Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dočká se po 28 letech? Real touží proti AS Řím ukončit italské prokletí

Praha – Když v posledních osmi případech narazili ve vyřazovací části Ligy mistrů na italský tým, dopadlo to pro fotbalisty Realu Madrid špatně. S desíti triumfy nejúspěšnější tým milionářské soutěže s celkem z Apeninského poloostrova vždy vypadl. Tristní bilanci budou mít svěřenci Zinedina Zidana šanci ukončit v osmifinále s AS Řím. Ve druhém středečním střetnutí vyzve Gent Wolfsburg. Textový on-line přenos z utkání AS Řím – Real Madrid sledujte od 20:45 na našem webu.

Real přes italský tým naposledy postoupil před 28 lety, kdy v prvním kole Pohárů mistrů evropských zemí vyřadil Neapol. Následně však dvakrát skončil na kopačkách AC Milán, jednou FC Turín a čtyřikrát vypadl s Juventusem, naposledy v loňském semifinále. V sezoně 2007/08 ho v osmifinále LM vyřadil právě AS Řím, se kterým se utká i tentokrát.

I tehdy vedl AS Řím trenér Luciano Spalletti, který se nyní na lavičku italského celku vrátil a bude chtít favorita znovu zaskočit. "Naše historie s Realem ale nehraje roli. Tehdy jsme měli zkušenější tým než dnes. Nyní jsme ve fázi budování. Tento souboj nám ukáže, jak na tom doopravdy jsme. Jsme na Real připraveni a uvidíme, jak to dopadne," prohlásil Spalletti.

Real bude spoléhat na kouzlo nového trenéra Zinedina Zidana, pod kterým ještě neprohrál, v šesti zápasech ztratil jen dva body a v průměru nastřílel čtyři góly na utkání. Pro Zidana to bude trenérská premiéra v Lize mistrů, ale jako hráč má s touto soutěží velké zkušenosti, mimo jiné v roce 2002 vystřelil Realu celkový triumf.

"Byl to skvělý hráč a je i skvělý trenér. Hodně nám pomohl, dal nám sebevědomí," řekl útočník Karim Benzema, který vstřelil v posledních 12 zápasech 16 branek. "Musíme si dát velký pozor na jejich rychlé hráče na křídlech. Doma určitě budou chtít vyhrát, ale to chceme i my, protože první zápas je vždy hrozně důležitý. Když předvedeme svůj optimální výkon, tak postoupíme," dodal Benzema.

Wolfsburg se bude muset obejít bez několika opor

Ve druhém středečním osmifinále se představí dva nováčci ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Gent ani Wolfsburg se dosud takto daleko nedostaly, o to větší motivaci mají využít poměrně snadného losu k tomu vybojovat další postup.

Favoritem je bundesligový Wolfsburg, který však v prvním utkání bude výrazně oslaben. Kvůli karetnímu trestu mu bude chybět klíčová postava defenzivy Naldo, zranění pak vyřadilo ze hry kanonýra Base Dosta a Josuhu Guilavoguie.

Wolfsburg navíc není v optimálním rozpoložení, když měl za sebou v bundeslize šňůru sedmi utkání bez vítězství, kterou utnul až v neděli proti Ingolstadtu. "Je důležité, že jsme ukončili černou sérii. To by nás mělo nakopnout do budoucna," řekl trenér Dieter Hecking.

Gent je při premiéře v Lize mistrů největším překvapením, v základní skupině za sebou nechal silné kluby Valencii a Lyon. Stal se tak prvním belgickým celkem v play-off za posledních 15 let. Předtím se to naposledy povedlo Anderlechtu Brusel. Ani Gent však v poslední době nemá ideální formu, když dvakrát během pěti dnů prohrál s hlavním rivalem Bruggami v poháru i v lize.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články