Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vyšetřovatelé si došlápli už i na Blattera, je podezřelý ze zpronevěry

Curych – Švýcarské úřady, které se zabývají korupční aférou ve vedení světové federace, začaly vyšetřovat předsedu FIFA Seppa Blattera. Devětasedmdesátiletý funkcionář už byl u výslechu a je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Před vyšetřovateli vypovídal jako svědek také předseda UEFA Michel Platini.

Blatter mezi penězi
zdroj: ČTK/AP/Ennio Leanza

Blatter čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou. Warner za práva na šampionát v roce 2010 zaplatil 250 tisíc dolarů a za turnaj o čtyři roky později 350 tisíc, obratem je však prodal za údajných 15 až dvacet milionů.

Dalším terčem vyšetřování, v jehož rámci proběhla razie v sídle FIFA v Curychu, je také podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal Platinimu dva miliony švýcarských franků. Údajně mělo jít o odměny za práci, kterou bývalý francouzský reprezentant pro světovou federaci odvedl v letech 1999 až 2002. "Jsem rád, že jsem mohl vyšetřovatelům vše vyjasnit, šlo o platbu za práci pro FIFA podle platné smlouvy," reagoval Platini.

Je nám líto, video expirovalo.
Blattera ve Švýcarsku vyšetřují kvůli podezření ze zpronevěry

Informace o Blatterově vyšetřování se objevila jen krátce poté, co FIFA bez udání důvodu zrušila tiskovou konferenci po dvoudenním zasedání výkonného výboru, na které měl švýcarský funkcionář vystoupit. Mělo jít o jeho první vystoupení od minulého týdne, kdy byl z funkce uvolněn generální sekretář Jérome Valcke, který je podezřelý, že na černém trhu vydělával na prodeji vstupenek na MS.

"Od konce května s úřady spolupracujeme a poskytli jsme jim veškeré dokumenty a informace a budeme v tom pokračovat až do konce vyšetřování," řekla v prohlášení FIFA, která také přesunula další jednání výkonného výboru. Původně se mělo uskutečnit v prosinci v Japonsku během mistrovství světa klubů, nakonec ale bude opět v Curychu.

Podle agentury AP toto rozhodnutí výrazně snižuje šanci na zadržení fotbalových funkcionářů a jejich následné vydání do USA. Právě vyšetřování tamních úřadů celou aféru v květnu před volbou nového předsedy FIFA odstartovalo.

Z úplatkářství už bylo obviněno devět funkcionářů federace a pět spolupracovníků marketingových firem zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů.

Blatter, který stál v čele FIFA od roku 1998, už ve stínu aféry oznámil odstoupení z funkce a nový předseda by měl být zvolen na konci února. Jedním z možných nástupců je i Platini a krom něj kandidaturu oficiálně oznámili také někdejší viceprezident FIFA Čong Mong-jun a jordánský princ Alí bin Husajn, který před čtyřmi měsíci v souboji s Blatterem neuspěl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články