Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Platini? Někde mezi svědkem a obviněným, říká prokurátor

Curych - Prezident UEFA Michel Platini je v korupčním skandálu FIFA něco mezi svědkem a obviněným, říká švýcarský generální prokurátor Michael Lauber. Právě on případ týkající se podezřelé platby Platinimu od FIFA vyšetřuje. Bývalý francouzský fotbalista oznámil, že nadále počítá se svou kandidaturou na funkci šéfa FIFA.

"Nepozvali jsme si pana Platiniho k výslechu jako svědka, to není pravda. Vyšetřujeme ho jako člověka mezi svědkem a obviněnou osobou," řekl Lauber. "Neřeknu, zda jsem byl s jeho výpovědí spokojen nebo ne, protože bych tím mohl ohrozit vyšetřování," dodal. Lauber nevyloučil, že v rámci vyšetřování nechá prohledat sídlo UEFA v Nyonu. "Pokud budu mít dostatek důvodů, abych tam šel, tak to nemůžu vyloučit. Udělám cokoliv, abych odhalil skutečnou pravdu," řekl.

Platini v pátek vypovídal v případu podezřelé částky dvou milionů švýcarských franků, kterou dostal v roce 2011 od FIFA. Jak současný šéf světové federace Sepp Blatter, jenž v případu figuruje jako obviněný, tak Platini vypověděli, že se jednalo o část platby za jeho práci pro světovou federaci z let 1999 až 2002. Platini byl v té době Blatterovým poradcem.

Platini, jenž od roku 2007 vede evropskou fotbalovou unii UEFA, se stal následně z Blatterova spojence jeho kritikem. Poté, co dlouholetý šéf FIFA dal svou funkci k dispozici, uvedl Platini, že se bude při únorových volbách o pozici šéfa světového fotbalu ucházet.

A nehodlá na svém plánu měnit nic ani nyní, kdy se jeho jméno objevuje v korupční aféře. "Stále jsem přesvědčen, že budu kandidovat na prezidentskou funkci ve FIFA. O mé bezúhonnosti není pochyb," řekl Platini. Kromě něj kandidaturu oficiálně oznámili také někdejší viceprezident FIFA Korejec Čong Mong-jun a jordánský princ Alí bin Husajn, který před čtyřmi měsíci v souboji s Blatterem neuspěl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články