Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Bin Husajn odmítá odložení volby prezidenta FIFA

Curych – Suspendace předsedy FIFA Seppa Blattera a šéfa UEFA Michela Platiniho by neměla být důvodem k odložení únorové volby prezidenta světové fotbalové federace. Prohlásil to jordánský princ Alí bin Husajn, který je momentálně jediným kandidátem na funkci.

Alí bin Husajn
zdroj: ČT4 autor: Patrick B. Krämer

Blatter a Platini byli na tři měsíce zbaveni funkce kvůli vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu v čele světového fotbalu. V jejich případě je podezřelá platba dvou milionů švýcarských franků z roku 2011, které prý Platini dostal za práci v roli Blatterova poradce v letech 1999 až 2002.

Blatter už po vypuknutí aféry krátce po květnové volbě, kdy porazil Bin Husajna, oznámil, že odstoupí z funkce. Pro Platiniho suspendace znamená, že je v ohrožení jeho kandidatura do čela FIFA, protože kvůli ní nestihne podat přihlášku do uzávěrky 26. října. Jeho nadějí je odložení voleb, o kterém bude příští týden jednat na mimořádném zasedání výkonný výbor federace.

Bin Husajn je však proti. "Změna termínu by jen odložila nutnou změnu a pouze by prodloužila nestabilitu," řekl. "FIFA by ukázala světu, že se z ničeho nepoučila. Že pochybné dohody v zákulisí, které federaci tolik poškodily, stále pokračují," dodal.

"Kandidáti měli dost času se do voleb přihlásit a pořád mají. Pravidla by se neměla měnit v průběhu hry," přidal Bin Husajn, kterého při květnové volbě podporoval mimo jiné i Platini. "Etická komise musí dostat čas, aby vše vyšetřila. Ale FIFA je v krizi, proto se nesmí spoléhat na dočasné vedení, ale zvolit plnohodnotného prezidenta," uvedl.

Mezitím etická komise FIFA dále trestá. Na šest let zastavila činnost bývalému jihoafrickému fotbalovému funkcionáři Lindilemu Kikovi. Někdejší šéf domácí komise rozhodčích a člen výkonného výboru jihoafrického svazu byl vyloučen ze všech fotbalových aktivit kvůli podezřelým praktikám v souvislosti s mezinárodními přípravnými zápasy v JAR v roce 2010, kdy země hostila mistrovství světa.

Na řešení situace ve FIFA se chce podílet i Niersbach

Své k celé situaci řekl i šéf německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach. Podle svých slov hodlá sehrát aktivní roli v přeměně Mezinárodní fotbalové federace FIFA, neprozradil ale, zda se bude ucházet o funkci předsedy. Pro list Die Zeit řekl: "Nechci a nebudu uhýbat před svou rolí." Víc přes média ale nechtěl zveřejnit.

Až dosud Niersbach patřil k hlavním Platiniho stoupencům. "Tenhle případ je jako batoh, který ho (Platiniho) může dostat na kolena," řekl Niersbach s tím, že pro UEFA by bylo fatální, pokud by byla kvůli Platiniho aféře vtažena do skandálu FIFA. "Tomu musíme za každou cenu zabránit," dodal.

Během Blatterovy suspendace se do čela FIFA postavil Kamerunec Issa Hayatou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články