Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

ČOV podepíše s Čínou memorandum o spolupráci, zájem je hlavně o hokej a biatlon

Praha - Organizátoři zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu žádají české zástupce sportů o konzultace před přípravou některých sportovišť. Zájem projevují zejména o know-how českých hokejistů a biatlonistů. Číňané si od olympijských her slibují, že právě tato velká akce přitáhne k zimním sportům velké množství lidí.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Magdaléna Straková

Čína nemá s pořádáním zimních sportů tolik zkušeností a pomoci by jí tak měla i Česká republika. "Očekáváme, že zítra podepíšeme za účasti premiérů obou zemí memorandum o spolupráci mezi českým a čínským olympijským výborem. V něm se mimo jiné zavážeme k tomu, že pomůžeme čínské straně s přípravou v zimních sportech," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Peking získal pořadatelství olympijských her v roce 2022. O možné spolupráci mluvil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval už v červnu a mělo by jít především o pomoc s hokejem nebo biatlonem. "Hledají nějakou vyspělou hokejovou zemi, která by jim pomohla s přípravou na olympiádu. Určitě je to šance pro české trenéry, kteří v zahraničí profesně vyrostou a dostanou nové příležitosti," doplnil Kejval.

V pátek podepíše memorandum s čínskou stranou i fotbalová asociace. "Čínský prezident fotbal velmi podporuje. Chtěli bychom to na bázi mládežnické výchovy talentovaných hráčů, na úrovni ženského fotbalu, vzdělávání trenérů," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta během své návštěvy Číny. "Doufáme, že tomu dá podepsané memorandum určitý směr, abychom nezůstali jen u toho, co jsme si naslibovali," dodal.

Na jaře příštího roku by měl do České republiky dorazit čínský prezident Si Ťin-pching. "Chceme, aby už v té době v Česku trénovaly čínské děti, udělali bychom jim zázemí, ukázali bychom jim naše tréninkové metody," řekl Pelta. "Čína je země, která má velký ekonomický potenciál, a když se my budeme snažit, abychom si tady získali jméno a postavení, tak s tím přijdou také obchodní možnosti," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články