Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta má nového kouče a pustí se znovu do boje se Slavií

Praha - Sparta bude mít příležitost napravit špatnou sérii výsledků, kvůli které musel opustit pozici trenéra Vítězslav Lavička. Fotbalisté z Letné už čekají šest soutěžních zápasů v řadě na spásné vítězství. Nyní mají šanci ukázat své schopnosti pod vedením staronového kouče Jozefa Chovance. Ve šlágru desátého kola zkusí Pražané nepříznivou sérii utnout v neděli večer v Plzni, čímž by zastavili zvětšující se manko na vedoucí Slavii.

Jozef Chovanec
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ta už má před svým rivalem pět bodů v dobru a nyní hostí outsidera z Kladna. Plzeň však proti Spartě vyrukuje také s novým koučem Pavlem Vrbou a Viktoria pod ním zaútočí na první tříbodový zisk od prvního kola.

Vzájemný duel Sparty s Plzní naznačí, který z týmů vybředne z krize. Sparťané si možná jen těžko mohli přát příjemnějšího soupeře na ukončení trápení. V Plzni se jim totiž hodně daří: ze Štruncových sadů naposledy odjížděli s prázdnou před 12 lety, z posledních osmi duelů hned šestkrát vyhráli.

Staronový trenér Chovanec chce Spartu probrat a odlepit z třetího místa v tabulce i několika změnami v sestavě. Do branky se zřejmě vrátí Jaromír Blažek. "Teď je důležité i s naší pomocí, nás trenérů a celého realizačního týmu dát mužstvo dohromady," uvedl Chovanec, který si bude přát, aby se stačil uzdravit stoper Řepka.

Jeho mužstvo čeká v Plzni hodně vypjatý souboj, domácí budou mít o motivaci postaráno nejen kvůli přerušení špatných výsledků. V jejich týmu totiž působí řada bývalých sparťanů. V létě se ze sparťanské do plzeňské kabiny stěhovali Horváth, Poštulka, Limberský, Rezek a na konci září i Kolář. Ve Spartě hráli také Hochmeister, Rada, Petržela či Halama.

"Kluci budou mít o motivaci postaráno. I za krátkou dobu jsem poznal, že kvalita v Plzni je, a doufám, že to potvrdíme už proti Spartě," uvedl Vrba, který před reprezentační pauzou vystřídal Jaroslava Šilhavého.

Slavia v posledních týdnech nabrala velkou formu, vyhrála šest zápasů za sebou a nastřílela přitom 20 branek. Teď má její ofenzivní manévry odnést Kladno. "Předchozí úspěchy ale výhru samy o sobě nezaručí," upozornil kouč Karel Jarolím.

Středočeši si uvědomují, jak těžký je čeká zápas. "Vždycky jezdíme ven s tím, že chceme vyhrát. Teď spíše překvapit," naznačil trenér Martin Hřídel, kterého dál trápí velká marodka.

Ve stíhání Slavie bude pokračovat zatím druhá Mladá Boleslav. Ta pod lodivodem Pavlem Hapalem prohrála jen v prvním kole na Spartě a od té doby přemožitele nenašla. Středočechy by rády přibrzdily Teplice. Žlutomodří před domácím publikem zkusí odčinit poslední nezdar na hřišti Bohemians Praha a základem pro ně znovu bude sázka na pevnou obranu.

Tepličtí doma letos ještě neinkasovali, celkem drží domácí čisté konto už 471 minut. Naposledy je překonal ještě v minulé sezoně právě mladoboleslavský útočník Jakub Řezníček. "Ofenzivní síla soupeře je veliká. Ale my doma musíme hrát na vítězství," podotkl kouč Jiří Plíšek. "Já zase věřím, že na Stínadlech uspějeme stejně jako česká reprezentace," kontroval Hapal, který v týdnu jako asistent u národního týmu byl u vydřené výhry 1:0 proti Slovinsku právě na teplickém trávníku.

Ostrava zatím nenaplňuje vysoké ambice a hlavně doma už body rozdávat nemůže, zvlášť když hostí ligové nováčky z Bohemians Praha. "Ovšem hráče připravuju na to, že na hřišti musí být maximálně zodpovědní. Pro srovnání, my jsme s Libercem doma hráli 0:0 a Bohemians ho porazili 2:0. To je jasná známka kvality," zdůraznil trenér Baníku Karel Večeřa. Proti Bohemians musí oželet reprezentačního útočníka Václava Svěrkoše.

Desátí Bohemians vědí, že na Baníku nemají co ztratit. Předpokladem k úspěchu prý bude nepodlehnout bouřlivé atmosféře. "Musíme také vsadit na dobrou organizaci hry, na týmovou práci. Nemůžeme hrát s Baníkem otevřenou partii, chytrou taktikou je potřeba utlumit jeho nápor. Dá se hrát s každým," podotkl kouč Luboš Urban. S hosty cestuje na Bazaly už i uzdravený stoper Lencevič.

Žižkov se výsledkově nezvedl ani po příchodu Josefa Csaplára a tři porážky po sobě poslaly tým na dno prvoligové tabulky. V totožné situaci byli Pražané po devíti kolech i vloni. Tehdy se Viktoria chytila na Zlínu, ale tentokrát do metropole zavítá ambiciózní Brno. "Víme, jaké utkání nás čeká. Herní kvalitu z posledních zápasů chceme před domácím publikem konečně potvrdit i ziskem potřebných bodů," uvedl Csaplár. Ten bude spoléhat hlavně na exbrněnského forvarda Petra Švancaru.

Brňané zase chtějí potvrdit, že se jim až na poslední utkání v Jablonci venku daří. Ze hřišť soupeřů předtím přivezli osm bodů ze čtyř duelů. "Tým Žižkova je určitě lepší, než je jeho současné postavení v tabulce. Abychom uspěli, musíme hrát o sto procent lépe než v Jablonci," nabádal kouč Petr Uličný, který si hodně slibuje od nové útočné posily Marka Heinze. Ten se prý už v Brně dokonale aklimatizoval.

Nováček z Příbrami překvapil kvalitními výkony, které mu však zatím vynesly jen osm bodů. Teď ale Středočechům začíná klíčová část podzimní sezony: postupně přivítají Zlín, Kladno a Jablonec. "Zlín je náš přímý konkurent, potřebujeme vyhrát. Čekají nás velmi důležité zápasy, v nichž máme větší šanci bodovat než proti Slavii nebo Baníku. Jsme v dobré formě a já jsem přesvědčen, že podzimní část zakončíme dobře," uvedl italský kouč Massimo Morales.

Naopak Zlín venku vydoloval pouze jediný bod. Pod provizorním trenérským vedením ředitele klubu Ladislava Mináře ale Jihomoravané dokázali po vítězství nad Plzní překonat výsledkové tápání. Zlínští však potřebují vylepšit produktivitu, s pěti vstřelenými brankami jsou společně s Českými Budějovicemi nejhorší v soutěži. "V úvodu soutěže jsme se vůbec nedostávali do šancí, v posledním zápase jsme se v tomto směru zlepšili a věřím, že bude tato situace pokračovat v závěru podzimu," řekl Minář.

Také České Budějovice musejí sbírat body, aby se odrazily ze sestupových vod. Pod novým koučem Pavlem Tobiášem ale drží už pětizápasovou neporazitelnost a malými krůčky stoupají tabulkou. Pokud zdolají doma Olomouc, přiblíží se klidnějšímu středu tabulky. "Pro nás je to první utkání, kdy se můžeme dostat z problémů. Zatím jsme pořád něco honili, i když se nám výsledkově dařilo. Chceme navázat na poslední domácí zápasy," řekl Tobiáš.

Olomouc v minulém kole ukončila šestizápasovou šňůru bez výhry a podle kouče Zdeňka Psotky to mělo příznivý dopad na atmosféru v kabině. Tým však prý na jihu Čech čeká nažhavený soupeř. "Budějovice budou nepříjemné hlavně agresivitou, bojovností, snadno se nepřekonává ani jejich obrana a právě od příchodu trenéra Tobiáše hrozí i ze standardek," řekl Psotka.

Desáté kolo v pondělí zkompletuje severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem.

Program 10. kola: 

Sobota 18. října: 
17:00 Baník Ostrava - Bohemians Praha. 
Neděle 19. října: 
10:15 Viktoria Žižkov - 1. FC Brno, 
15:00 FK Teplice - FK Mladá Boleslav, 
17:00 Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc, Slavia Praha - SK Kladno, 1.
FK Příbram - Tescoma Zlín, 
20:00 Viktoria Plzeň - Sparta Praha (ČT4). 
Pondělí 20. října: 
17:15 Slovan Liberec - FK Baumit Jablonec (ČT2).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články