Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Vedení českého fotbalu bojkot MS odmítá. Pelta věří v rozum a jednotu

Praha – Opětovně zvolený šéf FIFA Sepp Blatter oznámil po čtyřech dnech rezignaci a podle předsedy FAČR Miroslava Pelty udělal zkušený švýcarský funkcionář dobře. Určitě by nekvitoval, kdyby si svůj úmysl Blatter ještě rozmyslel. Spolu s předsedou organizačního výboru Eura jednadvacítek, který oplývá zkušenostmi z jednání na půdě UEFA a FIFA, Petrem Fouskem si myslí, že největším problémem současnosti je najít vhodného kandidáta na uvolněný post. S případným bojkotem některého z následujících kontroverzních mistrovství česká strana nesouhlasí.

"Když Blatter několik dní po zvolení oznámil rezignaci, bral jsem to jako férový přístup, aby vytvořil prostor ke zklidnění. To se také stalo," prohlásil v pořadu Téma pro hosty Pelta. Před několika dny se objevily informace, podle kterých by mohl Blatter uvažovat o svém setrvání v čele světového fotbalu. "Neumím si představit, že by teď zůstal," reagoval důrazně na podobné spekulace Pelta.

Šéf anglické asociace Grega Dyke už před volbou nevyloučil možnost bojkotu nadcházejícího světového šampionátu. Předseda německého svazu Wolfgang Niersbach však krátce po kongresu uvedl, že nic takového z jeho strany v úvahu nepřipadá. Podobný názor má i česká strana.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta a Fousek: Najít Blatterova nástupce bude těžké

"Podpořil bych názor předsedy německého svazu Niersbacha, což je v mých očích jeden z funkcionářů, který by mohl FIFA spojovat. A ten řekl, že přes všechny rozdílnosti názorů bojkot není správný způsob, jak věc řešit. Tak to vnímáme i my," řekl Fousek. 

Miroslav Pelta:

"Fotbal má rozum, lidi v sobě nakonec najdou dostatečnou sílu sjednotit se."

Světový fotbal bojuje s roztříštěností nejen kulturní. Svazů s hlasovacím právem je 209. Všichni mají stejnou váhu. "Nevyřeší se to hned přes noc, ani když proběhne skutečná rezignace Blattera na prosincovém kongresu. Nebude jednoduché najít kandidáta a posléze zvoleného předsedu. To je nejtěžší úkol: Sjednotit všechny konfederace, aby to bylo ku prospěchu světového fotbalu," zdůraznil Fousek.

"Ať byl Blatter jakýkoli, jako diplomat v tom byl geniální. Byl to člověk, který byl 365 dní v roce na cestách. Najít člověka s takovou vitalitu a takovým pracovním nasazením nebude jednoduché," řekl Pelta s poukazem na Blatterovo umění dlouho spojovat rozdílné postoje.

Moment přehřátí: Volba Kataru

Pohár ale přetekl. "Veškeré napětí eskalovalo kontroverzními rozhodnutími. Nemyslím tím volbu Ruska – to má potenciál, ale MS v Kataru, kde jsou v létě padesátistupňové teploty. To, že Katar porazil třeba Anglii, byly věci, kde chyběl zdravý rozum. Základ nebyl racionální, v té chvíli se to přehřálo," našel klíčový moment Pelta.

FIFA bude jednat o termínu nových voleb v červenci, nového lídra by mohli funkcionáři zvolit nejdříve v prosinci. O post nového šéfa světového fotbalu by se znovu mohl ucházet jordánský princ Alí bin Husajn, který odstoupil po prvním kole květnové volby. Kandidaturu zvažuje také korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun.

FIFA čelila v posledních letech řadě afér s nádechem korupčního jednání. Zatím poslední a největší vypukla těsně před volbou šéfa FIFA v Curychu. Zatčeno bylo sedm lidí, kteří stejně jako sedm dalších čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 milionů dolarů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články