Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Vrba povolal na Kazachstán poprvé Pavelku a Skaláka, šanci dostane i Škoda

Praha - Kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba povolal na kvalifikační zápasy s Kazachstánem a v Lotyšsku nováčky Davida Pavelku z Liberce a Jiřího Skaláka z Mladé Boleslavi, bez reprezentačního startu je také třetí gólman Tomáš Koubek. V útoku dostane vedle Davida Lafaty příležitost i aktuálně nejlepší střelec domácí soutěže Milan Škoda ze Slavie. "Počkáme si na odvetné zápasy Evropské ligy. Jeden z nich bude záložník a druhý levý obránce," upřesnil Vrba.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Další dva hráči budou ještě dodatečně nominováni v pátek. "Rozhodli jsme se, že počkáme na odvetné zápasy Evropské ligy. Mám rád, když mám posty zdvojené, takže by to měl být jeden střední záložník a levý obránce. Není to jen o Tomáši (Hübschmanovi), ale o více hráčích. Víceméně by se mělo jednat o hráče Sparty nebo Jablonce," upřesnil Vrba.

Otazníky musel Vrba řešit hlavně v záloze, kde mu kvůli zranění vypadli čtyři z pěti hráčů poslední základní sestavy. Mimo hru jsou kapitán Tomáš Rosický z Arsenalu, plzeňský Václav Pilař, Jaroslav Plašil z Bordeaux a sparťan Lukáš Vácha. Ze záložní řady, která nastoupila v základní sestavě červnového duelu na Islandu, zbyl zdravý pouze Bořek Dočkal. Ze zdravotních důvodů chybí i Tomáš Necid z Bursasporu.

Další útočníci Matěj Vydra z Watfordu, Václav Kadlec z Frankfurtu, uzdravený Libor Kozák z Aston Villy a Tomáš Pekhart z Ingolstadtu vysedávají jen na lavičce, proto dostal vedle zkušeného Lafaty příležitost slávistický kanonýr Škoda, který se šesti brankami vede ligovou tabulku střelců.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba: Nováčci mohou dostat větší prostor

"Abych řekl pravdu, zranění nám to strašně zkomplikovala. Většinou to bývají jeden, dva hráči, tentokrát je jich víc. Na druhou stranu jsem přesvědčený, že pro nové hráče může být nominace novým impulzem. Jsem přesvědčený, že ti hráči, kteří dostanou příležitost teď poprvé, jsou schopni to zvládnout. Věřím jim," prohlásil Vrba. "Na druhou stranu přiznávám, že bych po prohře na Islandu stejně určitě nějaké změny udělal," dodal kouč.

Čtyřiadvacetiletý Pavelka z Liberce si premiérovou pozvánku vysloužil díky výborným výkonům v úvodu sezony. Ze Slovanu figuruje v nominaci i další ofenzivní hráč Josef Šural. "Pavelka momentálně táhne v pohárech Liberec, který je možná zatím největším překvapením v lize. Navíc nám zapadá do způsobu hry, kterým bychom se chtěli prezentovat a který nám třeba v posledních zápasech tolik nevycházel," řekl Vrba.

Skalák byl jedním z lídrů na nedávném šampionátu jednadvacítek a dobrá forma mu vydržela i v úvodu v Mladé Boleslavi. "Je klíčovým mužem Mladé Boleslavi. Je jedním z mála hráčů v lize, kteří v útočné fázi dokážou obejít protihráče v křídelním prostoru," uvedl Vrba.

Nulu na kontě reprezentačních startů má i liberecký gólman Koubek, ale ten už dospělému národnímu týmu vypomáhal v březnu na jednom z tréninků. V obraně dostal šanci další hráč z evropského šampionátu jednadvacítek stoper Tomáš Kalas z druholigového Middlesbrough, naopak schází zkušený Michal Kadlec. V záložní řadě figurují plzeňští Jan Kopic a Ondřej Vaněk.

Zářijovými zápasy odstartuje podzimní závěr kvalifikace, v níž je odehráno šest z deseti zápasů. Vrbův celek bude v duelech s Kazachstánem a v Lotyšsku hájit postupovou příčku ve skupině A. Češi v červnu po první prohře 1:2 na Islandu klesli na druhé místo tabulky dva body za severského soupeře a před třetím Nizozemskem mají náskok tří bodů.

Na šampionát projdou první dva týmy z každé skupiny a nejlepší celek z třetích míst, dalších osm mužstev z třetích příček čeká baráž. "Zkomplikovali jsme si to na jaře doma s Lotyšskem. Pro mě osobně jsou nadcházející dva zápasy klíčové. Kdybychom ztratili, bylo by to bolestivé a mohlo by to ovlivnit tabulku na konci kvalifikace," uvedl Vrba.

Nominace fotbalové reprezentace na zápasy kvalifikace ME:

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Václav Procházka (Plzeň), Tomáš Sivok (Bursaspor), Marek Suchý (Basilej), David Limberský (Plzeň), Tomáš Kalas (Middlesbrough)

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Jiří Skalák (Mladá Boleslav), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Ondřej Vaněk (Plzeň), Josef Šural (Liberec), Daniel Kolář (Plzeň), David Pavelka (Liberec), Jan Kopic (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta)

Útočníci: David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia)

V kazašské nominaci je jediný hráč ze zahraniční ligy

V nominaci kazašských fotbalistů je jediný hráč ze zahraniční ligy záložník Alexander Merkel. Třiadvacetiletý středopolař italského Udine v mládežnických národních týmech hrával za Německo, ale má i kazašské občanství a proti českému celku si může připsat premiérový start za dospělou reprezentaci. Dalším hráčem bez jediného odehraného zápasu za kazašský národní tým je záložník Kajratu Almaty Islambek Kuat.

Na rozdíl od podzimního duelu s českým celkem, který Kazachstán prohrál 2:4, už bude moci trenér Jurij Krasnožan využít tehdy zraněného kapitána Samata Smakova. Nástupce Miroslava Beránka na lavičce kazašské reprezentace tentokrát jen mezi náhradníky nechal zkušeného třiatřicetiletého obránce Rinata Abdulina. Nedostalo se ani na dva legionáře z Německa Heinricha Schmidtgala a Konstantina Engela.

Nominace fotbalové reprezentace Kazachstánu na zápasy kvalifikace ME:

Brankáři: Sergej Bojčenko, Andrej Sidělnikov (oba Ordabasy Šymkent), Stas Pokatilov (Aktobe).

Obránci: Berik Ajtbajev (Atyrau), Jurij Logviněnko (Aktobe), Mark Gurman, Jermek Kuantajev (oba Kajrat Almaty), Sergej Malyj, Gafuržan Sujumbajev (oba Ordabasy Šymkent), Eldos Achmetov, Abzal Bejsebekov, Dmitrij Šomko (všichni Astana).

Záložníci: Alexandr Merkel (Udine/It.), Bauržan Džolčijev, Georgij Žukov (oba Astana), Islambek Kuat, Žambyl Kukejev, Aslan Darabajev, Bauyržan Islamchan, Ulan Konysbajev (všichni Kajrat Almaty), Timur Dosmagambetov (Taraz), Samat Smakov (Irtyš Pavlodar).

Útočníci: Alexej Ščetkin, Tanat Nuserbajev (oba Astana), Sergej Chižničenko (Aktobe).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články