Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Každý s jiným cílem. Sparta chce postup, Liberec překvapit, Plzeň udržet naději

Praha – Velice důležité střetnutí čekají na české zástupce v Evropské lize. Pro každého ale bude mít jiný význam. V nejlepší pozici je Sparta, jež si při pomoci Schalke a vítězství nad Asterasem Tripolis může zajistit postup do jarní části. Do vyřazovací části se může dostat i Liberec. Potřebuje ale k tomu uspět v Braze a porážku Marseille s Groningenem. Nejhůře je na tom Plzeň, jež bude v Minsku křísit již tak malou naději na play-off. Přímý přenos utkání Braga – Liberec sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 20:40. Náš web nabídne rovněž textový on-line přenos z utkání Minsk – Plzeň, a to od 17:00.

Sparta jde do utkání s absencemi a nepřesvědčivou formou

Situaci Spartě komplikují absence klíčových záložníků Marka Matějovského a Petra Jiráčka, kteří nesmí nastoupit kvůli trestu za žluté karty. Dobrou zprávou pro Pražany je naopak návrat Lukáše Váchy po zranění, který byl již v lize na lavičce, a po dvouzápasovém zákazu činnosti se také na lavičku vrací trenér Zdeněk Ščasný.

Bez hlavního kouče letenský celek poté uhrál dvě remízy se Schalke a spolu s německým týmem, který si může zajistit postup vítězstvím nad Nikósií, ještě ve skupině neprohrál.

Na domácí scéně už se však Spartě v posledních zápasech příliš nedaří. V úterý prohrála úvodní osmifinále s druholigovými Pardubicemi, a i když v neděli v Liberci předvedla mnohem lepší výkon, tak po porážce 0:1 přišla o vedení v tabulce nejvyšší soutěže.

V pohárech se ale Sparta může opřít o skvělou domácí formu, když na Letné z posledních dvaceti zápasů v Evropské lize prohrála jediný. V roce 2013 v Praze uspěl pozdější vítěz celé soutěže Chelsea. "Víme o kvalitách, které máme doma. A byla by velká chyba, kdybychom si postup nechali vzít," prohlásil obránce Jakub Brabec.

Tripolis je na tom zcela opačně. Z dosavadních jedenácti pohárových zápasů venku totiž ještě nevyhrál a připsal si pět remíz a šest porážek. Ani aktuálně třetí celek řecké ligy však není před utkáním na Letné bez šance na postup, protože od druhé Sparty ho dva zápasy před koncem dělí dva body.

Liberec touží překvapit lídra

Podobně jako Sparta i Liberec může slavit postup. K tomu ale potřebují dva překvapivé výsledky, čemuž sami příliš nevěří. Proto berou duel na hřišti portugalského lídra tabulky spíš jako možnost vytvořit si lepší výchozí pozici před závěrečným soubojem skupiny doma s Marseille.

Liberec je po čtyřech duelech skupiny na postupovém druhém místě se ztrátou dvou bodů na Bragu a s náskokem bodu před Marseille. Pokud francouzský celek podle očekávání porazí Groningen, bude hrát Slovan v Braze o to, zda mu bude v závěrečném zápase s Olympiquem stačit remíza. Pro takový případ musí v Braze vyhrát.

Slovan bude chtít v Braze potvrdit výborné pohárové výsledky ze hřišť soupeře. Zvítězil ve všech čtyřech venkovních utkáních této sezony Evropské ligy bez inkasovaného gólu a v pohárech prohrál na stadionech soupeřů jediný z posledních dvanácti duelů. Defenziva je zatím velkou zbraní Slovanu, protože v osmi letošních duelech Evropské ligy dostal jen tři góly.

Slovan se naladil víkendovou výhrou 1:0 nad Spartou, přestože mu scházeli hráči hostující z Letné i někteří marodi. Brankář Koubek, záložník Shala či stopeři Hovorka se Švejdíkem se do sestavy vracejí, chybějí ale jiní. Doma zůstal nemocný Šural a problémy trápí i krajní záložníky. "Na Spartu jsme měli ofenzivní mužstvo, teď máme defenzivní. Ale my jsme zvyklí a poradíme si," dodal Trpišovský.

Plzni ani výhra stačit k udržení malé naděje nemusí

Plzeň byla pasována do role jednoho z favoritů na postup, dvá zápasy před koncem základní části je ale blízko předčasného konce. Západočeši k udržení malé naděje potřebují vyhrát v Minsku a zároveň doufat, že Rapid Vídeň vyhrál ve Villarealu. Pokud se tak nestane, Viktoriáni se budou muset s poháry rozloučit.

"Šance je malá, musíme věřit Rapidu, že vyhraje ve Španělsku nad Villarrealem. Určitě je ale o co hrát, je to stále utkání Evropské ligy. Chceme vyhrát a potěšit fanoušky dobrým výkonem," řekl záložník Patrik Hrošovský. "Budeme Rakušanům držet palce, ale zásadní je pro nás duel v Borisově," dodal.

Plzeň v prvním vzájemném utkání vyhrála doma s Minskem 2:0. Byl to ale její jediný vydařený zápas ve skupině. Následně třikrát prohrála vždy o gól a výrazně si zkomplikovala boj o jarní pokračování v soutěži. Minsk je na tom však ještě hůř. Prohrál všechny čtyři zápasy, dal v nich jediný gól a už je bez šance na postup. S českým šampionem se utká alespoň o šanci na třetí místo ve skupině.

Stadion Minsku nesplňuje potřebné požadavky, a tak se bude hrát v 80 kilometrů vzdáleném Borisově na hřišti, na kterém se v úterý utkalo místní BATE Borisov v Lize mistrů s Leverkusenem. Dá se očekávat, že trávník se za dva dny nedostane do ideálního stavu. A to ani když tam žádný z týmů neabsolvuje předzápasový trénink a připravovat se oba soupeři budou v Minsku, kde Plzeň bude i bydlet.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články