Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Vítěznou sérii Plzně nezastavil ani Liberec. O výhře obhájce titulu rozhodl Ďuriš

Liberec – Už jedenáctou ligovou výhru v řadě si na své konto připsali fotbalisté Plzně. Úřadující mistr svoji sérii natáhl i na půdě Liberce, kde zvítězil 1:0. Jedinou branku duelu vstřelil nejlepší střelec soutěže Michal Ďuriš, pro něhož to byl patnáctý gól v sezoně. Viktoria díky triumfu zvýšila minimálně do večera svůj odstup na druhou Spartu na devět bodů. Naopak Slovan doma prohrál v lize poprvé po patnácti duelech a na třetí Mladou Boleslav ztrácí tři body.

Aleš Matějů z Plzně (v bílém) bojuje o míč s libereckým Janem Sýkorou
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec vstoupil do zápasu aktivněji. Z úvodního tlaku vybojoval v desáté minutě nadějný přímý kop, Bartošák poslal míč k tyči a brankář Kozáčik jeho pokus s vypětím sil zneškodnil.

Viktoria postupně srovnala hru a v 18. minutě poprvé vážněji zahrozila. Hořava napálil za vápnem odražený míč a také domácí gólman Koubek se musel hodně natáhnout, aby střelu vyrazil na roh.

Ve 24. minutě už hosté slavili. Rajtoral na hranici vápna kolmou přihrávkou vysunul Ďuriše, ten sám před Koubkem nezaváhal a přízemní střelou k tyči otevřel skóre. Trefil se ve třetím kole po sobě a patnáctým gólem v ligové sezoně si upevnil pozici v čele tabulky kanonýrů.

Na druhé straně pálil z voleje Breite, ale Kozáčik si s obtížemi poradil. Jinak se Slovan v první půli k šancím nedostal a na těžkém terénu se hrálo hlavně ve středu pole.

Hned po změně stran musel plzeňský kouč Krejčí sáhnout do stoperské dvojice a otřeseného Hejdu vystřídal Baránek. Domácí mohli vyrovnat po hodině hry, ale Bartl nejprve trefil protihráče a poté z dorážky přestřelil.

Liberec se snažil dlouhými nákopy stupňovat tlak a získal řadu rohů. Po jednom z nich se sedm minut před koncem protlačil k zakončení stoper Hovorka a v tísni o kousek minul.

V poslední minutě mohl ještě srovnat bývalý plzeňský útočník Bakoš, ale ve vyložené šanci špatně trefil míč. Viktoria potvrdila, že se jí v Liberci daří, bodovala tam poosmé za sebou.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

Branka: 24. Ďuriš. Rozhodčí: Zelinka - Blažej, Vlasjuk. ŽK: Hovorka, Rabušic - Matějů, Rajtoral, Hořava, Ďuriš. Diváci: 5437.

Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Breite, Machuča (64. Folprecht) - Bartl, Shala (73. Rabušic), Bartošák (46. Jefremov) - Bakoš. Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hubník, Hejda (49. Baránek), Limberský - Hrošovský, Hořava - Rajtoral (74. Petržela), Kolář (86. Holenda), Kovařík - Ďuriš. Trenér: Krejčí.

Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): "Celkově zklamání, protože jsme utrpěli první ligovou porážku doma. Jeden z hlavních bodů, s kterým jsme do zápasu šli, jsme splnili. Chtěli jsme obstát proti Plzni herně, být vyrovnaným soupeřem a snažit se, aby zápas probíhal v naší režii. Abychom si dokázali, že i přes zimní odchody jsme schopni hrát s těmito týmy fotbal, který jsme začali na podzim. Myslím, že jsme byli aktivnější, měli víc střel i víc brankových příležitostí. Ale druhý záměr, výsledkový, se nám nepovedl. Plzeň ukázala kvalitu a brankovou situaci využila nádherně. I když se na to připravujeme, že Ďuriš je nesmírně silný, jednu situaci neuhlídáte a oni ji takhle využijí. Bohužel my jsme v možnostech, které jsme měli, selhali. Doma jsme nedali gól, což je pro mě vždy potupa obrovská před našimi fanoušky. Potvrdilo se, že Plzeň a Sparta jsou v lize jinde než zbytek týmů. Plzeň byla produktivní, ukázala, že je v poslední třetině hřiště na balonu strašně silná. Navíc ukázala, že je silná i v osobních soubojích, v tom jsme zaostávali."

Karel Krejčí (trenér Plzně): "Věděli jsme, že Liberec v domácím prostředí 15 ligových zápasů za sebou neprohrál, že tu má kvalitu obrovskou. Dokázali tu dvakrát porazit Spartu, odehráli výborné zápasy v pohárech. V Liberci se snadno nevyhrává, o to jsem radši, že jsme to tady zvládli. Asi si na nás podle mě věřili, ale kluci do puntíku splnili to, co jsme si před zápasem řekli. Věděli jsme, že terén bude těžší, že to směrem do kombinace bude složitější, že to bude bojovné utkání, což se potvrdilo. Slovácko v zápase tady před 14 dny mi ukázalo nějaký směr. Liberec je nejsilnější v rychlé přechodové fázi a má na to i vhodné typy hráčů. Zhustili jsme střed hřiště a nedali jsme jim tolik prostor. Pomohl nám vedoucí gól, po krásné akci jsme šli do vedení. Kluci to odmakali, prokázali, že při rozborech dávají pozor a byli právem odměněni. Další tři cenné body do tabulky před reprezentační pauzou jsou vždy důležité. Musím mužstvo pochválit za přístup. Viděl jsem tam srdíčko, soudržnost, sebeobětování."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články