Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kvalifikační utkání českých fotbalistů by mohly provázet násilnosti. Policie je v pohotovosti

Praha - Český národní fotbalový tým bude zítra večer bojovat v Polsku o kvalifikaci na mistrovství světa. Kromě samotných hráčů se na klání v Chorzówě připravují i policisté, kteří očekávají tvrdé střety mezi fanoušky. Z České republiky jich na turnaj pojede podle odhadů až deset tisíc.

Policejní těžkooděnci
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Pro policisty to bude obávaný zápas. Padesátitisícový stadion v polském Chorzówě je beznadějně vyprodaný. "Je to vnímáno jako klíčový zápas skupiny, tudíž je zájem fanoušků poměrně velký a polští fanoušci patří v Evropě mezi velmi nebezpečné," vysvětluje policejní specialista na fotbalové násilí Martin Synecký.

Policisté nenechávají nic náhodě, čeští zástupci vyrazili do Polska už den před zápasem. Fotbalové výtržníky bude hlídat čtyřicet mužů v uniformách, dalších deset tzv. spotterů bude chuligány sledovat v civilu, a to i mimo stadion. Polská strana vyšle do terénu asi 200 policistů. "Pořádkoví policisté budou ve spolupráci s polskými kolegy dohlížet na veřejný pořádek v průběhu zápasu a také po něm," potvrzuje mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Přímo na stadionu budou i tři mobilní soudní síně. "Fanoušci, kteří se dopustí nějakého protiprávního jednání, budou souzeni prakticky okamžitě," tvrdí Synecký.

Nejobávanější chuligány má ostravský Baník

Nejvíc chuligánů vyrazí do Polska vlakem z Moravskoslezského kraje. Podle policie to bude hlavně 600 členů nejtvrdšího jádra fanoušků ostravského Baníku. Dohromady se však bude jednat až o 10 000 fanoušků. "Kapacita spojů do Polska je dostatečná. Dispečeři českých drah budou přesto připraveni operativně připojit v případě potřeby vagóny. S policií budeme situaci monitorovat. Pokud by byli někde výtržníci, policie bude tyto vlaky doprovázet," říká mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Baníkovští fanoušci patří v českém fotbalu k nejagresivnějším. Dojde-li k nějakým střetům, přidají se podle policie k fanouškům polských Katowic, slávističtí naopak k Wroclawi. "Je to trend, který je v Evropě stále častější. Regionální vazby jsou mnohem silnější než národnostní," připomíná Synecký.

V minulosti už několikrát skončilo řádění mezi českými a polskými kluby tragicky. Při loňském zápasu Baníku a Sparty skončilo sedm Poláků v policejních poutech. V září 2006 zase fanoušci Baníku brutálně napadli polské příznivce Legie Varšava. Případem se poté zabýval i soud.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články