Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chile porazilo Argentinu na penalty a slaví svůj první triumf

Santiago de Chile - Mistry Jižní Ameriky jsou poprvé v historii Chilané. Ve finále šampionátu porazili Argentinu na penalty 4:1, když v normální hrací době ani v prodloužení branka nepadla.

Slavící fotbalisté Chile
zdroj: ČTK/EFE autor: FELIPE TRUEBA

Lionel Messi tak po loňském prohraném finále MS s Německem ani tentokrát první trofej se seniorskou reprezentací Argentiny nezískal. Vyhlášený střelec Barcelony se na turnaji trefil jen jednou. "Prožíváme obrovský smutek, doslova muka," řekl Messiho spoluhráč z Barcelony Javier Mascherano. "Strašně nás to všechny bolí a bude to ještě horší," doplnil.

Úvodní minuty patřily chilskému výběru, avšak argentinská obrana odolala a v 21. minutě mohl padnout gól na druhé straně. Po Messiho centru hlavičkoval Agüero, ale brankář Bravo na čáře reflexivně zasáhl. Po půlhodině hry přišli hosté o zraněného útočníka Di Maríu a jeho náhradník Lavezzi mohl v nastavení první půle skórovat, jenže střelu z nadějné pozice nasměroval přímo do rukavic chilského gólmana.

Po změně stran byl často vidět domácí záložník Vidal, ale jeho technické finesy ani dravý průnik v 77. minutě ke gólu nevedly, Sánchezův volej zase krátce nato proletěl vedle argentinské branky. Na druhé straně mohl z posledního útoku rozhodnout Higuaín, ale ani on neuspěl.

Stav 0:0 nezměnilo ani prodloužení, i když ve 105. minutě šel po Mascheranově chybě sám na argentinskou branku Sánchez, a souboj neporažených týmů musely rozhodnout penalty. Z argentinské trojice ale proměnil jen Messi, Higuaín branku vysoko přestřelil a Banegův pokus chytil Bravo. Sánchez pak ve čtvrté sérii zajistil Chile historický triumf lehkou střelou k opačné tyči, než kam se vrhl Romero.

"Je to splněný sen, tahle generace hráčů si zasloužila takový triumf," radoval se Arturo Vidal. "A zaslouží si ho i chilský národ, potřebovali něco tak krásného, jako stát se šampiony Copy América," doplnil záložník Juventusu Turín. Zato Messi a spol. smutnili. Kouč Gerardo Martino řekl, že si tým nezasloužil další bolestivou porážku. "Po 120 minutách velmi dobré hry měla podle mě vyhrát Argentina," uvedl trenér.

Chile - Argentina 0:0 po prodl., pen. 4:1

Penalty proměnili: Fernández, Vidal, Aránguiz, Sánchez - Messi. Neproměnili: Higuaín, Banega (oba Arg.). Rozhodčí: Roldán - Guzmán, De la Cruz (všichni Kol.). ŽK: Silva, Medel, Diaz, Aránguiz - Rojo, Mascherano, Banega. Diváci: 45.693.

Chile: Bravo - Isla, Silva, Medel, Beausejour - Aránguiz, Diaz, Vidal - Valdivia (75. Fernández) - Sánchez, Vargas (95. Henríquez). Trenér: Sampaoli.

Argentina: Romero - Zabaleta, Otamendi, Demichelis, Rojo - Pastore (81. Banega), Mascherano, Biglia - Messi, Agüero (74. Higuaín), Di María (29. Lavezzi). Trenér: Martino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články