlé kombinaci Eric Lamela vyslal kolmicí Harryho Kanea, který si pohlídal ofsajd, obešel brankáře a do prázdné branky vstřelil už 25. gól v sezoně. Navíc těsně před pauzou přišla další zbytečná ztráta domácích, Christian Eriksen našel Son Hung-mina a korejský záložník přidal druhou branku. Pro Eriksena to byla třináctá asistence v sezoně, což ho řadí na druhé místo za Mesuta Özila.

Ve druhé půli si však Chelsea vytvořila tlak a brzy se dočkala snížení gólem Garyho Cahilla po rohovém kopu. Hru navíc oživil střídající Eden Hazard a právě belgický záložník nakonec daroval Leicesteru titul. Sedm minut před koncem předvedl hezkou individuální akci, narazil si s Diegem Costou a parádní ranou do šibenice zařídil vyrovnání. Byl to pro něj první domácí gól v Premier League přesně po roce.

Utkání Manchester United - Leicester
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

Naděje na brzké oslavy titulu Leicesteru se rozplynuly už po sedmi minutách hry, když se prosadil Anthony Martial, s devíti góly nejlepší střelec manchesterského celku. To Leicester se musel bez svého nejobávanějšího útočníka obejít, Jamie Vardy si proti United odpykal disciplinární trest. Přesto dokázal adept na titul brzy vyrovnat, kapitán Wes Morgan skóroval hlavou po standardní situaci.

Absence Vardyho však byla na hře Leicesteru znát. Ačkoliv se hosté dostávali do šancí, nedokázali je využít. Příležitost ke změně skóre mohla přijít v závěru prvního poločasu po zákroku Marcose Roja na Rijáda Mahríze, sudí Michael Oliver však pokutový kop proti United nenařídil.

Leicesteru se nedařilo ani po změně stran, krátce po přestávce v jedné z největších šancí zápasu selhal Šindži Okazaki a zamířil těsně vedle. V závěru utkání však měli blíž ke gólu domácí, hlavička Chrise Smallinga trefila tyč. Po druhé žluté kartě byl navíc vyloučen Drinkwater za faul na hranici vápna, ani tentokrát však sudí penaltu nenařídil a následnou početní výhodu domácí nevyužili.

"Věděli jsme, že to bude těžké, ale dokázali jsme vyrovnat a za bod jsme rádi. Ale bylo by hezké, kdybychom ligu bývali vyhráli zrovna tady," řekl obránce Leicesteru Danny Simpson. "Dokud nedržíme pohár v ruce, tak ten titul ještě není náš," mírnil emoce kapitán Morgan. 

Stále ale má Leicester osud ve svých rukou, k ligovému triumfu jim stačí získat ve zbývajících dvou kolech soutěže dva body. Naději jim také může dodávat bilance Tottenhamu proti Chelsea, na jejím hřišti totiž naposledy dokázal zvítězit v roce 1990. 

"Odehráli jsme jeden z nejlepších zápasů v sezoně, vytvořili jsme si hodně šancí. Na vítězství to však nestačilo. Leicester si titul zaslouží," zhodnotil remízový výsledek kouč Manchesteru Louis van Gaal. 

Manchester City po pěti zápasech bez porážky překvapivě prohrál se Southamptonem 2:4 a na třetí místo, které zaručuje přímý postup do Ligy mistrů, mu chybí tři body. Tuto ztrátu může stáhnout už v příštím kole, kdy se utká právě se třetím Arsenalem. Vítězství Southamptonu zařídil senegalský útočník Sadio Mané, který hattrickem navázal na úvodní gól zápasu Shanea Longa. Mané se stal prvním hráčem od roku 2008, který proti City zaznamenal hattrick. Hosté se zmohli pouze na zkorigování výsledku před přestávkou a ke konci utkání díky dvěma brankám devatenáctiletého útočníka Kelechiho Iheanacha.

V prvním poločase Arsenal proti Norwichi mnohokrát podržel Čech, hned několikrát musel zasáhnout proti záložníkovi Redmondovi. V 56. minutě se k první střele na branku dostali také domácí a hned z toho byl rozhodující gól, který vstřelil střídající Welbeck po třech minutách na hřišti. Poté už "Kanonýři" nepovolili hostům jedinou přesnou střelu a 750. ligový zápas trenéra Arséna Wengera na lavičce Arsenalu skončil těsným vítězstvím.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Arsenal - Norwich

Liverpool nastoupil do zápasu s osmi změnami v sestavě a s věkovým průměrem 23 let se jednalo o jeho nejmladší základní jedenáctku v historii Premier League. Riskantní tah však semifinalistovi Evropské ligy nevyšel, po půl hodině hry vedli domácí o dvě branky po trefách Jacka Corka a Andrého Ayewa. 

Ačkoliv ve druhém poločase snížil střídající Christian Benteke jubilejním padesátým gólem v anglické nejvyšší soutěži, na jeho zásah ihned zareagoval svým druhým gólem Ayew. Swansea tak poprvé v sezoně dokázala vstřelit tři branky. Poslední čtvrthodinu navíc hosté dohrávali v oslabení, když byl po druhé žluté kartě vyloučen dvaadvacetiletý obránce Brad Smith.

West Ham sice zvítězil o tři branky, průběh zápasu ale tak jednoznačný nebyl a West Bromwich svého soupeře dokonce přestřílel 13:7. Londýnský klub však dokázal své šance využít a už po prvním poločase vedl 2:0, když se prosadili Kouyaté a Noble. Na první branku přihrál Payet, který si připsal desátou asistenci v sezoně. Tuto metu se mu povedlo pokořit jako prvnímu hráči West Hamu od sezony 1999/2000, kdy měl 13 gólových přihrávek Paolo di Canio.

Slavící Mark Noble z West Hamu
zdroj: ČTK/PA/ autor: Nick Potts

V druhém poločase pojistil výhru hostů Noble, kterému se ve druhém zápase v řadě podařilo vstřelit dvě branky. West Ham podesáté po sobě bodoval, West Bromwich na výhru čeká už sedm zápasů. Nepomohl mu ani Jonathan Leko, který se stal prvním fotbalistou narozeným v roce 1999, jenž se objevil v základní sestavě v tomto ročníku Premier League. "Kladiváři" díky triumfu překonali s 59 body klubový rekord ze sezony 1998/99, kdy získali o dva body méně.

O výhře Newcastlu 1:0 nad Crystal Palace rozhodl v 58. minutě Townsend. Čtyřiadvacetiletý záložník se v dubnu prosadil už třikrát. V 70. minutě musel jeho tým čelit pokutovému kopu, Cabaye ale nepřekonal gólmana Darlowa. O bod za Newcastlem se nachází Sunderland, kterému remízu 1:1 na hřišti Stoke zachránil až ve čtvrté minutě nastavení z penalty Defoe.

Výsledky 36. kola Premier League:

Everton - Bournemouth 2:1 (7. Cleverley, 64. Baines - 9. Pugh), Newcastle - Crystal Palace 1:0 (58. Townsend), Stoke - Sunderland 1:1 (50. Arnautovic - 90.+4 Defoe z pen.), Watford - Aston Villa 3:2 (90. a 90.+3 Deeney, 45.+2 Abdi - 28. Clark, 48. Ayew), West Bromwich - West Ham United 0:3 (45.+2 a 79. Noble, 34. Kouyaté), Arsenal - Norwich 1:0 (59. Welbeck), Swansea - Liverpool 3:1 (20. a 67. Ayew, 33. Cork - 65. Benteke), Manchester United - Leicester 1:1 (8. Martial - 17. Morgan), Southampton - Manchester City 4:2 (28., 57. a 68. Mané, 25. Long - 44. a 78. Iheanacho), Chelsea - Tottenham 2:2 (58. Cahill, 83. Hazard - 35. Kane, 44. Son Hung-min).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články