Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

FIFA schválila reformy. Omezila délku funkcí a změnila výkonný výbor

Curych – Hned několik reforem, které mají zvýšit transparentnost vedení Mezinárodní fotbalové federace po korupčním skandálu, schválil výkonný výbor FIFA. Všichni vrcholní funkcionáři včetně předsedy mohu být zvoleni maximálně třikrát na dobu čtyř let. Výkonný výbor se změní na dozorčí radu, která bude mít 36 členů a bude rozhodovat jen o politických a strategických záležitostech, nikoli o obchodních věcech. To má přispět k omezení moci vysokých funkcionářů.

Sport
zdroj: ČT4

"Tyto reformy posunou FIFA k větší transparentnosti a zodpovědnosti. Jde o důležitý krok k tomu, aby se FIFA stala důvěryhodnou, moderní a profesionální sportovní organizací," řekl dočasný prezident Issa Hayatou, který funkci převzal po suspendovaném Seppu Blatterovi, podezřelém z korupce. Blatter byl ve funkci 17 let, což už nyní nebude možné.

Změna výkonného výboru na dozorčí radu má pomoci oddělit manažerské a politické funkce. Rada se bude starat o politiku a strategii, komerční záležitosti přejdou pod generální sekretariát. Členové rady budou voleni jednotlivými konfederacemi, revizní komise FIFA však prověří jejich poctivost.

Součástí reforem je i povinnost, aby každá ze šesti konfederací vyslala do rady alespoň jednu ženu. Mezi nejvlivnější ženy v UEFA patří Dagmar Damková, která je členkou komise rozhodčích, a mohla by tak být jednou z kandidátek.

Rozhodnutí o rozšíření počtu účastníků MS bylo odloženo

Výkonný výbor naopak odložil rozhodnutí o případném navýšení počtu účastníků mistrovství světa od roku 2026. Funkcionáři se na navrhovaném zvýšení z 32 na 40 týmů, které prosazují zejména zástupci Asie a Afriky, nedohodli.

Projednávání návrhu bylo podle německého zástupce ve výkonném výboru Wolfganga Niersbacha odloženo na příští zasedání, které se uskuteční 24. února, dva dny před volebním kongresem FIFA.

"Hlavním bodem jednání bylo přijetí komplexního balíčku reforem. K rozhodnutí o navýšení počtu účastníků pro MS 2026 nedošlo. Návrh byl předán k dalšímu posouzení a řešit se bude na příštím zasedání," uvedl Niersbach.

Právě zvýšení počtu účastníků MS je jedním z významných bodů předvolebního boje o post předsedy FIFA. Ve svém programu slíbil početnější turnaj například evropský kandidát Gianni Infantino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články