Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češi mohou postoupit už po Lotyšsku, potřebují ale zaváhání Nizozemska

Praha – Již v neděli si mohou čeští fotbalisté říci: V roce 2016 si zahrajeme na mistrovství Evropy. K jistotě postupu však kromě vlastní výhry nad Lotyšskem potřebují zaváhání Nizozemska v Turecku. Pokud se svěřenci Pavla Vrby chtějí spoléhat pouze na vlastní výkony, musí ve zbylých třech kvalifikačních duelech uhrát čtyři body.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští fotbalisté mohou slavit postup už v neděli, Holaďané musí zaváhat

Češi si po výhře nad Kazachstánem pojistili postupové druhé místo a jejich náskok před třetím Nizozemskem narostl na šest bodů. Pokud nechtějí spoléhat na to, že "Oranjes" aspoň v jednom ze tří duelů zaváhají, musejí k absolutní jistotě postupu uhrát ve zbylých zápasech v Lotyšsku, s Tureckem a v Nizozemsku aspoň čtyři body.

O bod za výběrem "Tulipánů" je na čtvrtém místě Turecko, které na český celek ztrácí sedm bodů a teoreticky ho také ještě může v tabulce přeskočit. 

Pokud Turecko v nedělním duelu obere o body Nizozemsko, posune případná výhra v Lotyšsku Čechy s předstihem na šampionát. Remíza ještě svěřencům Pavla Vrby definitivní jistotu nedá, ať dopadne zápas v Turecku jakkoliv.

Bez ohledu na výsledek druhého duelu ale remíza stačí národnímu týmu k tomu, aby si zajistil minimálně účast v listopadové baráži, kam projde osm týmů z třetích míst ve skupinách. První dva celky z každé skupiny a nejlepší mužstvo z třetích míst postoupí do Francie přímo. Pokud Nizozemci v Turecku zvítězí, budou mít Češi jistotu baráže, i když v Rize prohrají.

Ještě blíž k postupu je Island, který vede tabulku o dva body před Českem a o osm před Nizozemskem. Severskému celku stačí k premiérové účasti na velkou akci uhrát remízu s Kazachstánem, protože v případě bodové rovnosti mezi ním a "Oranjes" nebo mezi všemi třemi týmy by pokaždé skončil na postupovém místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články