Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Další kandidát na Blatterovo místo. Předsedou FIFA by se rád stal šajch Salmán

Ženeva – V souboj dvou členů arabských královských rodin se možná v příštím roce změní volby předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Po jordánském princi Alím bin Husajnovi, který jako jediný zatím podal oficiální přihlášku, vyjádřil úmysl ucházet se o funkci i šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa z Bahrajnu. Uzávěrka kandidatur je 26. října.

Sport
zdroj: ČT4

Šajch Salmán až dosud podporoval předsedu UEFA Michela Platiniho. Francouzský funkcionář má ale kvůli prověřování podezřelé platby dvou milionů švýcarských franků od předsedy FIFA Seppa Blattera od minulého týdne na 90 dní pozastavenou činnost a jeho pozice je otřesena, přestože mu členové UEFA ve čtvrtek vyjádřili podporu.

Všichni dosavadní šéfové FIFA pocházeli z Evropy nebo Jižní Ameriky. Nyní se možná moc přesune do oblasti Perského zálivu. Šajch Salmán je spřízněn s kuvajtským šajchem Ahmadem Fahadem Sabahem, jedním z nejmocnějších mužů v mezinárodní sportovní politice, jenž je coby předseda asijského olympijského výboru klíčovým členem olympijského hnutí.

Princ Alí kandidoval proti Blatterovi už v květnových řádných volbách, v prvním kole ale získal jen 73 z 209 hlasů a před druhým kolem odstoupil. Blatter se tak stal znovu předsedou, přestože se těsně před volebním kongresem rozhořel korupční skandál. Po několika dnech ale Švýcar oznámil, že dá funkci k dispozici. Termín mimořádných voleb je stanoven na 26. února.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články