Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kloppova premiéra Liverpoolu vítězná nebyla. Favorité brali tři body

Londýn – Vítězný začátek se nekonal. Manažer Jürgen Klopp při premiéře na lavičce Liverpoolu vybojoval se svými svěřenci bod po remíze s Tottenhamem, na jehož půdě Reds uhráli ve vyrovnaném duelu výsledek 0:0. Naopak tři body vybojovali všichni favorité. Manchester City si s Bournemouthem poradil 5:1, nečekaně jednoduše měštští rivalové United zvítězili na hřišti Evertonu 3:0, Chelsea zase využila dvou chyb defenzivy Aston Villy a vyhrála 2:0. Petr Čech vychytal nulu Arsenalu, který vyhrál 3:0 na hřišti Watfordu.

Jürgen Klopp sleduje souboj mezi Ericem Lamelou z Tottenhamu v bílém a liverpoolským Albertem Morenem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Emotivně se pohyboval u postranní čáry, neustále gestikuloval s hráči, a když v desáté minutě Divock Origi trefil z malého vápna břevno, na lavičce předvedl, jak to jeho svěřenec měl provést, aby dal gól. Jürgen Klopp při premiéře Liverpoolu ukázal, že fotbalem bude žít i při svém novém angažmá. Reds pod jeho vedením do duelu s Tottenhamem vstoupili hodně energicky. Svého soupeře dobrým napadání zatlačili a jejich tlak vyvrcholil právě hlavičkou Origiho do břevna.

Domácí ale s přibývajícím časem převzali iniciativu a sami třikrát v první půli nebezpečně zahrozili. Jako první byl blízko gólu Clinton N'Jie, jehož ránu na zadní tyč vytěsnil brankář Simon Mignolet. Belgický zákrok Liverpool podržel i při střele Harryho Kanea a při následné dorážce Dele Alliho Reds zachránil zase blokem Mamadou Sakho.

Ve druhé části se na velkou šanci dlouho čekalo a hra se odehrávala mezi vápny. O větší vzruch se postaral až šest minut před koncem Christian Eriksen, po jehož průniku pálil Kane. Mignolet byl ale opět na svém místě. Liverpool ještě v závěru odpověděl nebepečnou střelou Emreho Cana, jenže gól fanoušci na White Hart Lane neviděli.

Tottenham si bezbrankovou remízou prodloužil ligovou sérii bez porážky na osm zápasů. To u Liverpoolu se prodloužilo prokletí nových trenérů v premiérových zápasech na lavičce. První utkání se slavným klubem totiž naposledy vyhrál v roce 1991 Graeme Souness, od té doby se u týmu vystřídalo sedm koučů. Reds si také připsali šestou remízu z posledních sedmi soutěžních klání.

"S remízou jsem spokojený. Neměl jsem od zápasu přehnaná očekávání, protože jsme byli pohromadě jen tři dny a Tottenham je silný protivník. Hlavně na začátku se mi hra líbila, ale vím, že fotbal se hraje na výsledek, takže stále máme na čem pracovat," řekl Klopp.

Stadion Watfordu Vicarage Road při utkání Watford - Arsenal
zdroj: Reuters

Arsenal si udržel druhé místo, když vyhrál 3:0 na hřišti Watfordu. Český reprezentační gólman Petr Čech vychytal už 169. nulu v anglické lize a jediná mu chybí k vyrovnání rekordu soutěže, který má v držení David James.

Nováček hodinu odolával ofenzivě Arsenalu, ten pak ale udeřil třikrát během 12 minut. Nejdříve se prosadil Sánchez poté, co byl ve vápně faulován před brankářem Gomesem Mesut Özil. Ten asistoval i u druhého gólu, když vrátil zpětnou přihrávkou na Girouda a ten propálil brankáře Watfordu. Třetí branku přidal po množství neproměněných šancí Aaron Ramsey.

Z výhry se radovaly oba týmy z Manchesteru. United vyhráli 3:0 na hřišti Evertonu. Gólem se na tom podílel Wayne Rooney, který zaznamenal 187. trefu v Premier League, čímž na druhém místě historické tabulky střelců vyrovnal Andyho Colea. Potřeboval na to 415 startů, tedy o jeden více než jeho předchůdce v útoku United. Více branek už dal jen Alan Shearer (260).

City doma přehráli Bournemouth 5:1 zásluhou hattricku Raheema Sterlinga a drží vedení v tabulce. Na výhře Manchesteru City se vedle Sterlinga výraznou měrou podílel i bývalý hráč pražské Sparty Wilfried Bony, který dostal šanci v základní sestavě. Už v 7. minutě připravil pro Sterlinga snadný gól a za čtyři minuty sám zvýšil po zaváhání brankáře z dorážky zblízka. V úplném závěru pak Bony druhou trefou završil výhru.

"Změnili jsme Sterlingovu pozici a hrál podhrot pod Bonym. Cítili jsme, že pro něj bude lepší, když bude poblíž Bonyho, a bude tak mít podobnou roli jako zraněný Sergio Agüero. A vedl si opravdu dobře a měl kromě gólů další tři šance," pochvaloval si trenér Manuel Pellegrini. "Přes týden jsme se hodně bavili o naší spolupráci. Snažil jsem se využívat jeho rychlosti. Myslím, že jsme ukázali, že spolu můžeme hrát. Jsem opravdu šťastný z výsledku a z toho, jak se nám dařila spolupráce," dodal Bony.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Watford - Arsenal

V krizi hrající Chelsea dokázala bodovat naplno poté, co zásluhou Diega Costy porazila Aston Villu 2:0. Španělský útočník nejprve zblízka uklidil míč do odkryté branky po přihrávce Williama a po změně stran donutil k vlastnímu gólu Alana Huttona.

Jamie Vardy dvěma góly zařídil Leicesteru remízu 2:2 na hřišti Southamptonu. Trefil se v šestém utkání za sebou, což se před ním z Angličanů v anglické lize povedlo jen Michaelu Owenovi, Jamesi Beattiemu a Danielu Sturridgeovi. Vardy v posledních 10 startech dal 10 gólů.

Fotbalisté Newcastlu porazili Norwich 6:2 a poprvé v sezoně získali tři body. Čtyřmi góly k tomu přispěl Georginio Wijnaldum, který do Newcastlu přestoupil v létě z PSV Eindhoven. "Straky" stále zůstaly na sestupových příčkách, z posledního dvacátého místa se posunuly na osmnácté. Jediným týmem, který stále čeká na výhru, je Sunderland.

Hrdinou zápasu byl záložník Wijnaldum, který otevřel i uzavřel skóre a celkem ho změnil čtyřikrát. Stal se druhým nizozemským fotbalistou, jemuž se tento počin v Premier League povedl. Před ním zvládl čtyřikrát v zápase skórovat v roce 2000 Jimmy Floyd Hasselbaink za Chelsea. Další góly domácích přidali Pérez a Mitrovič, tři asistence si připsal Sissoko.

Za Norwich v prvním poločase skórovali Mbokani a Redmond. Newcastle v předchozích osmi kolech vstřelil šest branek, stejně jako v dnešním duelu. Gólem skončily všechny střely domácích na branku.

Anglická fotbalová liga - 9. kolo:

Tottenham - Liverpool 0:0, Chelsea - Aston Villa 2:0 (34. a 54. Costa), Crystal Palace - West Ham United 1:3 (25. Cabaye z pen. - 22. Jenkinson, 88. Lanzini, 90.+4 Payet), Everton - Manchester United 0:3 (18. Schneiderlin, 22. Herrera, 62. Rooney), Manchester City - Bournemouth 5:1 (7., 29. a 45.+3 Sterling, 11. a 89. Bony - 22. Murray), Southampton - Leicester 2:2 (21. Fonte, 37. Van Dijk - 66. a 90.+1 Vardy), West Bromwich - Sunderland 1:0 (54. Berahino), Watford - Arsenal 0:3 (62. A. Sánchez, 68. Giroud, 74. Ramsey), Newcastle - Norwich 6:2 (14., 26., 66. a 85. Wijnaldum, 33. Pérez, 64. Mitrovič - 20. Mbokani, 34. Redmond). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články