Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta po hektickém závěru porazila Duklu 2:1

Praha - Byť jen teoretická naděje Sparty na titul stále žije. V utkání s Duklou dlouho po brance Tetoura prohrávala, ale ve vypjatém závěru nejprve srovnal Juliš, aby následně v poslední minutě nastavení rozhodl z nařízené penalty Dočkal. Záložník Letenských přitom musel čelit nezvyklé situaci, když proti němu v brance soupeře nestál vyloučený gólman Rada, ale bek Vrzal. Sparta otočila zápas a na vedoucí Plzeň ztrácí osm bodů. 

Utkání Dukla - Sparta
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Do sparťanské sestavy se po více než měsíci vrátil uzdravený Vácha, od začátku hrál také stoper Brabec, který minule na hřišti Bohemians nastoupil až jako střídající hráč. Naopak na početnou letenskou marodku přibyl vedle Šurala také Matějovský a kvůli karetnímu trestu nemohl hrát ani Konaté.

Sparťané začali zápas o naději na titul podle očekávání aktivněji, více drželi míč, ale k velkým šancím se nemohli dostat. V sedmnácté minutě přihrál do vápna Lafata na Juliše, ale ten špatně trefil míč a v dobré pozici vystřelil jen do brankáře Rady.

Ve 33. minutě Letenští marně reklamovali údajnou ruku Gorkšse ve vápně a z protiútoku otevřela skóre Dukla. Manzia přihrál Marešovi, který nacentroval do vápna, kde nabíhající Tetour hlavou zamířil k tyči. Domácí záložník navázal na gól z minulého utkání proti Jablonci a celkově slavil třetí ligovou trefu v kariéře.

Sparta se musela tlačit dopředu, po změně stran tak utkání nabralo větší tempo. Hosté stále více otevírali hru a Dukla hrozila z brejků. V 64. minutě po chybě sparťanské obrany získal míč Tetour, před vybíhajícím gólmanem Bičíkem jej vrátil do ideální pozice na penaltě, ale nabíhající Manzia trestuhodně překopl prázdnou branku. Pak po malé domů zachyboval Bičík a měl co dělat, aby odvrátil balon směřující do sítě před čárou.

Trenér Sparty Ščasný šel do rizika a místo stopera Kováče poslal na hřiště v 70. minutě Jiráčka. O tři minuty později střílel z úhlu hostující Krejčí a Rada vyrazil míč na roh. Za další tři minuty měl na noze rozhodnutí střídající Čajič, který šel sám na Bičíka, ale gólman jeho únik zneškodnil.

Sparta v závěru stupňovala tlak. Krejčího tečovaná střela skončila na břevně, poté gól Juliše neplatil kvůli ofsajdu, ale v 88. minutě už stejný hráč srovnal. V druhé minutě nastavení chytil brankář Rada šanci Sparty, jenže poté strčil do hlavy Lafatu a sudí Kocourek jej vyloučil a odpískal penaltu. Protože už domácí měli vystřídáno, musel mezi tyče bek Vrzal a Dočkal dokonal obrat.

Dukla Praha - Sparta Praha 1:2 (1:0)

Branky: 34. Daniel Tetour - 88. Juliš, 90.+6 Dočkal z pen. Rozhodčí: Kocourek - Peřina, Pochylý. ŽK: Vrzal - Lafata, Dočkal. ČK: 90.+2 Rada (Dukla). Diváci: 5762.

Dukla: Rada - Jurendič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Hanousek, Považanec, Daniel Tetour (85. Smejkal) - Néstor, Mareš (79. Beauguel), Manzia (69. Čajič). Trenér: Kozel.

Sparta: Bičík - Brabec, Kováč (70. Jiráček), Costa - Vácha (62. Fatai) - Mareček, Dočkal, Frýdek, Krejčí - Lafata, Juliš. Trenér: Ščasný. 

Luboš Kozel (trenér Dukly): "Jsem zklamaný, měli jsme utkání velmi dobře rozehrané. Ten výkon byl 75 minut velmi dobrý. Dostali jsme se do vedení, jak jsme chtěli, a Spartu jsme 70 minut do vyložené šance nepustili. Chyběla tomu pojistka, byly tam dvě situace, Manziova a Čajiče. I tak jsme to minimálně do remízy dohrát měli. Sparta v závěru přidala, nakonec jsme to neuhlídali a nechali si vyrovnat. Závěr už moc komentovat nechci, protože to si každý udělá úsudek sám. Už jsem to viděl ze záznamu. Můj názor je jednoznačný. Nejprve tam byl faul Jiráčka na Jurendiče, pak tam byla Jiráčkova hlavička, kterou chytil Rada na lajně. Lafata mu do míče kopnul napoprvé, napodruhé, přesto to Filip udržel na lajně. A když pak Lafata přepadl do brány, Filipova reakce po odpískání byla taková, že mu trochu rukou strčil do hlavy. Za reakci to mohla být karta, ale rozhodně za to nemůže být penalta. Pokud je za faul mimo pokutové území odpískaná penalta v 93. minutě, je to dost radikální chyba."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Samozřejmě převažuje naprostá radost z vítězství, dřeli jsme o něj až do konce. Věděli jsme, že nás čeká mimořádně motivované mužstvo. My jsme byli hodně unavení, bylo to vidět z každého pohybu. Ve druhé půli jsme si přesto dokázali vypracovat dvě hlavičky Lafaty, břevno, i když Dukla měla taky šance. Rozhodly obrovská vůle a touha našich hráčů ten zápas zvládnout. Jediné, co dokážu říct, že gól neuznaný pro údajný ofsajd měl platit, to mi okamžitě řeklo vedení. K závěru se těžko můžu vyjadřovat, zatím jsem neviděl záznam. Máme za sebou vítězství v závěru, to nám nalije novou krev do nedělního zápasu. Nechci se pouštět do diskuzí o titulu, budeme chtít prostě předvést před vyprodanou Letnou výborný výkon a Plzeň porazit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články