Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Pelta: Všechny zápasy jsou teď klíčové. Doufám ale, že takový nebude i poslední

Praha – Když si vzpomene na březnovou domácí remízu proti Lotyšsku, pořád je na něm patrné, že se s ní tak úplně nesmířil. Předseda FAČR Miroslav Pelta však věří, že podobnou ztrátu si český tým v evropské kvalifikaci už nepřipíše. "Tento zápas jsme nezvládli, což je velká škoda. Teď bychom tedy nějaké body měli přivézt z Islandu," uvedl předseda před pátečním duelem na půdě severského týmu.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Erben Eduard

Češi po úvodních čtyřech výhrách v podzimním úvodu kvalifikace v březnu proti Lotyšsku jen remizovali 1:1 a vedou tabulku skupiny o bod právě před Islandem. "Ještě pořád mi vadí, že jsme naši vítěznou sérii přerušili domácí remízou s Lotyšskem," uvedl předseda.

Věří, že duel jako s Lotyšskem se už nebude opakovat. "Byl to smolný zápas, na druhou stranu je třeba být objektivní. Šabala měl šanci, kdy při nás stálo štěstí. Dnes není v Evropě slabých soupeřů. Byl to zápas, kdy si všichni, hráči, trenéři i já, mysleli, že to bude procházka. Říkali jsme si, že se nemůže nic stát, a ono se stalo. Tohle teď rozhodně nehrozí. Víme, jaký soupeř nás na Islandu čeká," uvedl Pelta.

Předseda FAČR doufá, že právě na Islandu udělá český tým další krok k postupu na závěrečný turnaj. Nerad by totiž, aby Češi honili situaci až na samotný závěr kvalifikace. "Pro nás jsou vzhledem k vývoji ve skupině všechny zápasy klíčové. A hlavně aby nebyl klíčový ten úplně poslední v Nizozemsku," přeje si Pelta.

Island považuje za těžkého protivníka. Na podzim Češi ve vzájemném duelu v Plzni zvítězili 2:1, když museli otáčet nepříznivé skóre. "Z mého pohledu těžký soupeř, porazil doma Nizozemsko i Turecko. Budí respekt, mají hráče ve významných klubech. Ale je potřeba pracovat s fakty. Doma jsme prohrávali 0:1, přesto jsme zápas dokázali otočit. Myslím, že i oni budou pod tlakem, také musejí bodovat. Můžeme se těšit na pěkný zápas," mínil Pelta.

Nemá strach z toho, že na Islandu panují nepříznivé klimatické podmínky a zima. "Jsme zvyklí. Tady jsme si zatím taky tepla moc neužili. A na Islandu nám bude teplo úplně všem, uvidíte," podotkl s úsměvem.

Před zápasem plánuje zavítat za hráči do kabiny. "Už v pondělí jsem navštívil mužstvo na srazu za účasti bývalého ministra Marcela Chládka. Děláme to před každým zápasem, nechtěli jsme to porušit, přestože už není ve funkci. Doufáme, že budeme úspěšní. Do kabiny i před utkáním na Islandu ještě určitě zajdu," plánoval.

Po návratu už se bude koncentrovat na evropský šampionát jednadvacítek, který v Česku odstartuje 17. června. "Myslím, že bude hrozně důležitý vstup do turnaje. Jestliže chceme postoupit, potřebovali bychom v prvním zápase s Dánskem bodovat. Bylo by dobře, kdybychom to zvládli a minimálně postoupili ze skupiny," uvedl Pelta.

"Všichni si uvědomují, že to má pro český fotbal velký význam. Jednadvacítka je končící mládež a je třeba, abychom ukázali, že český fotbal vychovává talenty," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Nároďák se připravoval těsně před odletem na Island
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články