Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Prezidentem Slavie se stane Šimáně, do klubu míří i Šmicer, Dovalil či Plíšek

Praha - Prezidentem a předsedou představenstva fotbalové Slavie Praha se stane miliardář Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service a nový menšinový vlastník klubu. Předsedou dozorčí rady bude Čchan Čchao-tuo, prezident čínské investiční společnosti CEFC, která před měsícem získala ve Slavii šedesátiprocentní podíl. V dozorčí radě bude figurovat i legenda vršovického klubu Vladimír Šmicer.

Jiří Šimáně, Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Vedle Šimáněho budou v představenstvu generální ředitel David Trunda, finanční ředitel Petr Boháč a Tomáš Syrovátka, který bude mít na starosti například komunikaci s fanoušky. Slavia to oznámila na tiskové konferenci, kde noví vlastníci představili koncepci klubu. Mimo jiné chtějí hrát do dvou let o ligový titul a vyřešit situaci se stadionem.

Místopředsedou dozorčí rady se stane bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který je zástupcem společnosti CEFC pro Evropu. Dvaačtyřicetiletý Šmicer se vrací do Edenu po roce. Naposledy dělal od loňského března krátce asistenta nizozemskému trenérovi Alexi Pastoorovi, jako hráč získal se Slavií tři ligové tituly.

"Jiřího Šimáněho považuji za špičkového fotbalového odborníka, já se za něj prohlásit nemohu. Neplánujeme, že bychom zasahovali do sportovní a provozní stránky klubu. Naše komunikace probíhá tak, že máme schůzky jednou za týden. Role pana prezidenta Čchan Čchao-tuo nebude jen symbolická, přijíždí jednou za měsíc," řekl Tvrdík.

Je nám líto, video expirovalo.
Šimáně bude prezidentem Slavie, klub má velké cíle

Novým skautem ve Slavii bude nedávný kouč reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil a šéfem mládežnické akademie se stane Jiří Plíšek, který v minulosti pracoval i pro Spartu.

Čínská firma a Šimáně získali Slavii od bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka, který klub vlastnil čtyři roky, ale nedokázal ho vyvést z dlouhodobých finančních potíží. Klub se dostal do insolvenčního řízení, noví majitelé ale dluhy, které uznávají, uhradili a soud 15. září jednání o insolvenčních návrzích odročil. Šimáně má v pražském klubu přibližně čtyřicetiprocentní podíl.

"Termín 15. září byl pro Slavii likvidační. Jednali jsme s Jaroslavem o vstupu CEFC do Travel Service. Pak jsem se u skleničky Jaroslava zeptal, zda nechce vstoupit do sportovního projektu. Nastínil jsem mu situaci, že 15. září Slavia končí a nezbyde mi nic jiného než do toho vstoupit. Zvedl telefon, zavolal do Číny a za půl hodiny jsme si plácli," řekl Šimáně.

Slavia podle něj bude potřebovat na reformu klubu jeden až dva roky. "Nemá ale smysl zakrývat, že v příští sezoně chceme hrát poháry a do dvou let o titul. Naše ambice jsou jednoznačné," uvedl Tvrdík.

V zimě chce Slavia posilovat

V zimě chce Slavia přivést až čtyři posily. "Chceme hrát na jaře lépe než teď a k tomu jsou potřeba posily. Klub má list asi deseti až patnácti vytipovaných hráčů pro zimní přestupové okno. Pokud nám vyjdou tři nebo dokonce čtyři, to mužstvo hodně posílíme," nastínil Šimáně s tím, že Slavia se po posilách bude poohlížet i v zahraničí.

Jednou z priorit klubu je vyřešení nejasné situace kolem stadionu a snaha o majetkové propojení Slavie s Eden arenou. "Vlastnické vztahy kolem stadionu jsou komplikované. Domluvili jsme se na termínu zahájení jednání a věřím, že do prosince bychom mohli být hotovi s kvalitní nájemní smlouvou. Pak se budeme snažit o majetkové propojení klubu se stadionem, hodnota klubu by tím logicky stoupla," řekl Tvrdík.

Noví majitelé nechtěli konkretizovat, jakou částku hodlají do Slavie investovat a o kolik se zvýší rozpočet. "Pět set milionů a jiné částky, které vzduchem létaly, nemůžu potvrdit," podotkl Tvrdík.

Šmicer bude také v nově vznikající sportovní radě klubu. Dalšími členy se stanou Plíšek, Dovalil, Trunda, sportovní ředitel Josef Jinoch a trenér A-týmu Dušan Uhrin. Klub rovněž připravuje mládežnické akademie v zemích bývalé Jugoslávie a v čínské Šanghaji.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články