Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenér Lavička rezignoval, fotbalovou Spartu povede Chovanec

Praha - Trenér fotbalistů Sparty Praha Vítězslav Lavička den po porážce 1:4 v derby se Slavií rezignoval. Ve funkci ho nahradil generální sportovní manažer klubu Jozef Chovanec. Délku jeho kontraktu v nové funkci klub zatím nespecifikoval, další informace oznámí ve středu dopoledne, kdy se mají vyjádřit i oba trenéři.

Někdejší reprezentační kouč Chovanec nebude na rozdíl od dvouzápasové výpomoci v závěru jara ve funkci dočasně, ale stal se plnohodnotným nástupcem dosavadního trenéra. Spolu s Lavičkou opouštějí Spartu i jeho asistenti Michal Zach a Dragan Vujovič. O složení nového realizačního týmu rozhodne Chovanec v následujících dnech.

Trenéři Sparty v posledních pěti letech

2003-04 Jiří Kotrba (38 zápasů, 19 vítězství - 11 remíz - 8 porážek), 
2004 František Straka (23 zápasů, 18 - 4 - 1), 
2004-05 Jaroslav Hřebík (22 zápasů, 11 - 2 - 9), 
2005-06 Stanislav Griga (27 zápasů, 12 - 7 - 8), 
2006-08 Michal Bílek (54 zápasů, 33 - 12 - 9), 
2008 Vítězslav Lavička (9 zápasů, 5 - 2 - 2)

O možném odvolání Lavičky se mluvilo již od čtvrtečního vyřazení Sparty s Dinamem Záhřeb v Poháru UEFA a debakl v derby jeho pozici definitivně podlomil. Lavička měl dnes navrhnout, jak současnou situaci zlepšit, ale recept nenašel a raději rezignoval. 

"Pana Lavičku jsme požádali o identifikaci konkrétních příčin našich současných potíží a jasný návrh postupu, jak jim budeme dále čelit. Bohužel se takový scénář nepodařilo nalézt a nabídku jeho rezignace jsme proto přijali," uvedl po dnešním jednání předseda představenstva Sparty Daniel Křetínský. 

Lavička vydržel ve funkci jen čtyři měsíce

Lavička přišel do Sparty během letošní letní přestávky od reprezentační jednadvacítky a dlouho se zdálo, že tým je na správné cestě. Úřadující vicemistr málo inkasoval a vedl tabulku, ale pak se mu přestalo dařit střelecky a selhávat začala i defenziva. Lavička vedl tým pouze v devíti ligových zápasech, v nichž pětkrát vyhrál a dvakrát remizoval.

Chovanec přebírá mužstvo na třetím místě tabulky se ztrátou pěti bodů na vedoucí Slavii. Spartu už bývalý letenský kapitán vedl z lavičky v letech 1996 a 1997 a získal s ní dva tituly.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články