Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Švýcaři vyšetřují Blattera za prodej fotbalových práv na MS

Curych - Švýcarské úřady začaly vyšetřovat předsedu světové fotbalové federace FIFA Seppa Blattera kvůli prodeji vysílacích práv na mistrovství světa v letech 2010 a 2014. Funkcionář čelí podezření, že je tehdejšímu místopředsedovi federace Jacku Warnerovi prodal hluboko pod tržní cenou.

Ilustrační foto

Informaci o smlouvě s Blatterovým podpisem přinesla v sobotu švýcarská televize, podle které Warner v roce 2005 získal vysílací práva pro středoamerickou oblast na MS JAR za 250 tisíc a na šampionát v Brazílii za 350 tisíc dolarů. Warner je však okamžitě převedl na své soukromé firmy a prodal je údajně za 15 až 20 milionů.

FIFA v prohlášení jakékoliv předsedovo pochybení popřela s tím, že smlouvu v roce 2011 zrušila kvůli tomu, že Warner neplnil finanční závazky. Navíc také zdůraznila, že podle dohody měla nárok na polovinu částky, za jakou by Warner práva dál přeprodal.

Zatímco Warner je jednou z ústředních postav korupčního skandálu, který kolem FIFA vypukl v květnu, Blatter v něm zatím nefiguroval. Bývalý místopředseda federace a šéf CONCACAF čelí obvinění z korupce, organizovaného zločinu a praní špinavých peněz.

Warner je mimo jiné také podezřelý, že se podílel na korupci při volbě pořadatele mistrovství světa v roce 1998 ve Francii a 2010 v JAR. Z fotbalu odešel před čtyřmi lety v souvislosti s korupčním skandálem při volbě prezidenta FIFA. Právě v souvislosti s korupcí při volbách několikrát prohlásil, že vysílací práva dostal za Blatterovu podporu.

Vyšetřovatelé zabavili nemovitosti FIFA a čekají další obvinění

Americké úřady očekávají, že v nejbližší době padnou ve vyšetřování korupční aféry ve vedení FIFA další obvinění. Na tiskové konferenci v Curychu to prohlásila americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

"Vyšetřování se od května rozšířilo a na základě nových důkazů očekáváme, že ke stávajícím obviněním přibudou další," citovala Lynchovou agentura Reuters, zatímco švýcarský vrchní státní zástupce Michael Lauber přidal, že v rámci vyšetřování byly zabaveny nemovitosti FIFA v Alpách.

Je nám líto, video expirovalo.
Blatter prodal Warnerovi televizní práva hluboko pod cenou
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články