Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta začala výborně, do Říma si ale odveze jen remízu

Praha - Sparta za postupem do čtvrtfinále Evropské ligy nakročila skvěle, když se parádní trefou prosadil Martin Frýdek. Ještě do konce první půle ale srovnal Parolo, Letenští se v nevýrazné druhé půli neprosadili, a tak si do Říma odvážejí nadějnou, ale i rozpačitou remízu 1:1.

Ladislav Krejčí
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Sparta, která se v osmifinále soutěže představila poprvé, nastoupila v útoku i s kapitánem Lafatou, který se v neděli proti Jablonci vrátil do sestavy po čtyřzápasové absenci zaviněné zraněním. Na lavičce byl připraven i záložník Matějovský, jenž pro změnu ligový duel vynechal kvůli potížím s kotníkem.

Lazio v prvním poločase potvrzovalo roli favorita a mělo převahu, ale dlouho se nemohlo dostat do zakončení. Výjimkou byla Parolova střela, kterou zblokovala domácí obrana. Sparta se do zakončení dostávala sporadicky, ale byla výrazně nebezpečnější.

Ve 12. minutě Lafata pálil z úhlu mimo, o chvíli později ale našel rozběhnutého Frýdka a ten povedenou křížnou střelou otevřel skóre. Navázal tak na dva týdny starou branku z postupové odvety v Krasnodaru, která navíc byla jeho první v dresu Sparty.

Lazio inkasovaný gól nerozhodil, hosté nadále kontrolovali hru a v 38. minutě se dočkali vyrovnání. Sparťanský brankář Bičík po rohovém kopu vyrazil hlavičku Hoedta, na Parolovu dorážku z následné skrumáže už ale nestačil. Letenští tak v Evropské lize inkasovali po 302 minutách.

Po přestávce se hrálo prakticky bez šancí. Lazio hrálo údržbu a Sparta sice přidala, ale nedařila se jí kombinace. Do jedné z ojedinělých příležitostí se dostal Candreva a z hranice vápna trefil břevno. Domácí zahrozili až v 78. minutě, ale Marečkova rána šla přímo do náruče brankáře Marchettiho.

Sparta díky remíze udržela stejně jako Lazio neporazitelnost v tomto ročníku soutěže, ale remíza dává před odvetou o něco větší šance na postup soupeři. Kdyby se však letenskému celku podařilo postoupit do čtvrtfinále, vyrovnal by své maximum v Evropské lize a jejím předchůdci Poháru UEFA ze sezony 1983/84.

Sparta Praha - Lazio Řím 1:1 (1:1)

Branky: 13. Frýdek - 38. Parolo. Rozhodčí: Undiano Mallenco - Del Palomar, Cabanero (všichni Šp.). ŽK: Zahustel - Matri. Diváci: 17 482.

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Vácha, Mareček - Dočkal (59. Fatai), Frýdek, Krejčí - Lafata (62. Juliš). Trenér: Ščasný.
Lazio: Marchetti - Konko (46. Basta, 65. Maurício), Biševac, Hoedt, Radu - Biglia - Milinkovič-Savič, Parolo - Candreva, Matri (55. Lulič), Keita. Trenér: Pioli. 

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Narazili jsme na mimořádně silného soupeře, který to umí velmi dobře s balonem. Hráli podobně jako na Galatasaray. Mrzí mě, že jsme zbytečně spěchali a moc nepodrželi míč. Ale s takovým tlakem na míč se u nás jen tak nesetkají. Škoda té standardky. Oni to měli výborně kopnuté a měli dobré náběhy, ale my se ve vápně neporveme tak jako oni. Frýdek hrál skvěle a spolu s Brabcem byl naším nejlepším hráčem. Ale pokud jsme chtěli pomýšlet na výhru, museli bychom podat takový výkon na všech postech. Doufal jsem, že uhrajeme nulu vzadu, protože jsem po konzultaci s Pavlem Nedvědem věděl, že bychom je doma dokázali překvapit. Takhle to bude složitější. Ale ještě není nic rozhodnuto a my o postup zabojujeme." 
Stefano Pioli (trenér Lazia): "Byli jsme lepší, víc jsme tvořili hru než soupeř a měli jsme i šance na další góly, ale bohužel to tam nepadlo. Bohužel jsme také museli dvakrát střídat kvůli zranění a konkrétně u Basty to vypadá na delší dobu, což by mohl být do odvety problém. Před zápasem byly šance na postup padesát na padesát a po dnešku se naše šance zvýšila o jedno procento. Sparta ukázala, že venku hrát umí, takže nás čeká těžká odveta, bude to ještě velký boj a zdaleka není rozhodnuto."  

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články